De originele boete die Jens ontving De originele boete die Jens ontving

13-jarige gooit blikje op straat in Oisterwijk, vader vecht boete aan en laat zoon auto's wassen

BIEZENMORTEL - Ontploft: dat is Joost Pijnenburg uit Biezenmortel toen zijn zoontje Jens (13) thuiskwam met een boete van 360 euro voor het gooien van een blikje op straat. De woede van Pijnenburg richt zich niet zozeer op zijn kroost, maar op de gemeente Oisterwijk. De verbouwereerde vader vindt de straf voor het vergrijp veel te hoog. Ook al is 'slechts' de helft van dat bedrag in rekening gebracht omdat Jens nog minderjarig is.

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente Oisterwijk zag hoe Joost een blikje op straat gooide. Wat volgde was een boete van 360 euro, die werd teruggebracht tot 180 euro. Een onredelijke straf, betoogt zijn vader. "Mijn zoon verdient straf, want hij deed iets wat niet mag. Maar dit getuigt van het ontbreken van iedere vorm van realiteitszin."

Bureau Halt of een boete
De bekeurde jongen had de keuze voor een doorverwijzing naar Bureau Halt of het betalen van de boete. Omdat een boete makkelijker aan te vechten was, koos Pijnenburg voor die optie. "Wij werden met de rug tegen de muur gezet. De boa zei dat we snel moesten beslissen, want hij moest weer weg. Ik heb uitgerekend dat de ambtenaar in totaal vier uur bezig is geweest met deze zaak. Had hij in die tijd niet iets beters te doen?"

Cynische ambtenaar
De handelswijze van de ambtenaar beviel Pijnenburg evenmin. "Hij zei nog heel cynisch: jouw zoon krijgt waarschijnlijk nog vijftig procent korting vanwege zijn leeftijd. Dat komt alsnog neer op 180 euro boete." Van zijn ouders heeft Jens ook straf gehad: hij moet de auto's bij hem thuis de komende tijd wassen. "Daar heeft hij een ontzettende hekel aan."

Pijnenburg vreest de aantekening die zijn zoon krijgt in een dossier. Omdat hij in overtreding ging, blijft dat voor de rest van zijn leven in het persoonlijk dossier te achterhalen. "We willen dat zijn dossier wordt vernietigd", aldus de ziedende vader.

Klacht
Hij heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en een juridische procedure is gestart. De burgemeester van Oisterwijk heeft een boze brief ontvangen (.PDF-bestand, 1,7MB). Bij de Nationale Ombudsman is een klacht ingediend. In een brief aan Pieter van Vollenhoven van stichting Maatschappij en Veiligheid uit Pijnenburg zijn woede.

De gemeente Oisterwijk gaat nog met de familie en de opsporingsambtenaar praten over de situatie. "Ik ga niet over de hoogte van boetes, maar wij willen graag dat de straten in Oisterwijk schoon zijn. Dan helpt zo'n discussie wel en dat gaat jammergenoeg altijd ten koste van een individu", reageert burgemeester Hans Jans   sen.

Jens heeft geleerd van zijn daad: "Ik moet geen blikjes meer weggooien." Het bewuste weggegooide blikje ligt overigens nog steeds op straat. Die hoefde Jens van de boa niet op te ruimen.

Printen
Corrigeren
Publicatie: donderdag 7 februari 2013 - 07:55
Auteur: Yoeri Vugts

Reacties (178)


[Bericht is verwijderd door 'netersel']
09-02-2013 om 20:53 uur | netersel

Hij had ook gewoon het blikje thuis weg kunnen gooien. Vader ga zo door met je zoon de hand boven het hoofd te houden. Iedereen die nog blikjes kwijt moet kan ze bij fam pijnenburg in de tuin gooien, daarna wel je auto poetsen
[Bericht gewijzigd door 'netersel' op 09-02-2013 om 20:51]
09-02-2013 om 20:35 uur | netersel

Ách zo,n hoge boete voor dit manneke is niet meer normaal!
Jullie moesten eens weten wat sommige fabrieken eruit lozen als het hoog water is!
Iedereen heeft wel eens iets op straat gegooit.
Ook die schijnheilige wannebee,s hier op dit forum.
09-02-2013 om 18:45 uur | ikwaserbij

@leeuw60,mijn idee,ze nemen wel de moeite om het mee te nemen maar niet de moeite om het mee terug te nemen of weg te gooien,"The Bastards Must Pay"!
09-02-2013 om 18:38 uur | midas

Een bekeuring oke maar dat je voor een blikje tegenwoordig zwaarder gestraft wordt dan voor het misbruiken van een kind of het mishandelen van een persoon bv gaat mij toch iets te ver!
[Bericht gewijzigd door 'essie77' op 09-02-2013 om 14:19]
09-02-2013 om 14:19 uur | essie77

Wel grappig..?!.. Zag net op een parkeerplaats bij een winkelcentrum een volwassene, of wat daar voor door moet gaan, zijn asbak legen, wat gevuld was met sigarettenpeuken en er volgde een bananenschil. Een stukje verderop liet iemand eventjes haar hond uit de auto om zijn behoefte te laten doen. Een flinke drol was het resultaat. En werd niet geruimd! Goed voorbeeld voor de jeugd..is niet?
08-02-2013 om 14:34 uur | narsis

Van mij mag het € 100,000,= zijn per geval.
Als je je aan de regels houdt is er niets aan de hand.
Stelletje zielepoten
08-02-2013 om 14:24 uur | leeuw60

o ja ik heb vandaag al voor vele duizenden euro's in de berm zien liggen, nu doet er een agent zijn best is het weer niet goed wat moet er gebeuren zodat we niet zeuren, hij heeft wel opvoeding genoten hij denkt waarschijnlijk ouwe loop toch naar de kloten, trouwens waar bemoeien jullie je eigenlijk mee?
08-02-2013 om 14:01 uur | vissertje1953

Ben het helemaal eens met domblondje ! Maar wellicht moeten ze gradaties gaan invoeren. Veel vuil weggooien een hoge boete, minder vuil een minder hoge boete ...
08-02-2013 om 13:47 uur | audrey1972

Ja de boetes in Nederland worden om de haverklap omhoog geschroefd maar als je n potje gaat kopschoppen kom je er met n werkstrafje vanaf.
Slap land dat Nederland.
08-02-2013 om 11:28 uur | dimpie

Als je doelbewust kiest voor 'n boete in plaats van Halt, moet je achteraf niet zeuren over de hoogte van die boete!
08-02-2013 om 11:07 uur | domblondje

