Schaatsen van Willem-Alexander met bloedvlek te zien in Veldhoven

VELDHOVEN - De schaatsen waarmee prins Willem-Alexander de Elfstedentocht in 1986 reed, zijn te zien in Veldhoven. De prins kreeg een blaar. Het bloed dat daarna vrijkwam, zit nog in de schaats. Het is een van de pronkstukken van verzamelaar René Diekstra uit Eindhoven, die een deel van zijn collectie exposeert in Veldhoven.

Een piepjonge prins reed de Elfstedentocht in 1986 onder de schuilnaam W.A. van Buren. Het had gewed met vrienden dat hij dat wel kon. "Het was om de eer", zei de prins toen.

Prins gaf schaatsen zelf
Schaatsenverzamelaar René Diekstra kreeg de schaatsen in 1990 uit handen van de prins zelf. Later wilde de prins ze tijdens een tentoonstelling graag nog eens terugzien. "Dan vroeg hij of-ie ze nog een keer mocht aanraken. Het eerste waar hij naar keek was de plek van de blaar. Dan wist de prins zeker dat het zijn schaatsen waren."

De prins reed overigens op simpele schaatsen. "Het zijn de goedkoopste noren. Ze zijn leuk om mee te trainen, maar niet voor een wedstrijd."

Op Bevroren Water
De schaatsen zijn te zien bij de expositie Op Bevroren Water in museum 't Oude Slot in Veldhoven. Samen met verzamelaar Simon Verschueren laat Diekstra zien wat voor soort schaatsen er in de loop van de eeuwen geweest zijn.

De passie van de twee verzamelaars slaat in Nederland niet zo aan. Diekstra: "In Nederland hebben mensen minder belangstelling dan in bijvoorbeeld Duitsland. Daar zijn ze veel meer geïnteresseerd in cultuurhistorie dan in ons land. Dat vind ik wel jammer."

Wie wel interesse heeft, krijgt ook het schaatspak van Evert van Benthem te zien waarmee hij in 1986 voor de tweede keer de Elfstedentocht won.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 24 januari 2013 - 16:18
Auteur: Rogier van Son