Brabantse primeur: Twee ijsbeertjes geboren in Dierenrijk in Nuenen

NUENEN - In november zijn er in Dierenrijk in Nuenen twee ijsberen geboren. De dierentuin heeft dat woensdag bekendgemaakt. Nu de tweeling bijna een maand oud is, zijn de verzorgers er zeker van dat ze gezond zijn en goed worden verzorgd. Volgens het park een Brabantse primeur, niet eerder werden er in deze provincie gezonde ijsberen geboren.

Deze winter is Dierenrijk ook de enige Nederlandse dierentuin met ijsbeerjongen.

Een maand eerder hadden de verzorgers de vrouwelijke ijsbeer Frimas afgezonderd van de groep om haar in alle rust jongen te laten krijgen. "Wat veel mensen niet weten is dat een vrouwelijke ijsbeer alleen in winterslaap gaat als ze zwanger is. Een zwangere buik zie je niet bij een ijsbeer, maar het totale gewicht van Frimas nam wel zichtbaar toe. En ze begon in het buitenverblijf te graven", vertelt hoofd dierverzorger Kris Jansen. 

IJsbeertjes nog niet live te aanschouwen
Op vrijdagochtend 16 november zijn de twee jongen geboren. Het duurt nog even voordat moeder Frimas en de jongen buiten komen en zijn te zien voor het publiek. Belangstellenden moeten het tot die tijd doen met filmbeelden uit het binnenverblijf.

Omdat maar een klein aantal Europese dierentuinen ijsberen heeft, was de moeder voor een fokprogramma vanuit Canada naar Nuenen gekomen om haar eerste nest te krijgen. Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkeling van de diertjes, kan alles volgen op de speciale pagina van Dierenrijk.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 12 december 2012 - 11:07
Auteur: Lobke Kapteijns