Henk Krol kon medische gegevens ook makkelijk wijzigen

EINDHOVEN - Henk Krol uit Eindhoven kon niet alleen de medische gegevens van duizenden mensen inzien via een lek in het systeem van Diagnostiek voor U, maar hij kon die gegevens ook wijzigen. Dat zei het 50Plus-Kamerlid dinsdag tijdens de ALT-S-conferentie waar hij sprak over zijn strafzaak, meldt Nu.nl.

Tijdens een toespraak legde Krol het publiek uit hoe bij het systeem van de kliniek eenvoudig in te loggen was met een vijfcijferige code. Wijzigingen, zoals toevoegen of verwijderen van een hiv-status, waren vervolgens simpel toe te passen.

Slechte beveiliging
In april vorig jaar ontdekte een lid van 50Plus dat de beveiliging van medische dossiers van Diagnostiek voor U zo slecht was dat ingelogd kon worden met een pincode.

De fractievoorzitter was geschokt en om zijn punt te maken downloadde hij enkele dossiers met medische gegevens, die hij vervolgens aan Omroep Brabant liet zien. "Het is zo idioot, zo makkelijk als een van mijn partijleden bij de informatie kon komen. Hij heeft het me laten zien. Ik kon bijvoorbeelde zien welke patiƫnten alcohol of drugs hebben gebruikt."

Justitie besloot Krol in december 2012 te vervolgen voor het hacken van medische dossiers.

Verbijsterd
Krol zegt verbijsterd te zijn dat justitie zo veel tijd in de zaak steekt en hem voor de meervoudige strafkamer brengt. "Wat voor belang zou ik hebben om gegevens te misbruiken?", zei hij.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 23 januari 2013 - 13:16
Auteur: Karin Kamp