Foto: Pics United Foto: Pics United

Kritiek na onlusten FC Den Bosch-AZ: 'Supporters met stadionverbod bij wedstrijd'

DEN BOSCH - Tijdens de bekerwedstrijd tussen FC Den Bosch en AZ, die dinsdagavond flink uit de hand liep, waren supporters met een stadionverbod aanwezig. Dat zegt CDA Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. De kritiek op de raddraaiers is groot, en komt zelfs uit internationale hoek.

"Het stadionverbod moet niet alleen gehandhaafd worden, maar ook breder worden getrokken", aldus Van Toorenburg. "Anders gaan die bewuste supporters voor het stadion of in de stad lopen vervelen. We willen niet dat de rest van Den Bosch er last van heeft."

Sneeuwballen en oerwoudgeluiden
FC Den Bosch verloor het kwartfinaleduel kansloos met 0-5. De wedstrijd werd ontsierd door oerwoudgeluiden aan het adres van AZ-speler Jozy Altidore. Ook gooiden supporters met sneeuwballen, afkomstig van een grote sneeuwhoop in het stadion.

Velen hebben geen goed woord over voor het gedrag van de supporters van FC Den Bosch. Van Toorenburg:  "Het plezier wordt nu zo vergald door een klein groepje." De club heeft al aangekondigd hard op te treden tegen de supporters die zich misdragen hebben.

Wedstrijd niet stilgelegd
Het Kamerlid is dinsdagavond na de wedstrijd nog naar het stadion gegaan. "Ik kon maar niet begrijpen waarom de wedstrijd niet is stilgelegd", vertelde ze. Van Toorenburg was aanwezig bij het evaluatiegesprek tussen politie, gemeente en beveiliging. "Ze zijn zo dichtbij om de daders te pakken, ze weten ongeveer wie het zijn", aldus Van Toorenburg.

"Wel zijn er te weinig mogelijkheden voor de politie. Als je de wedstrijd definitief stillegt, weet je niet hoeveel mensen zich tegen je keren en of de politie het aankan op een gewone doordeweekse avond." De oplossing ligt volgens Van Toorenburg op verschillende punten. "Er moet beter uitgezocht worden wat risicowedstrijden zijn. Het moet altijd mogelijk zijn om de wedstrijd stil te leggen, als dat nodig is", stelt ze.

'Schandalig en erg treurig'
De officiële supportersclub van FC Den Bosch distantieert zich 'met grote afstand' van de oerwoudgeluiden die te horen waren tijdens het bekerduel. "Schandalig en erg treurig dat een klein gedeelte van de supporters deze avond heeft verpest", reageert PR-man Maikel Scheffers van de supportersclub FC Den Bosch. "En dat na alle inzet van supporters om deze wedstrijd doorgang te kunnen laten vinden! Wij zullen dan ook ons uiterste best doen met alle organisaties om de daders hard aan te pakken."

"Wij laten onze mooie club niet kapot maken en bieden daarom openlijk onze excuses aan. Aan AZ, Jozy Altidore en de goedwillende supporter! Iedereen binnen de organisatie is erg aangeslagen door de gebeurtenissen", aldus Scheffers. Verschillende supporterssites zijn dinsdagavond offline gehaald.

'Kleine groep hersenloze personen'
Ook via de sociale media krijgt FC Den Bosch het zwaar te verduren. Supporters van Den Bosch FC laten via Facebook weten zich van het gedrag van een 'kleine groep hersenloze personen' te distantiëren. Ook Ruud van Nistelrooy kreeg even flink commentaar. De voormalige topvoetballer plaatste een onfortuinlijke tweet tijdens de wedstrijd, maar herstelde dat snel.

Sportwethouder Huib den Olden van Den Bosch heeft woensdag naar wethouder Peter de Baat van Alkmaar excuses gemaakt voor het wangedrag van de supporters van FC Den Bosch tijdens het bekerduel met AZ.

Buitenlandse media
Buitenlandse media spreken eveneens schande van het gedrag van de supporters. Onder andere Sky Sports en New York Times schreven over de racistische oerwoudgeluiden die Altidore moest aanhoren. Independent schreef: "The incident casts a dark shadow over Dutch football once again."

'Grand-di-oos'
Voor de Bossche kapelaan - en FC Den Bosch-fan - Patrick Kuis was Jozy Altidore dinsdag de held van de avond. De manier waarop de Amerikaan de oerwoudgeluiden van zich liet afglijden en na afloop zei voor de radddraaiers te bidden, maakte indruk op hem. "Dat was gran-di-oos! Ik vind het zo mooi zoals hij dat zei. Toen ik dat las op de site van het Katholiek Nieuwsblad zag ik dat als een ware getuigenis! Het slachtoffer was de grootste man."   

Printen
Corrigeren
Publicatie: woensdag 30 januari 2013 - 10:48
Auteur: Karin Kamp

Reacties (11)


Wat ik gezien heb op het nieuws en dwdd is gewoon misselijk makend, je moet dat tuig van de richel opsluiten en dwangarbeid bij alle wedstrijden incl. de amateur wedstrijden.
31-01-2013 om 00:40 uur | dedenker

En de kwartfinales waren in het kader van respect (naar aanleiding van de dood van die grensrechter). Ja, dat idiote groepje malloten uit Den Bosch weet dus duidelijk niet wat respect is. Zouden ze eens op hun werk moeten doen... als ze al werk hebben. Foto en naam in de krant, zonder pardon.
30-01-2013 om 19:53 uur | marcelvds04

Het is toch logisch dat die apen oerwoudgeluiden maken dat doen ze allemaal. Kijk maar naar de natuurfilms op TV daar doen ze het ook.
30-01-2013 om 19:46 uur | enmas

Ik wil ook wel bidden voor de "supporters", maar dan met een heel eigen intentie.
30-01-2013 om 18:45 uur | domblondje

Oerwoud geluiden zijn zo 2001
30-01-2013 om 18:04 uur | wittegijtbeter

Misschien deze gasten even de kerk laten poetsen? Of poetsen in een allochtone wijk? Wat een stakkers
30-01-2013 om 18:04 uur | wittegijtbeter

[Bericht is verwijderd door 'vandattum']
30-01-2013 om 13:22 uur | vandattum

ze hadden een stadionverbod. Even later staat er: Ze zijn zo dichtbij om de daders te pakken, ze weten ongeveer wie het zijn", aldus Van Toorenburg.
Ze weten ongeveer wie het zijn ? En ze hebben een stadionverbod ? Dan weet je toch wie het zijn ? Mooi, oppakken dan die gasten ! En wel vandaag. Niks een week wachten zoals de voorzitter aangaf, dan zijn ze er vrijdag weer. actie ! NU ! slapjanussen...
30-01-2013 om 13:19 uur | vandattum

De gasten straffen die de oerwoudgeluiden maakten behalve als het de New-Kids uit Maaskantje waren dan!
30-01-2013 om 12:28 uur | dimpie

Gewoon afschaffen dat zwaar gesubsidieerde betaald voetbal!
30-01-2013 om 11:53 uur | citytrucker

Onmiddelijk uit de competitie halen is de enige remedie.
Deze hersenloze bossche boeren weten zich al langere tijd niet te gedragen.
30-01-2013 om 11:23 uur | tijluilenspiegel

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.