Nou als die schatkist van Nederland gevuld mag worden, mogen ze wel iedere dag controleren bij alle scholen, sportvelden en winkelcentra...
Ik kan me voorstellen dat je schrikt als je dit overkomt, dat je verbijsterd bent om 1 blikje. De boete vindt ik ook belachelijk hoog eerlijk gezegd, wordt zowat vergeleken met het niet handsfree bellen in de auto.
Een waarschuwing was mss idd op zijn plaats geweest, maar dat de ambtenaar de jongen het blikje liet liggen kan ik dan niet volgen. De boete is voor het "vervuilen" van de natuur, maar ondertussen mag de jongen wel betalen, maar wordt de "vervuiling" niet verholpen.
Ik had mijn zoon teruglaten fietsen, het blikje laten opruimen, om mijn zoon duidelijk te maken dat dit niet de manier is waarop hij is opgevoed.
Ik had ook niet gekozen voor een boete maar mijn zoon naar bureau halt getuurd. Als hij iets moet leren dan is het rotzooi prikken een goede les. Dan ziet hij hoeveel hij in 1 uur tijd verzameld. Die boete kunnen papa en mama betalen, zo te lezen kunnen zij dat zonder probleem. Ik zou die boete niet kunnen betalen, simpelweg omdat ik een minimum inkomen heb en alleenstaande ouder ben.
Als mijn zoon dan iets moet leren is het papier prikken, lieft in de stromende regen.
Ik ben elke dag verbijsterd hoeveel rotzooi mensen rondstrooien, vanuit de auto of de fiets. Ik heb mijn kinderen altijd geleerd alles te bewaren tot thuis of tot zij een prullenbak tegenkomen. Ik heb het zelfs meegemaakt dat ik bij school mijn zoon stond op te wachten er 2 grote knullen van een jaar of 16 voorbij kwamen en zij ook een blikje op straat gooiden. Voor ik het zelf wist sprak ik ze aan en zei; doe jij dit thuis ook bij jullie mam binnen of in de tuin? De jongens schrokken en zeiden ehm nee , sorry en raapten het blikje op en liepen door. Voor hetzelfde geld had ik een grote mond of erger van ze gehad, maar mijn reactie kwam er sneller uit dan verwacht, simpelweg omdat ik mijn kinderen er ook op aanspreek. Hier in de wijk fietst elke dag een zwerver rond met grote zakken en raapt elk blikje dat hij ziet liggen op. Niet omdat hij er niet tegen kan, maar simpelweg om het op te sparen en in te leveren voor geld. Fijn dat die man dit doet,maar eigenlijk te belachelijk voor woorden als je ziet hoeveel hij opraapt.
08-02-2013 om 10:09 uur | bianca1971

Pijnenburg is nog vergeten de Koningin en de nieuwe Koning te schrijven en alle Kamerleden over het feit dat regels voor iedereen gelden, maar niet voor de familie Pijnenburg.
[Bericht gewijzigd door 'berttilburg' op 08-02-2013 om 10:08]
08-02-2013 om 10:06 uur | berttilburg

Bekeuring voor vuil op de straat,maar wel een normale boete.
En niet met twee maten meten,dan moet dit voor alle weggeworpen vuil gelden.
Zoals dierlijk vuil,vuurwerk resten,plastic,papier,enz
08-02-2013 om 09:23 uur | johnwest

Er is een fundamentele kloof ontstaan tussen de overheid die op willekeurige kleine vergrijpen en extreem hoge boete op legt. Ik vind dat we als burgers veel meer in protest moeten komen. Er is geen enkele redelijke verhouding meer tussen 'het vergrijp' en de boete. Dit is gewoon extra geld halen bij de burgers. Ik ken inmiddels zo veel belachelijke voorvallen dat ik nu een #boeteleed ga starten. De overheid moet gestopt worden in deze hetze tegen de gewone burgers.
08-02-2013 om 07:44 uur | jack62

Inderdaad belachelijk hoge straf ,over enkele dagen is het weer carnaval en mag er weer gelegetimeerd karren en dozen vol rommel op straat gegooid worden.
Waar zijn we toch mee bezig,wie verzint het?,waar is het normale verstand gebleven?
08-02-2013 om 01:17 uur | neut

Deze jongen zegt ervan geleerd te hebben en geen blikjes meer om straat te zullen gooien.
Doel van de straf is dus bereikt!
Vader vergeet dat hij als ouder een voorbeeld functie heeft: goed voorbeeld doet goed volgen.
Staat een prachtig voorbeeld filmpje van op youtube: Best tv commercial ever, waar een overduidelijke spiegel voor gehouden wordt. Vader moet dit filmpje maar eens bekijken en eens na gaan denken over zijn eigen reactie en handelswijze.
08-02-2013 om 00:35 uur | dcnt

Wat een zielige ambtenaar, had zeker niets beters te doen dan een kind lastig te vallen en te treiteren. De vader is terecht boos, maar de jongen heeft wel geleerd niets meer op straat te gooien, is toch wel duur zo'n boete en een beetje overdreven.
08-02-2013 om 00:30 uur | margreet

Mijn ouders hebben mij geleerd mijn afval in de daarvoor bestemde afvalbakken te deponeren. Opvoeden tegenwoordig? Wat is dat?
08-02-2013 om 00:14 uur | uivel

"Het bewuste weggegooide blikje ligt overigens nog steeds op straat. Die hoefde Jens van de boa niet op te ruimen."
Dus meneer de boa stond erbij en keek er naar?
Afgelopen weken is er (ook hier op ob) een hetze gevoerd tegen 5 jongens die eigenlijk hetzelfde deden...
08-02-2013 om 00:05 uur | lichtstad

politie rechtstaat!
07-02-2013 om 23:56 uur | benvw

Dat 360 euro niet in verhouding staat met het gepleegde "delict" staat wel vast. Toch is het eigen schuld dat hij die boete krijgt toch! Hij kon kiezen en had dus gewoon naar bureau halt kunnen gaan en dan waarschijnlijk weg gekomen met een paar uur straatvegen. Die vader heeft dus hier geen recht van spreken ! Het argument van de vader dat die jongen nu een notitie in zijn dossier heeft is ongegrond volgens mij. De jongen is minderjarig is en dan vervalt alles als je meerderjarig wordt toch?! Gewoon nu die 180 euro betalen en je boosheid ergens anders spuien !
[Bericht gewijzigd door 'elsje' op 07-02-2013 om 23:34]
07-02-2013 om 23:31 uur | elsje

Met zulke hoge boete's slaan we echt door. Als je voor elk stukje afval een klein bedrag rekent,
heb je aan de eind van de rit ook een hoop geld binnen gehaald. Je gaat de kip die gouden
eieren legt toch niet gelijk afslachten? Niemand merkt het en je wordt er niet direct armer van,
boa constrictors hebben werk en de stratenvegers blijven lekker vegen. Alles blijft netjes in evenwicht. Zoonlief poets pappa's dikke wagen even met staalwol en die heeft ook wat te doen. Netjes toch?
Nu even serieus, iedereen moet zijn eigen rotzooi in de prullenbak gooien en de ambtenaar
moet zijn privefrustratie's op een andere manier op lossen en niet bot vieren op zo'n etterbakkie van
13 jaar die er spijt van heeft. Gun die jongen ook een kans.
07-02-2013 om 23:21 uur | rorakis

07-02-2013 om 19:54 uur | marcel013 Helemaal mee eens Marcel!
07-02-2013 om 23:08 uur | swiebertje

@lichtmakers en @CineversityTV vinden dit buiten proporties en steunen een eventuele actie tegen betreffende overijverige ambtenaar.
We zaken in rap tempo af naar een politiestaat.
Gehandhaafd door geestelijk ( zo lijkt het) gestoorde over het paard getilde egotripper die een dikke tamp krijgen van zij machtspositie in de schoot geworpen door een falend overheid beleid.
Misschien iets voor Bram Moszkowicz ?
07-02-2013 om 23:04 uur | denker57

Dat het blikje daar nog ligt vind ik het raarste van de hele zaak! Laat dat jochie een paar weken de straat mee schoonhouden, dat is al een straf op zich! Maar laat die ijverige opsporingsambtenaar maar eens bij alle alle scholen rondlopen, hij komt waarschijnlijk niet uitgeschreven!
07-02-2013 om 21:38 uur | vlembo

hij moet voor straf de auto wassen.dat deden wij vroeger gewoon op zaterdag mee helpen met vader om de auto te wassen.maar het zal wel weer een verwent ventje zijn van rijke luie ouders die piepen om ieder dubbeltje smeerkezen
07-02-2013 om 21:25 uur | duiker33

