‘Psychiater schendt beroepsgeheim in hackerszaak Henk Krol’

EINDHOVEN - In de strafzaak tegen Henk Krol uit Eindhoven blijkt een psychiater tegenover de politie over patiënten te hebben gesproken. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl. Henk Krol onthulde in april dat duizenden vertrouwelijke dossiers van medisch laboratorium Diagnostiek voor U gemakkelijk te benaderen.

Voor het vrijgeven van de gegevens maakte Krol gebruik van de inloggegevens van de psychiater van zijn bron die werkt bij de GGZ in Eindhoven. Deze psychiater is door de politie verhoord. Hierbij gaf de arts tekst en uitleg over het systeem, waarbij hij de medische resultaten van twee patiënten heeft gebruikt. De eerste persoon zou een verdachte zijn met wie Krol vrijdag terecht staat. De tweede persoon zou een vrouw zijn. 

'Vertrouwelijke informatie verstrekt'
De psychiater zou in een eerder stadium zelf op onderzoek zijn gegaan om te achterhalen wie de bron van Krol is. Dat blijkt uit het verhoor van Jules Keyzer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Diagnostiek voor U. Hij stelt dat de psychiater is gevraagd om mee te werken en dat de arts dit vervolgens ook deed. Daarbij zou Keyzer informatie van de psychiater over de patiënten hebben verstrekt aan de politie zoals naam, adres en geboortedatum en wanneer deze had ingelogd op zijn dossier, een zogenaamde inloglijst. Dit is vertrouwelijke medische informatie waar normaal een vordering voor nodig is.

Volgens Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar privacy- en telecomrecht aan de Universiteit Leiden en advocaat bij het kantoor Bird & Bird, is er lichtzinnig omgegaan met het medisch beroepsgeheim. Dat vertelt hij tegenover NU.nl. "Als de psychiater de naam van een van zijn patiënten heeft verteld en ook nog een inloglijst heeft vertrekt waar nog meer namen van patiënten en artsen op staan, dan gaat dat heel ver.  "Als dat allemaal was gevraagd door de politie, hadden de arts en de instelling zich op hun verschoningsrecht kunnen beroepen."

Advocaat Krol verbaasd
De advocaat van Henk Krol, Steven Kroesbergen, laat aan NU.nl weten verbaasd te zijn over het lekken van vertrouwelijke gegevens door Diagnostiek voor U zonder overleg met de Inspectie voor de Volksgezondheid of dit wel mocht. "In mijn visie beschermen wij persoonsgegevens in zijn algemeenheid maximaal en mogen die gegevens alleen gebruikt worden voor het doel waarmee ze gegeven zijn"

Het Openbaar Ministerie gaat niet op de zaak in en verwijst naar de zitting van komende vrijdag. De psychiater, Diagnostiek voor U, de Inspectie voor de Volksgezondheid en GGZ Eindhoven weigeren ieder commentaar.

Vrijdag staat Henk Krol als 'hacker' terecht voor het tonen van zwakheden in de beveiliging van het Elektronisch Patiëntendossier van Diagnostiek voor U.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 30 januari 2013 - 21:13
Auteur: Bert van Doorn