'Agent die inbreker neerschoot in Oss moet alsnog vervolgd worden'

OSS - De Bond van Wetsovertreders wil dat de agent die vorig jaar een inbreker neerschoot in Oss alsnog vervolgd wordt. Volgens de bond heeft de agent de ambtsinstructie niet goed nageleefd.

Politie en justitie maakten eerder deze maand bekend dat de agent niet vervolgd zou worden. Ook kreeg hij geen disciplinaire straf, hoewel de hoofdofficier van justitie dat geadviseerd had.

'Zeer kansrijk'
De Bond van Wetsovertreders dient nu een klacht in bij het College van procureurs-generaal. Als die klacht wordt afgewezen start de bond een zogenoemde artikel 12-procedure, om zo te zorgen dat de agent alsnog vervolgd wordt. Volgens voorzitter Pieter Vleeming van de bond is zo'n procedure zeer kansrijk.

In de strafzaak tegen de inbreker oordeelde het gerechtshof eerder al dat onterecht was geschoten, omdat de inbreker geen bedreiging vormde voor de bewoners of agenten. De inbreker werd geraakt in zijn been en lag enkele dagen in het ziekenhuis. Hij kreeg een lagere straf door het buitensporige vuurwapengebruik door de politie.

print corrigeer
Publicatie: maandag 24 december 2012 - 21:18
Auteur: Twan Spierts