De overlast en ergernis over het straatvuil is bij veel mensen erg groot.
Dat hier een goede oplossing voor moet komen is duidelijk.
We zouden voor dit ene geval kunnen zeggen dat we de boete terug brengen tot een 60 euro, maar...
We zouden de gemeenten de vrijheid moeten geven om van af nu, daadwerkelijk boetes op te leggen die op 350 of 400 euro uitkomen.
Duidelijk waarschuwen via de media en vanaf bijvoorbeeld 1 januari 2014 daadwerkelijk deze boetes opleggen.
Het heeft namelijk geen enkele zin om boetes uit te delen die 50 of 60 euro zijn bij veel gasten die blikjes, sigaretten, et cetera op straat gooien.
Het is voor veel van deze gasten niet zo dat ze uit angst voor zo'n boete het niet meer zullen doen.
Die angst moet er juist wel zijn, want het handhaven/controleren is erg moeilijk,
Je zou dan vele duizenden Boa's erbij moeten hebben. En dat is niet betaalbaar.
Een hoge boete schrikt af en dan is mijn gedachte dat ze zich wel 360 maal bedenken voor ze iets op straat gooien!
Instellen per 1 januari in heel Nederland.
Via scholen en de media dit duidelijk maken.
En naar mijn mening is het straatvuil dan een stuk minder. Dit van jongeren en ouderen die dit gedrag nu blijkbaar normaal vinden!
Opvoeden moeten we dan maar doen via de media en de scholen en uiteindelijk de hoge boetes, als het blijkbaar niet meer op een andere manier kan.
Overigens zouden we dit ook in het verkeer moeten doen. Maar dan naar mijn mening op basis van inkomen bekeuren!
Pvm
07-02-2013 om 21:18 uur | patrickvanmeerwijk

Volgens mij is dit allemaal ontstaan door wat gebrekkige communicatie. Het lijkt nu of er een hoge boete wordt gegeven voor het op straat gooien van een leeg blikje maar dat is niet direct zo. Die hoge boete krijg je pas als je niet wilt meewerken aan de eigenlijke straf: een taakstraf van bureau Halt. Die kan bestaan uit bijvoorbeeld een excuusbrief schrijven voor het weggooien van dat blikje, misschien nog aangevuld met wat papiertjes prikken in het plantsoen of zo. Dan krijg je geen aantekening en is de kous meestal wel af met een kleine straf. Wil iemand daar niet aan meewerken, dan moet er dus betaald worden. Dat is dan wel een aardig bedrag, want als het twee tientjes zou zijn dan ging er natuurlijk niemand meer naar Halt. Uit de berichtgeving krijg ik een beetje het idee dat die opsporingsambtenaar de zaak gewoon niet zo diplomatiek heeft overgebracht, maar om dan als ouder te kiezen voor een boete omdat je advocaat zegt dat je dat beter kunt aanvechten lijkt me nou ook niet meteen de juiste keuze.
07-02-2013 om 21:04 uur | hedgie

moeten ze maar eens hier komen,dan kunnen ze genoeg verdienen,ze gooien hier alles op straat van strijkplank tot magnetron
ik heb mijn kinderen altijd geleerd in de prullenbak en anders bewaar je het tot je thuis bent
07-02-2013 om 20:47 uur | poekie20

ik vraag me af? al die mensen die zo fel reageren over dat die jongen geen opvoeding gehad heeft, en ik weet niet wat nog meer. hebben jullie in jullie jeugd zelf nooit iets op de grond gegooid? ik heb een voorbeeld. een groep wijkbewoners waren het zat dat er zo hard gereden werd in hun straat, daar moest echt iets aan gedaan worden. De gemeente wilde eerst kijken hoe hard er wel gereden werd. en wat schets hun verbazing, diegene die te hard reden waren juist diegene die zo hard riepen!
ik vind dat wij in nederland heel hard over normen en waarden roepen. kijk eens naar jezelf we doen allemaal we eens iets wat een ander maar niets vind. kijk maar eens in het verkeer. of kijk eens hoe men met elkaar omgaat. Als hij geen goede opvoeding had gehad, dan klaagde vader, maar liet zijn kind niet auto's wassen niet 1 auto er staat auto's. het IS 1 blikje. en het ligt er nog steeds. Wat een mentaliteit. de Boa vond het klaarblijken zo ernstig dat hij het blikje gewoon laat liggen.
en als het inderdaad ook een aantekening kon krijgen voor leven. voor 1 blikje, wat nog steeds op de grond ligt.! wat een misdadiger.
wat zijn wij tolerant in nederland. ik vind het meer bekroppen. kijk eerst naar jezelf, voor je een ander zo neerhaalt.
07-02-2013 om 20:34 uur | jqnnjg5h3

Ik word helemaal onpasselijk van al dat zwerfvuil wat zomaar op straat gegooid wordt, dus die boete is gewoon helemaal terecht. Onze papa de directeur van al die directeuren moet gewoon even de wet naleven/ respecteren die bedacht is door de partij waar hij op gestemd heeft. Binnen zijn eigen bedrijf mag hij zijn spelregels naleven. De werknemer van 16 die iets uit zijn bedrijf steelt komt ook niet onder ontslag uit, op staande voet, of mag deze ook een van zijn indrukwekkende auto's wassen!?
Stoppen met dat gemiep, papa Pijnenburg
07-02-2013 om 20:22 uur | iclow

Opsluiten dat blikjes gooiende gajes... hoera belachelijke overheid, Nederland begint steeds meer te lijken op de Verenigde Staten, en wij als Nederlanders lopen als tamme schapen achter dit systeem aan,
07-02-2013 om 19:56 uur | michaelwittmann

Maar goed ook de boa krijgt zo zijn opdracht, het binnenhalen van zoveel mogelijk geld omdat hij zijn "targets" moet halen net als in het bedrijfsleven...dat bestaat ook heden ten dagen in het behalen van "targets" ...zo niet vlieg je eruit...zo'n manager gaat dan eerst kijken wie van zijn ondergeschikte hij als eerste kostenpost eruit kan jagen. En zo gaat dat bij de overheid ook, anders zet de boa zich buiten spel. Het is een spel...en om je baantje te redden speel je het maar mee, een andere optie heb je niet.
Daarom holt deze maatschappij op alle vlakken hard achteruit...die "target" hebben ze al bijna gehaald. En we doen er (bijna) allemaal aan mee.
07-02-2013 om 19:56 uur | plofkoffer

De ambtenaar had die jongen gewoon moeten wijzen op zijn gedrag, verplichten het blikje op te rapen en te deponeren in de vuilnisbak. Wilde hij dat niet, dan pas had hij hem op moeten schrijven. Daarnaast is de straf totaal niet in verhouding tot het vergrijp als je dit vergelijkt met andere zaken. € 360,00 in eerste instantie was de bekeuring, terwijl eerder deze maand een vader die zijn kind van 1 jaar naakt voor webcam zette met de benen wijd, slechts 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk kreeg.
07-02-2013 om 19:54 uur | marcel013

