Kamer wil controle IGZ op dossiers naar aanleiding van uitlekken dossiers Diagnostiek voor U

DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de beveiliging van patiëntendossiers beter in de gaten houdt. Dat meldt Nu.nl. Onlangs kreeg Kamerlid Henk Krol van 50Plus vertrouwelijke dossiers van de kliniek 'Diagnostiek voor U' in handen.

De patiëntgegevens waren slechts met een viercijferige pincode beveiligd. De inspectie onderzocht de situatie, maar zag geen aanleiding om maatregelen te nemen, staat op de website NU.nl. Een Kamermeerderheid had meer actie verwacht van de inspectie.

"Als je beveiliging zo slecht blijkt te zijn, dan moet je toch een ander slot op de deur doen?", reageert D66-Kamerlid Gerard Schouw. Henk Krol wordt nu vervolgd door het Openbaar Ministerie voor het hacken van dossiers.

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter vindt het belachelijk dat Kamerlid Henk Krol uit Best door justitie vervolgd voor het hacken van medische dossiers. "Justitie geeft hiermee een signaal af naar de maatschappij dat krakkemikkige beveiliging niet ter discussie mag worden gesteld", zegt de onderzoeksjournalist gespecialiseerd in IT-beveiliging en privacy.

print corrigeer
Publicatie: zondag 16 december 2012 - 19:59
Auteur: Youssef Zerrouk