Bijzonder kerstdiner voor 300 mensen op perron treinstation Den Bosch

DEN BOSCH - Perron 1 van het centraal station in Den Bosch. Een plek waar mensen meestal haastig overheen rennen om die ene trein te halen. Of waar ze juist langer staan dan ze eigenlijk willen, omdat die ene trein niet komt. Of niet op tijd. Zelden een plek waar mensen ontspannen en zonder haast zijn in elk geval. Behalve woensdagavond.

Toen genoten op het perron zo'n driehonderd mensen van een bijzonder kerstdiner. Op het menu stond tomatensoep, gevolgd door een stevige hutspot. Het diner was een cadeautje van de NS, die reizigers en personeelsleden had uitgenodigd voor het etentje. Er was voor Den Bosch gekozen omdat reizigers door de verbouwing daar soms hinder ondervinden.

Negatief daglicht
Op perron 1 staat tijdens de avondspits een grote witte tent, inclusief kinderkoortje. Aan lange tafels genieten een kleine 300 aanwezigen van een tomatensoepje en hutspot met worst. Een trouwe treinreizigster is enthousiast over de feestmaaltijd: "Een leuk initiatief. Omdat de NS vaak in een negatief daglicht staat vind ik het ook wel leuk dat ze er iets aan doen om het positiever te maken." "Ik was er echt aan toe om even relaxed te zitten," zegt een andere gast, terwijl hij geniet van zijn soep.

Wie de tent verlaat komt weer terug in de gehaaste realiteit van het centraal station. In de kou staan mensen te wachten op hun trein. Kraag omhoog, blik op oneindig. Op de vraag of ze niet aan wil schuiven in de tent, antwoord een meisje vastberaden: "Nee, ik ga toch maar m'n trein halen."

print corrigeer
Publicatie: woensdag 19 december 2012 - 19:49
Auteur: Marjanka Oerlemans