Dit getuigt inderdaad van het ontbreken van iedere vorm van realiteitszin.
4 uur! Had deze boa niets beters te doen.
Natuurlijk hoort het niet, maar dit slaat echt alles.
[Bericht gewijzigd door 'weetje' op 07-02-2013 om 19:49]
07-02-2013 om 19:48 uur | weetje

In Nederland krijg je voor een blikje op straat gooien al bijna net zo'n hoge straf als een juwelier vermoorden! Als je het als principe kwestie bekijkt vind ik de vader wel een punt hebben.
Echter heb ik mijn kinderen voor hun 13e al verteld dat een blikje op straat gooien niet mag.
07-02-2013 om 19:47 uur | peter75

En het bewust weggegooide blikje ligt er nog. Wat zijn we toch allemaal goed bezig!
07-02-2013 om 19:45 uur | violet

"kwam ik thuis met een direkteur van een van mijn bedrijven"...schrijft vader in zijn brief.
Hoe komt hij aan al die bedrijven?
07-02-2013 om 19:44 uur | harrienak

De betreffende boa had de jongen ook kunnen aanspreken op zijn gedrag en hem verzoeken om "onmiddelijk" dat blikje op te ruimen (dus waarschuwing) Als het joch dat blikje weigert op te ruimen bureau halt in te schakelen. (dus sanctie) Maar nee de vader koos zelf voor de boete, dan moet je niet op hoge poten lopen zeuren. Auto van de vader was wassen?...wie heeft hier nu alle realiteitszin verloren?...volgens mij voor een groot deel de vader zelf.
Dus ventje doe jij maar papa's auto wassen, hup glaasje ranja erbij met een koekje...En jochie het viel toch wel mee...dat auto wassen of niet?...volgend weekend neem ik het dan wel weer van je over...Het moet niet gekker worden.
07-02-2013 om 19:44 uur | plofkoffer

Vader kiest voor bezwaar ivp
halt
dat zegt toch ook al genoeg?
07-02-2013 om 19:43 uur | harrienak

Blikje op straat gooien, boete betalen. Punt ! Pa heeft 13 jaar de tijd gehad om uit te leggen dat Nederland daarvan naar de klote gaat. "Rotzooi maken, zelf betalen" staat er bij iedere Mc. Donalds Vestiging. Of is hij daar in 13 jaar ook nog nooit geweest ?
07-02-2013 om 19:42 uur | kawa013

hoog tijd dat de jeugd weet waar haar plaats is
grote mond tegen ouderen, rommel op straat gooien, andermans eigendommen vernielen, zuipen , enz
wordt nog wat je kunt met carnaval niet normaal de straat meer op etc.
desalniettemin zijn de boetes wel heel fors voor het vergrijp.
maar een taakstraf van 80 uur is zeker wel op zn plaats na school uit te voeren , kan hij 10 weken lang 8 uur van zn vrije tijd inleveren leert hij het wel en een voorbeeld hoe de maatschappij tegenover de jongeren staat, die nog niets gezien hebben maar wel stoer gedrag vertonen!
07-02-2013 om 19:39 uur | leeuwke

Die boete lijkt buitenproportioneel. Maar anderzijds, hoe onachtzaam is de jeugd(en sommige onvolwassen ouderen) met het weggooien van hun rotzooi. Het gemak waarmee ze dat doen schreeuwt om maatregelen. In sommige wijken en straten waan je je in een ontwikkelingsland waar iedereen zijn rommel laat rondslingeren.
Als je een blikje met inhoud kunt meedragen, lijkt het me toch niet zo moeilijk om het lege blikje en andere rommel mee naar huis te nemen of in de overal aanwezige vuilnisbakken te gooien. Pa kan wel woedend zijn om de boete die hij moet betalen, maar hij zou vooral boos moeten zijn op zoonlief. Zet de wereld niet op zijn kop door jezelf slachtoffer te maken terwijl jezelf de oorzaak van de ellende bent. En geloof me Joost Pijnenburg dat miljoenen zich rot ergeren over de onnodige rotzooi die overal wordt weggegooid en waarschijnlijk dat ze zeggen: 'Eigen schuld, dikke bult'.
07-02-2013 om 19:21 uur | fransvan

Ik ben zo blij dat mijn vader (zaliger) een hardwerkende ondergrondse mijnwerker was, dat heeft mij gemaakt tot de man die ik nu ben. Geen ge... maar poetsen.
Hij zou mij bij wijze van spreken dat blikje duizend keer hebben laten opruimen en telkens "ik zal het niet meer doen" voor laten zeggen. Ik heb diepe respect voor mijn vader.
Dit jochie moet het zelf maar eens uitzoeken...
07-02-2013 om 19:11 uur | leeuw60

[Bericht is verwijderd door 'dutchie']
07-02-2013 om 19:09 uur | dutchie

Als de vader wat meer energie in de opvoeding van zijn zoon had gestopt dan was er nu niets bevuild, had de gemeente ambtenaar zich op andere zaken kunnen richten en had Omroep Brabant zich met serieuzer nieuws kunnen bezighouden. Als je voor een kleine verkeersovertreding een (te) forse boete krijgt, waarom zou je die dan niet krijgen voor het moedwillig bevuilen van onze leefomgeving.
Als de eigenlijke sanctie op dit milieudelict 65 euro bedraagt, dan mag 340 euro voor onnodig claxonneren toch zeker buitenproportioneel worden beschouwd.
[Bericht gewijzigd door 'dutchie' op 07-02-2013 om 19:05]
07-02-2013 om 19:01 uur | dutchie

Tja vader, zoon had de keus voor buro halt of boete. Maar vader vond het makkelijker om voor een boete te kiezen. Omdat dit makkelijker is om aan te vechten. Je zegt zelf mijn zoon verdient straf, dan hadden jullie beter voor Halt te kiezen. Dit hebt U niet gedaan dus aanvaard gewoon de boete. En knul van 13 weet heus wel dat het niet op straat hoort, ik geloof nooit dat hij thuis ook zomaar een leeg blikje op de grond mag gooien.
Dat de boete hoog is dat klopt, vind ik ook. Maar helaas ik hoop voor je zoon dat hij dit niet meer zal doen. Succes met in beroep gaan.
07-02-2013 om 18:39 uur | anita

Ach, is die boa zelf geen puber geweest? Belachelijk zeg. En dan een boete van € 360?
Wie heeft dit in vredesnaam verzonnen? Laat die boa dan eens over de Tilburgse kermis lopen, kan hij duizende boetes uitschrijven, en ja daar worden van onze belastingcenten die rotzooi de andere dag opgeruimd.
Ach waar gaan we hier in Nederland naar toe zeg met die hoge boetes. Ach laat ik er maar over ophouden, want er klopt heel veel niet in onze maatschappij.
Er wordt met 2 meetlatten gemeten.
07-02-2013 om 18:39 uur | wammie

Wat een waardeloze gemeente Dat wisten we al
[Bericht gewijzigd door 'zeepaardje' op 07-02-2013 om 18:39]
07-02-2013 om 18:38 uur | zeepaardje

Het verbaasd me elke weer hoe Nederland steeds maffer begint te reageren. Nog even en je arm wordt eraf gehakt voor dit soort vergrijpen. Vind zelf 180/360 euro echt buitensporig en idioot hoog aan een boete bedrag. Als ik mag refereren aan een open concert, een voetbal evenement of oud jaar feest is het toch ook een bende op straat en wordt dit de volgende dag door echte kerels gewoon weer tot orde gebracht.
Laat jongeren alsjeblieft opgroeien in een vrije wereld en niet in een soort politiestaat, waar straks op alles een sanctie staat. Maatschappij is al hard en koud genoeg, laten we het met zijn allen niet nog gekker maken. Deze situaties waren 20 jaar geleden echt niet voor mogelijk gehouden.
07-02-2013 om 18:29 uur | mark211175

