Diagnostiek voor U nam telefoongesprek met Henk Krol op

EINDHOVEN - Diagnostiek voor U uit Eindhoven blijkt een telefoongesprek met Henk Krol te hebben opgenomen. Daarin zegt een manager de hulp van de politicus nodig te hebben om te achterhalen wat er mis is met de beveiliging van hun patiëntendossiers.

Dat blijkt uit het dossier van het Openbaar Ministerie (OM), dat is ingezien door NU.nl. Het gesprek is door de zorginstelling uitgetypt en aan de politie gegeven. Het geluidsbestand zelf is niet aan de politie overhandigd. Vrijdag staat Henk Krol als ‘hacker’ terecht voor het tonen van zwakheden in de beveiliging van het Elektronisch Patiëntendossier van Diagnostiek voor U.

Uitgewerkt verslag
Tussen de stukken van het OM zit een uitgewerkt verslag van een telefoongesprek tussen Krol en Iris Jansen-van Ravenstein, de afdelingsmanager Marketing en Communicatie van Diagnostiek voor U. In het opgenomen gesprek vraagt Jansen naar de persoon die Krol het lek toonde en de gebruikte inlogcodes doorgaf.

"Wat is het doel van dit verhaal?", vraagt Jansen. Daarop antwoordt Krol: "Dat patiënten in de toekomst beter beschermd worden. Dat u een ander systeem gaat gebruiken waarin de patiënten dit risico niet meer lopen. Dat is mijn doel."

Beveiligingsprobleem
"En u wilt niet meewerken dat doel te bereiken?", vraagt de kliniek. "Ik denk dat ik daar vandaag aardig aan heb bijgedragen", reageert Krol. De manager vraagt Krol herhaaldelijk zijn bron prijs te geven, omdat dat het beveiligingsprobleem zou helpen oplossen. Ondanks de herhaalde verzoeken weigert Krol de naam van zijn bron te geven.

print corrigeer
Publicatie: zondag 27 januari 2013 - 17:26
Auteur: Corné Verschuren