Gladheid op Brabantse wegen: veel ongelukken, code oranje ingetrokken

EINDHOVEN - Door de gladheid hebben er maandagochtend veel ongelukken plaatsgevonden. Daardoor ontstonden flinke files. Op het drukste moment stond er zo'n honderd kilometer file in en rond Brabant. Landelijk ging het om ongeveer 350 kilometer. Ook op het spoor waren er veel vertragingen.

Het KNMI gaf 's ochtends code oranje af vanwege ijzel, maar heeft die waarschuwing inmiddels vervangen door het minder ernstige code geel. Door ijzel en bevriezende motregen kan het op de weg nog steeds verraderlijk glad zijn, zo meldt het KNMI. Lokaal kunnen er ook nog een paar sneeuwvlokjes vallen.

Veel ongelukken
Door de gladheid gebeurden er talloze ongelukken tijdens de ochtendspits. Alleen al in het westen van de provincie werden tientallen ongelukken bij de politie gemeld, vooral rond Breda.

Onder andere op de A16 onder Breda, de A50 bij Son, de A67 bij Hoogeloon, de verbindingsweg tussen de A58 en de A27 bij knooppunt Sint Annabosch, de N2 bij Eindhoven, de A2 bij knooppunt De Hogt en op diverse plekken op de A59 waren er ongevallen. Een 36-jarige vrouw uit Raamsdonksveer raakte daar gewond toen ze met haar auto tegen de vangrail klapte.

In Boxtel schoof een auto honderd meter door een sloot en kwam daarna tegen een boom tot stilstand. Op de snelweg A59 bij knooppunt Noordhoek is maandagochtend een auto op een geparkeerde politiewagen gebotst.

Auto op de kop
Op de A16 bij de afslag Prinsenbeek sloeg een auto over de kop. De auto kwam ondersteboven tussen de snelweg en de afslag terecht. Op de A59 bij Engelen schaarde een vrachtwagen midden op de snelweg. Het verkeer wordt daar over de vluchtstrook geleid. Op de Statendamweg in Oosterhout reed vroeg in de ochtend een auto tegen een lantaarnpaal. De wagen dreigde daarna de sloot in te glijden. De brandweer bevrijdde de bestuurder, die bekneld zat.

De politie roept automobilisten op om hun snelheid te minderen en afstand te houden. Ook agenten te voet glibberen over de weg.

Zware ochtendspits
Landelijk stond er op het drukste moment zo'n 350 kilometer file. Op de hoofdwegen was veel gestrooid, maar omdat er niet veel verkeer heeft gereden de afgelopen nacht, was aan het begin van de spits nog niet alle pekel goed ingereden. Daardoor waren sommige rijstroken aan het begin van de ochtend nog niet sneeuwvrij. Ook waren niet alle spitsstroken open. Lokale wegen zijn veelal slechter berijdbaar dan snelwegen. 

Veel automobilisten hadden niet in de gaten dat het glad kon zijn door de lichte neerslag die op de zwarte wegen viel. Rijkswaterstaat stuurde in Brabant de strooiwagens opnieuw de weg op en verlaagde op sommige plekken de toegestane snelheid.

'Minder schademeldingen'
Ondanks de gladheid en de ongelukken merkt IAK Verzekeringen in Eindhoven weinig van het winterse weer. Volgens de verzekeraar zijn mensen met dit weer juist voorzichtiger.

IAK Verzekeringen zegt dat er minder telefoontjes binnen zijn gekomen dan een week eerder. Hoewel de precieze oorzaak onbekend is, denkt IAK dat mensen juist voorzichtiger zijn met de sneeuw. Het gaat volgens de verzekeraar dan ook vooral om schademeldingen van kleine ongelukken.

Nog lang koud
Op het spoor geldt nog altijd een aangepaste dienstregeling. Daarnaast reden er tussen Breda en Roosendaal in het begin van de ochtend minder treinen door een seinstoring. 

Zeker nog tot en met het komende weekende blijft het vriezen, zo meldt MeteoConsult. Daarna gaat het wellicht dooien, maar dat is nog niet helemaal zeker.

Op omroepbrabant.nl/verkeer vind je de actuele verkeersinformatie en op omroepbrabant.nl/weer de weersverwachting.

print corrigeer
Publicatie: maandag 21 januari 2013 - 06:03
Auteur: Jacqueline Hermans