Meneer Pijnenburg vecht de boete aan? Hij had gewoon zijn zoon naar Halt kunnen laten gaan...dan had die jongen geleerd wat opruimen is en was het probleem totaal opgelost.Hij beweert dat zijn zoon dan een strafblad zou krijgen? Wie verzint dat eigenlijk? ...
[Bericht gewijzigd door 'soul' op 07-02-2013 om 18:26]
07-02-2013 om 18:26 uur | soul

ik snap niet dat een boa zich zo opstelt tegen over een klein kind van 13 jaar uit waar is die man mee bezig zeg ok wet handhaven ben ik met hem eens mar geef een knul van 13 gewoon een waarschuwing en laat hem het blikje gewoon weg gooien dan hem een boete van 180 euro tegeven waar slaat dit op zeg .mijn advies aanvechten bij de rechter sterkte familie
07-02-2013 om 18:22 uur | google1969

Stop!
Wat is er nou zo moeilijk aan, om je aan de (gedrags-) regels te houden.
Er is een medicijn voor, ... opvoeding! , normen, waarden en respect voor de maatschappij.
[Bericht gewijzigd door 'leeuw60' op 07-02-2013 om 18:18]
07-02-2013 om 18:16 uur | leeuw60

[Bericht is verwijderd door 'bridgen']
07-02-2013 om 18:14 uur | bridgen

Deze boa heeft volgens mij niet goed begrepen waar het om gaat. Laat het kind het blikje opruimen en geef een waarschuwing of een kleinere boete in plaats van deze absurd hoge boete.
Overigens kan ik nergens uit opmaken dat de vader rijk is hooguit dat hij zijn kind opvoedkundig prima aanpakt door het laten wassen van auto's.
07-02-2013 om 18:13 uur | bridgen

Bedank Minister Opstelten maar want die heeft dit gedaan die boetes zo hoog maken,die Opstelten van de vvd heeft zelf geen kinderen schijnbaar, bedankt Vvd,en die boa,s die ze hebben aangesteld die hopen wij nooit tegen te komen. [Hou het netjes. De Redactie]
[Bericht gewijzigd door 'redactie' op 07-02-2013 om 18:21]
07-02-2013 om 18:11 uur | dabenik

In Londen, Engeland is de boete voor het wegwerpen van afval op straat maximaal £2,500.
In Singapore staat op straatvervuiling drie tot vijf stokslagen en maximaal 2 jaar gevangenisstraf.
Wat dat betreft komt dit ventje er nog makkelijk vanaf.
07-02-2013 om 18:09 uur | tinus42

Die graaiers in Den Haag moeten geld hebben, snappen jullie dat nou nog niet? De mensen hebben toch op de vvd gestemd? Nou dan moet je niet zeuren.
07-02-2013 om 18:05 uur | dabenik

@dafje56, dus jouw kinderen zullen nooit een bon krijgen voor een overtreding?
07-02-2013 om 17:57 uur | mijnwaarheid

Deze boete moet gewoon een voorbeeld zijn voor de dagelijkse ergenis waarmee we met z'n allen te maken hebben: Zwerfafval. Al jaren steekt het velen als een doorn in het oog hoe gemakzuchtig alle rotzooi op straat gedumpd wordt, maar vooral bij de winkelcentra op parkeerplaatsen is het dagelijks raak. Het zijn niet alleen de kinderen die blikjes, bakjes, papier dumpen, maar ook hun ouders die er meestal gewoon zelf bij staan te kijken. De mensen van de Ergon/Helso werken zich kapot om die troep die overal ligt keer op keer op te ruimen. Weet je wat nog erger is? dat velen te lamlendig zijn om te bukken en wat blikjes en dergelijke in de vuilnisbak te gooien, men breekt nog veel liever de nek erover. De meeste mensen en hun kroost zijn gewoon varkens die alles in hun mond stoppen en de overgebleven rotzooi vervolgens ergens neerkwakken. Kijk b.v. maar eens bij de MC Donalds vestigingen wat 'mensen' daar achterlaten. Kijk eens in bermen, bij verkeerslichten. Deze boete is geheel terecht, opvoeren die handel en ga maar naar de opvoeders toe die zelf opnieuw opgevoed dienen te worden, op alle fronten zoals normen en waarden... Misschien dat er dan daarna verbetering komt in dit inmiddels vervuilde land.
07-02-2013 om 17:54 uur | ton50

omabeertje68.
Een boa is geen politieagent, maar een burger die een diploma heeft gehaald en voor bepaalde feiten mag schrijven. Een politieagent is een algemeen opsporingsambtenaar. die mogen altijd en overal voor schrijven
07-02-2013 om 17:53 uur | dafje56

Als die jongen de juiste opvoeding had gekregen dan had hij het niet in zijn hoofd gehaald om iets op straat te gooien. en het is niet alleen die jongen het is iedereen die iets op straat dumpt.
07-02-2013 om 17:49 uur | dafje56

Voor het gemak en bij het begin starten,
Als die jongen niets op de grond had gegooid had ie geen boete gehad, en is de boete te hoog? nee want fout is fout en niemand die gezegd heeft dat ie het moest doen. Daarnaast hoeveel zwerfafval heeft ie al veroorzaakt, tel dat maar op en dan valt de boete wel mee.
Dus mensen niet zo zeuren en moeilijk doen, gewoon gedraag jezelf en je krijgt geen boetes.
07-02-2013 om 17:37 uur | geem02

Dat een kind een boete ontvangt voor het gooien van afval op straat, want daar hebben wij het over, terecht! Maar de hoogte van de boete is werkelijkwaar belachelijk. Had zelf liever gezien dat hij een goede of flinke taakstraf had gekregen, waar hij ook van leert. Dat de vader van Jens bezwaar aantekent omdat deze het niet eens is dat zijn zoon een strafblad behoudt ivm het weggooien van het lege blikje op straat wat er schijnbaar nu nog steeds ligt, ja ergens kan ik mij daar wel in vinden. Als je zo her en der rondkijkt en vooral bij bushaltes..ingangen van winkelcentra's..bij een prullenbak in een park (waar het vuil naast ligt)..plekken van openbare gebouwen waar buiten gerookt wordt..enz, ligt overal nog dagenlijks veel zwefvuil. En laten wij het maar niet over de honden hebben..die van hun bazen de goedkeuring krijgen te pas en te onpas hun behoeften overal doen, behalve niet in hun eigen voortuin! Voor onze appartementencomplex is een brede goedonderhouden groenstrook. Bewoners van een straat verderop menen hier altijd en eeuwig hun hond er te moeten uitlaten. Dat de gemeente dáár ook maar eens boetes voor uitschrijft. Hoe kun je nu van de jeugd verwachten dat er niet af en toe wat zwerfvuil op straat gegooid wordt. Niet goed te keuren..absoluut! Maar laten wij als volwassenen maar éérst eens met z'n állen een goed en duidelijk voorbeeld geven aan deze jeugd. Dat doe je niet door aan een kind een boete uit te schrijven van €360,-!
07-02-2013 om 17:32 uur | narsis

