Henk Krol voor rechter na aantonen lek Diagnostiek voor U

EINDHOVEN - Henk Krol moet op 1 februari voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen. De fractievoorzitter van de politieke partij 50Plus wordt verdacht van computervredebreuk. Hij liet zien dat de beveiliging van de website van medisch onderzoekscentrum Diagnostiek voor U in Eindhoven erg slecht was.

Krol heeft de datum waarop de zaak dient, zelf bekendgemaakt via Twitter. De dagvaarding kreeg hij maandagochtend persoonlijk uitgereikt, vertelde hij. Het Tweede Kamerlid heeft via internet medische dossiers ingezien van Diagnostiek voor U. Hij wilde op die manier aantonen dat de medische gegevens van duizenden mensen op straat lagen. 

Voordehandliggend wachtwoord
Een lid van 50Plus ontdekte in april dat er alleen een voordehandliggend wachtwoord nodig was om de gegevens in te zien. Henk Krol, die toen nog Statenlid was, bracht de zaak in de publiciteit. Ook zijn partijgenoot die aan de bel trok, wordt vervolgd.

Krol was er tot voor kort nog niet van overtuigd dat het Openbaar Ministerie de zaak zou doorzetten. Vorige week nog vertelde hij daarover te twijfelen. "Ik vind het prima hoor, maar ik snap niet dat het OM achter mij aangaat'', reageerde hij maandag.

Ethisch hacken
De zaak is volgens hem een fraai voorbeeld van ethisch hacken waarover ook de politiek het nu heeft. "Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst. Laat ze maar zeggen wat ik verkeerd heb gedaan."

print corrigeer
Publicatie: maandag 14 januari 2013 - 10:04
Auteur: Peer van den Heuvel