Brabanders behangen Anne Frank Huis

AMSTERDAM - De slaapkamer van Anne Frank in het Achterhuis krijgt nieuw behang. Dat gebeurde al wel vaker, maar nu wordt het op zo'n authentiek mogelijke manier gedaan. Voor de mega-klus is wandbekleder Frans Hazenbosch uit Huijbergen met een aantal collega-behangers ingehuurd.

Bijna vijfhonderd vierkante meter wordt behangen in het huis aan de Prinsengracht waar Anne Frank en haar familie zaten ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het papier gaat niet zomaar tegen de muur, maar het wordt op authentieke wijze aangebracht, met een techniek die 'betengelen' heet.

Het papier komt op linnen dat op latten tegen de wanden is gespijkerd. Een methode die in de vorige eeuw werd gebruikt om de muur mooi vlak te krijgen en om vochtplekken op het behang te voorkomen. 

Beschadigingen door bezoekers
Jaarlijks lopen 1,2 miljoen bezoekers door Het Achterhuis. Op drukke dagen komen er soms meer dan vierduizend mensen. "Geen wonder dat er veel beschadingen aan het behang zijn ontstaan", zegt Frans Hazenbosch. Het is voor het eerst dat de techniek van 'betengelen' in het Anne Frank Huis wordt gebruikt. Bij een volgende vervanging van het behang, wordt alleen het papier vervangen. De latten met daarop de linnen bespanning gaan een paar generaties mee.

Op de slaapkamer van Anne Frank zit, achter glas, nog een gedeelte van het het orginele behang dat er in de veertiger jaren ook zat. "Dat stuk wordt niet vervangen". Wel wordt voor de rest van de kamer een reconstructie van dat behang gebruikt. Het ontwerp ervan wordt ook door het team van Frans gemaakt. Het papier kom van een fabrikant uit Engeland.

Werken na sluitingstijd
Het museum sluit voor bezoekers om 19.00 uur. "Dan begint ons werk, tot een uurtje of één in de nacht. Tijdens het werk besef je hoe zwaar het moet zijn geweest voor de onderduikers. Altijd stil zijn, nooit naar buiten kunnen en altijd die angst om verraden te worden."

Begin maart moet de behangklus klaar zijn.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 23 januari 2013 - 18:08
Auteur: Paul van Asseldonk