De "straf" speelt hier allang geen rol meer. Het gaat erom zo veel mogelijk geld te pakken en de methode is van minder belang.
Nederland is een vrij dom zelfgenoegzaam landje geworden waar iedereen roept dat we zo verschrikkelijk tijk zijn, maar lees er de kranten van de afgelopen week maar op na. Zonde allerlei kromme heffingen is er gewoon geen geld meer om het aantal huidige ambtenaren te handhaven. Vergelekem met de Duitse burger die toch in de zelfde cultuur ongeveer leeft, betalen wij 2 keer zo veel om te wonen, 30% meer om te rijden, hogere belastingtarieven.
Daarom zijn deze boetes nodig. Wordt alleen niet zo direct gezegd.
07-02-2013 om 17:31 uur | heihaas

Hulde voor Pijnenburg.
Toen mijn zoon onlangs een paar kilometer te hard reed, kreeg hij een bekeuring, dat hij de hele week voor niets moest werken om die te betalen: dat is maandag morgen 6.15 uur z'n bed uit, naar z'n werk, hele dag werken, 's avonds moe en smerig thuis, om tien uur weer naar bed, dinsdag hetzelfde, woensdag hetzelfde, donderdag hetzelfde, vrijdag hetzelfde. Waarom? Om z'n boete te kunnen betalen. Een boete van 300 euro betekent voor een advocaat of voor een kamerlid niks. Een advocaat schrijft gewoon een uur extra en hij voelt er niks van. En dat zou redelijk zijn als de snelheidslimieten redelijk waren, dat wil zeggen als men op een weg de snelheid zou toestaan die bij de weg past, maar men zet gerust langs een snelweg politieke dwingborden die niet de veiligheid dienen, maar de minister van financiën. Als hij een winkel had overvallen, dan had hij geen werkstraf van 40 uur gekregen. En dan snappen ze niet dat de agressie tegen de politie zo toeneemt: rara, hoe kan dat toch? Mensen hebben geen moraal meer. Nee, politici hebben geen moraal meer, dat is het punt !
07-02-2013 om 17:28 uur | cb002701

willy59@ wel bij het onderwerp blijven
een blikje is een blikje@ en, inderdaad mogen mishandelaars gewoon rondlopen en dit.
07-02-2013 om 17:27 uur | pharana

@nico46 en wat had jij op straat gegooid dat je deze dienst mocht verlenen
07-02-2013 om 17:21 uur | batjevier

Nou ik denk ook inderdaad dat die geldboete terecht is.
De jeugd moet leren om normaal te doen,en zeker op straat,bv alles kapot stampen,is bij de jeugd heel normaal,en mensen in elkaar trappen vinden ze ook normaal,dus gewoon flink aanpakken.
07-02-2013 om 17:19 uur | willy59

Een goede aktie van de boa als we allemaal alles op straat gooien in het einde zoek
Ik heb een tijd de straten schoon gemaakt en nog geen vijf mintuten erna lag er weer rotzooi op straat. Dus een hoge boete vind best op zijn plaats.
07-02-2013 om 17:15 uur | nico46

Ja 360 euries voor iets op straat gooien is belachelijk hoog...alleen die boa aanvallen hierover heeft geen zin. Hij verzint die strafmaat namelijk niet, dat doen ze in Den Haag. We hebben het hier dus over iemand die gewoon netjes zijn werk doet. Of je het er nu mee eens bent of niet.
Waar ik me wel groen en geel aan erger, is de houding van die vader. Ten eerste had hij die boete ook niet hoeven betalen, die jongen had ook via bureau Halt een straf kunnen krijgen. Maar nee meneer Peijnenburg koos zelf voor de boete, omdat dit makkelijker aan te vechten is.
Wat klopt er niet aan dit verhaal? Ik komt op mij over dat kind Peijnenburg geen opvoeding heeft gehad en het ook niet krijgt of meneer Peijnenburg vindt dat zijn kind boven de wet staat...Kies zelf maar uit. En die onzin dat dit vergrijp zijn hele leven lang in een dossier komt te staan. Kleine moeite meneer Peijnenburg om even te googelen. Met een taakstraf bij bureau Halt krijg je geen strafblad. Maar ik denk dat meneer Peijnenburg dit allang weet. Wat een dramaqueen!
[Bericht gewijzigd door 'betske12' op 07-02-2013 om 17:18]
07-02-2013 om 17:12 uur | betske12

Natuurlijk zien we hier weer veel reacties, die ingegeven zijn door jaloezie op de rijke vader, en lekker puh. Maar waar het gewoon om gaat is dat de boetes in Nederland in geen verhouding staan tot de ernst van het "Misdrijf". Dat zien veel normale politieagenten ook in, getuige de reactie van die Zeelandse commissaris. En ze schrijven dan maar geen bonnen uit. Ik zou mezelf ook opgelaten voelen als ik een jongen van 13, 350 euri laat betalen voor een blikje. En die boa is gek, een pennenlikker van de eerste orde. Die jongen heeft hij toch op straat aangesproken, neem ik aan? Hoe wist hij anders waar hij woonde? De normale reactie zou geweest zijn: "he jongen, doe je dat thuis ook? Oprapen, en in de vuilnisbak, en vlug een beetje." Als dat op tegenspraak of een brutale mond stuit, heeft meneer boa een punt.
07-02-2013 om 17:12 uur | johan2

De vader had voor een taakstraf moeten kiezen. Dan had hij opvoedkundig het beste gedaan voor zijn zoon. Dat hij claimt dat zijn zoon nu de auto moet wassen ( om de 180 euro terug te verdienen wellicht) is niet controleerbaar. Feit: Vader geeft zijn zoon door deze actie wel zijn zoon de bevestiging dat de politie belachelijk is en dat je daar niet serieus op in moet gaan. Dus qua opvoedkundige waarde is deze vader geen goed voorbeeld voor zijn zoon.
07-02-2013 om 17:02 uur | noladijkmans

Ik heb mijn kinderen ook geleerd om geen rommel op straat te gooien, en het leuke is onze kleinzoon wordt ook aangeleerd om even naar de prullenbak te lopen. Zo zie je opvoeding...
[Bericht gewijzigd door 'phestos2' op 07-02-2013 om 16:56]
07-02-2013 om 16:56 uur | phestos2

Uit de diverse wijzigingen in artikel en titel blijkt wel duidelijk de mening van de verslaggever. Objectiviteit is ver te zoeken.
07-02-2013 om 16:55 uur | walm

Het is wel weer duidelijk wat voor een soort "opvoeder' die vader is.
i.p.v. zich druk te maken over het asociale gedrag van zijn zoontje die het blijkbaar normaal vindt zijn afval op straat te gooien gaat hij een boa lastig vallen die keurig zijn werk doet.
Hoop dat de juridische procedures de man nog een boel geld gaan kosten.
07-02-2013 om 16:55 uur | ricky1706

ps wat is een boa?wij noemden dat gewoon politie!
07-02-2013 om 16:38 uur | omabeertje68

Boontje komt om zijn loontje
[Bericht gewijzigd door 'mart1949' op 07-02-2013 om 16:39]
07-02-2013 om 16:38 uur | mart1949

