Eis: 750 euro boete voor 50PLUS-Tweede Kamerlid Henk Krol

DEN BOSCH - Voor de rechtbank in Den Bosch is vrijdagochtend 750 euro boete geëist tegen Tweede Kamerlid Henk Krol. Krol brak vorig jaar april in op de internetsite van het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U. Volgens de officier van justitie heeft de politicus zich schuldig gemaakt aan computervredebreuk door in dossiers van patiënten te kijken.

Als Krol opnieuw de fout ingaat, wil de officier van justitie dat hij nogmaals een boete van 750 euro krijgt. 

Krol was nog Statenlid van de provincie Noord-Brabant toen de hack plaatsvond. De site van Diagnostiek voor U is bedoeld voor medische professionals en bevat de medische gegevens van duizenden Brabanders. Krol kreeg de inloggegevens via een lid van zijn politieke partij 50PLUS, die de code had afgekeken van zijn psychiater. Tegen deze man werd 250 euro boete geëist.

'Relevantie niet zo groot'
De advocaat van Henk Krol meent dat de politicus niet strafbaar is juist omdat hij de slechte beveiliging van de site met medische geheimen ontdekte en bekendmaakte. De verdediging meent bovendien dat Diagnostiek voor U zelf slordig is geweest met de informatie over patiënten.

De officier van justitie vindt de maatschappelijke relevantie van Krols actie niet zo groot. Volgens haar was de site niet slecht beveiligd maar is de psychiater onzorgvuldig geweest met zijn inloggegevens.

Bos bloemen
Krol is verbaasd dat het tot een rechtszaak is gekomen. "Als ik Diagnostiek voor U was geweest, had ik de tipgever bedankt en een grote bos bloemen gegeven. Daarna was ik het 'lek' gaan herstellen en had excuses gemaakt aan alle patiënten. Voor die weg heeft Diagnostiek voor U helaas niet gekozen.
.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 1 februari 2013 - 08:42
Auteur: Corné Verschuren