Amerikaanse ict-onderzoekers: 'Röntgenapparaat Philips gehackt'

EINDHOVEN - Twee ict-veiligheidsonderzoekers beweren dat ze een röntgenapparaat van Philips hebben gehackt. Terry McCorkle en Billy Rios stellen dat het apparaat gemakkelijk te kraken was. Philips ontkent dat het om het röntgenapparaat zelf gaat.

De twee presenteren hun bevindingen op een ict-congres in de Verenigde Staten. Het gaat om een XPER-röntgenapparaat. Omdat het systeem zou zijn uitgerust met een zwakke beveiliging voor het gebruik van veraf, kreeg het tweetal onderzoekers gemakkelijk toegang. Philips is enkele dagen geleden op de hoogte gesteld door Amerikaanse autoriteiten.

Reactie Philips
Het Eindhovense bedrijf ontkent tegen het Eindhovens Daglad dat het om het röntgenapparaat zelf gaat. Volgens Philips Healthcare schuilt de beveiligingslek in een computer die aan het röntgensysteem gehangen kan worden voor speciale functies.

De software van die computer zou verouderd en niet meer in gebruik zijn. Het bedrijf stelt dat het overnemen van het röntgensysteem zelf niet mogelijk was.

Ook bij röntgenapparaten van de concurrenten Siemens en GE slaagden de onderzoekers erin toegang tot de systemen te krijgen.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 17 januari 2013 - 20:05
Auteur: Ron Vorstermans