Nee niks te gek voor woorden!
het is een goede straf en die vader moet zijn jong leren geen troep te maken of mag hij dat thuis ook?.
weten jullie wel hoe duur het is alle troep die burgers maken per dag om dat ze te lui zijn even naar een prullenbak te lopen kost?
en hoe slecht het is voor dier en natuur.
van mij mogen ze zelfs harder optreden.
Dus die klagen dat gemeente kosten zo duur zijn heb ik een tip ruim je rotzooi op sukkels.
07-02-2013 om 16:34 uur | garfyboy

oei als ze dat hier zouden doen werden ze rijk! kleine wandeling met hond, 5 wijnflessen langs de kant! blikjes lege sigarettenpakjes , dat verteerd allemaal niet dus ,een honden drol verteerd dus gewoon wel! en trouwens dar betaal je belasting voor ! katten drollen betaal je niks voor! troep van kinderen en zogenaamde volwassenen dat leren ze zeker thuis ook zo? ik was wel eens begonnen bierflesje sop te rapen en statiegeld bon voor goede doel,maar daar ben ik mee gestopt vanwege rugklachten,maar ze leren het nooit die rommel gewoon heel duur maken dus inclusief opruim belasting ,idee?
07-02-2013 om 16:32 uur | omabeertje68

Kei-, maar dan ook kei- en keihard aanpakken die vervuilers.
07-02-2013 om 16:26 uur | keihard

Natuurlijk is 360 euro een belachelijk bedrag maar dat had de heer Pijnenburg zich kunnen besparen door zijn zoon een taakstraf uit te laten voeren. Dat vond hij blijkbaar ook een te zware straf voor zijn zoontje, welke straf vindt hij dan wel passend? Misschien heel hard foei roepen tegen die knul? In ieder geval heeft hij zelf voor die boete gekozen dus heb ik ook totaal geen medelijden met hem.
07-02-2013 om 16:12 uur | keeskruik

Het is te gek voor woorden.
Die ambtenaar had best eerst een waarschuwing kunnen geven.
Dit komt door Ivo Opstelten (vvd) minister van Veiligheid en Justitie.
De politie griezelt ook al van die absurde bekeuringen.
De politie moet de minister maar eens volgen als hij een peuk weg gooit
of te hard rijd (5km te hard) of de claxon gebruikt gelijk een €350 bekeuring.
En vuurwerk rommel krijg je daar ook een bekeuring voor,of meten ze met
2 maten ?
En uitwerpselen van honden ?
[Bericht gewijzigd door 'johnwest' op 07-02-2013 om 15:59]
07-02-2013 om 15:54 uur | johnwest

Een ding is zeker. Die knul zal nooit meer iets zomaar op straat gooien.
07-02-2013 om 15:45 uur | amreg

Die zoon kan zich beter schamen voor zijn vader, die de brief schrijft (en vervolgens als familie tekent...) Slappe hap zeg, recht je rug en betaal. Regels zijn regels.
Zaken erbij halen die er niets mee te maken hebben maken het alleen nog maar zieliger.
Als iedereen zich aan de regels houdt zijn we zo allemaal weer uit de "crisis"
07-02-2013 om 15:45 uur | leeuw60

voor een overval krijg je minder.
07-02-2013 om 15:27 uur | diesel27

Heel vervelend voor de ouders maar als ik bijvoorbeeld 2 seconden oneigenlijk op de claxon van mijn auto druk moet ik ook 350 boete betalen. En dat is minder schadelijk voor het milieu als een weggegooid blikje. Dus ik zeg gewoon betalen die hap en niet zeuren. Het voorstel van mr. Pieter van Vollenhove slaat trouwens ook nergens op. Want als er dan een lekker blondje achter het stuur zit met cup dubbel D dan valt die uiteraard in de laagste categorie.
[Bericht gewijzigd door 'moraalridder' op 07-02-2013 om 15:25]
07-02-2013 om 15:21 uur | moraalridder

Wat hier ook geschreven wordt, het is prima dat de heer Pijnenburg dit niet pikt. Natuurlijk staat de "overtreding" totaal niet in verhouding tot de boete. Dat geldt niet alleen voor dit "vergrijp". Sinds de heer Opstelten aan het bewind is en met zijn kruistocht begonnen is zijn de hoogtes van de straffen doorgeslagen. Hoge straffen mogen best uitgedeeld worden als de dader mensen in gevaar heeft gebracht. Maar b.v. voor een simpele parkeerovertreding (5 minuten te lang) € 76,00 boete geven slaat ook nergens op. Of 4 kmpu sneller rijden dan 100 en € 35,00. Als ieder blikje op straat, langs de weg of in parken € 360,00 op zou brengen waren we in één jaar van het begrotingstekort af. Mijn komplimenten voor de heer Pijnenburg. Hij brengt nu iets in de publiciteit dat ongetwijfeld gaat helpen. En daar gaat het vooral om.
07-02-2013 om 15:04 uur | djiempie

"Voor de rest van z'n leven..." Nou, nou, zijn we het hier niet een beetje teveel aan het aandikken? De keuze tussen Halt of een boete had ik overigens beter gemaakt.
07-02-2013 om 14:56 uur | domblondje

[Bericht is verwijderd door 'wilfried1962']
07-02-2013 om 14:42 uur | wilfried1962

Persoonlijk vind ik de boete zeker niet te hoog, van mij mag het nog hoger.
Dankzij deze figuren wordt de gemeenschap opgezadeld met een berg zwerfvuil waarvan wij de kosten via de gemeentebelastingen gepresenteerd krijgen! Ik vraag me af of de heer Pijnenburg het leuk vind als een vreemde zijn vuilbak bij hem in de tuin komt leeg gooien!Het halveren van de boete vind ik ook niet nodig, laat pappa maar meebetalen tenslotte heeft hij zijn kind opgevoed.
07-02-2013 om 14:36 uur | wilfried1962

Is wel een goed les, die gooit in het vervolg geen rotzooi meer op straat.
07-02-2013 om 14:33 uur | ferdinand

Te gek voor woorden! Deze boa is gewoon niet geschikt voor zijn werk; hij heeft geen enkel gevoel voor proporties, helemaal geen empathisch vermogen en totaal geen communicatieve vaardigheden. Pubers die op straat rotsooi achterlaten daarvoor een sanctie opleggen is nog niet zo gek. Als je hen een straf oplegt, die dan meteen ook eens een strafblad betekent, is dat wel erg demotiverend voor zo een jong iemand om nog aan zijn toekomst te werken. Waarvoor zou hij dat doen als hij toch nog jarenlang rondzeult met een strafblad? Bovendien zet deze boa zijn eigen geloofwaardigheid en die van het handhavend gezag wat hij vertegenwoordigt ernstig op het spel. Niemand kan op deze manier toch nog van pubers verwachten dat zij handhavers serieus nemen? Dit werkt alleen maar averechts.Te gek voor woorden!
07-02-2013 om 14:25 uur | bredasebrabander

[Bericht is verwijderd door 'peveo']
07-02-2013 om 14:15 uur | peveo

ik vind het een veel te hoog bedrag..voor een blikje op straat gooien..betere straf is straat schoon vegen..daar leren ze van..ik denk niet dat er iemand is die nooit wat op straat gegooid heb
07-02-2013 om 14:13 uur | astrid

ok, zo'n bedrag is dan best hoog, Maar dhr Pijnenburg is een verschrikkelijk opgeblazen bal. Bla bla bla bla, met een van mijn directeuren, Havo, netjes, griezelig gewoonweg. [Houd het netjes. De redactie]
[Bericht gewijzigd door 'redactie' op 07-02-2013 om 18:05]
07-02-2013 om 14:03 uur | exstip

€220,euro voor het sneeuw, alhoewel ik het sneu vind regel is regel, maar hoe zielig ben je om, zodra iemand begint tegen te sputteren, door gaan zoeken. In mijn ogen is dat gewoon een zielig figuur, hetzelfde geld voor die boa
[Bericht gewijzigd door 'gravedigger' op 07-02-2013 om 14:03]
07-02-2013 om 14:01 uur | gravedigger

Laat die gefrusteerde Boaér zelf datonredelijke bedrag betalen. Boete staat niet in verhouding met het kleine vergrijp.Ik wens de vader veel succes met het aanvechten van die boete. Succes.
07-02-2013 om 14:01 uur | goos40

Die gasten hebben denk ik niks anders te doen.
Hoe zou die slijmerd gereageerd hebben, als hij
zag, dat het z'n zoontje of neefje, was die dat deed.
Zou hij dan ook bekeurd hebben , of alleen maar
een gesprek zijn aangegaan!
En niet zeggen , het is mijn werk !
Nee , die jongen is 13 jaar , geen volwassene !
Oh , maar hij krijgt jeugd korting , wat een onzin !
Een uitslover , die waarschijnlijk op z'n werk
ook met z'n elleboog , werkt om hogerop te komen.
07-02-2013 om 13:59 uur | kobuskuch2012

Inderdaad , ruitenvloeistof dient erin te zitten.Kent U de apk regel, dan moet U dat weten dat dat zo is.
Uit veiligheidsoverweging moet dat aanwezig zijn in de auto, ja vergezocht maar is regel.
En inderdaad sneeuw moet verewijdert worden op normaal zicht en niet even een piepgaatje dat de achtreropkomende automobilist een laag sneeuw in zijn nek krijgt.
07-02-2013 om 13:56 uur | thecanadees

[Bericht is verwijderd door 'jijbentmijniet']
07-02-2013 om 13:50 uur | jijbentmijniet

Haha, Jezus... hoe triest.
07-02-2013 om 13:45 uur | sjaaktrekhaak

Hoorde laatst iemand op de radio vertellen dat hij een boete kreeg omdat er sneeuw op z'n auto lag... toen hij in bezwaar ging werd hem gevraagd of de ruitenwisservloeistof gevuld was, toen dat niet bleek kreeg hij daar ook een verbaal voor... hoe ziek
07-02-2013 om 13:43 uur | gravedigger

Ik ruim dagelijks zwerfvuil in Tilburg - noord
Dat is mijn werk rotzooi ruimen die de mensen op straat gooien zoals blikjes papier en al het andere zwerfvuil. Maar ook veel Ilegale stort wat in de wijk gewoon op straat word gezet. Want ze denken wat ik op straat kwijt kan word toch opgehaald en wij zijn van ons rotzooi af. Zo gaat dit dagelijks van cola blikje tot banstelen koelkasten en bouw en sloop afval. jullie zijn er vanaf ik en mijn collegas hebben dit mooie werk dankzij u allemaal die zijn rotzooi dumpt op straat.
07-02-2013 om 13:37 uur | freddie2

Blikje in de kliko gooien is goedkoper/gratis.
07-02-2013 om 13:33 uur | purist100

als alle mensen(ongeacht hun status) er zeker van zijn dat hun kinderen perfect zijn.en als ze allemaal weten wat hun kinderen buiten doen
dan mogen ze hier een reactie geven op de vader met zijn kind.
dit alles heeft niks met een slechte opvoeding te maken ,het is nog steeds onderdeel van opvoeden.
de vader heeft zijn kind zelf ook al gestraft en die boa had het kind het blikje op moeten laten ruimen.
in nederland mag je mensen mishandelen en je vonnis in vrijheid afwachten
07-02-2013 om 13:29 uur | grutje

Nu weet ik het zeker...
Ik kom van een andere planeet. Ooit is er iets gebeurd waardoor ik op deze hoogst merkwaardige planeet terecht ben gekomen. Kopschoppers, oorlog, 350 euro betalen omdat je als pubertje een blkje op straat gooit en een heterdaadje had.
Waanzin...350? Van de zotte.
Had zo' n manneke eens goed aangesproken en zijn rommel op laten ruimen. Desnoods een prent van 35,- maar toch niet het tienvoudige...
Het maffe is dat de lieden die dit soort bedragen bedenken ook nog eens met een stalen bakkes rationeel proberen te verklaren dat diemhoge boetes echt moeten hoor.
Buiten het doosje denken lukt weinigen tegenwoordig. We leven in een " computer says no" maatschappij.
Beam me up
07-02-2013 om 13:07 uur | peveo

@ob, opletten mensen. Nu gooit Joost zelf het blikje op straat.
07-02-2013 om 13:07 uur | doordraaier

Ik vind een boete niet op zijn plek voor het op straat gooien van afval. Laat iedereen die ze betrappen (jong en oud), maar een paar middagen ergens afval gaan oprapen. Daar leren ze meer van als een boete denk ik!
07-02-2013 om 13:06 uur | jijbentmijniet

@boa van de gemeente Oisterwijk.
Les 1: Als je een overtreding constateert en hiervoor een pv (proces-verbaal) uitschrijft moet je er ook voor zorgdragen dat deze overtreding ophoudt.
Dat wil zeggen dat het bewuste blikje opgeruimd dient te worden.
[Bericht gewijzigd door 'solly' op 07-02-2013 om 13:07]
07-02-2013 om 13:06 uur | solly

@solly: Zucht ja, je hebt gelijk ben ik bang.
@niek: Als je gaat zeggen "hij kan het toch wel missen" dan is dat gewoon afgunst en heeft het niks meer met rechtvaardigheid te maken. Klaar.
Naar draagkracht boetes opleggen. Laat me even nadenken, hoe dat werkt in Finland... kost daar een brood voor een arm mens ook 50 cent en voor een rijke stinkerd 5,00 Euro? Hm nee, ik dacht het niet.
07-02-2013 om 13:00 uur | sjaaktrekhaak

Wat een bulshit allemaal. Voor iets dergelijks krijgt men een hoge boete die gewoon ontoelaatbaar is. Net als toeteren dan krijgt men ook een boete van 300 eureo, maar als men te hard rijd of door rood rijd of wat ook dan is het een semiere boete.
Terwijl daar de verkeersveiligheid is mee gemoeid.
Mensen waar zijn wij mee bezig in Nederland.
Men maakt elkaar gewoon meer agressief.
En we moeten mee levend zijn, No way.
Wat een mentaliteit hier in Holland.
En het gaat niet of iemand veel of weinig verdient, het gaat om rechtvaardig een bekeuring uit schrijven met normale waarden. Geen kind een boete geven van 180 euro.
Maar ja mensne die deze regels opzetten hebbne gestudeert zeker om dit zo te doen.
gebruik eens je gewone verstand en blijd fatsoenlijk en ja respect. voor elkaar.
07-02-2013 om 12:57 uur | thecanadees

[Bericht is verwijderd door 'thecanadees']
07-02-2013 om 12:54 uur | thecanadees

En dat manneke krijgt dus even voor 360euro aan cd's van Giel Op3fm... Lekker verantwoord!
07-02-2013 om 12:53 uur | nespresso

@sjaaktrekhaak: Het heeft geen enkele zin om hier ook maar enige discussie over te voeren.
Ik hoorde vanmorgen op Omroep Brabant dat de gemeente Aalst-Waalre een digitale snelheidsmeter op de Eindhovenseweg geplaatst heeft. Het gevolg is dat het regent van de snelheidsovertredingen, waarbij er zelfs automobilisten zijn die 1.000 euro aan boetes op de deurmat krijgen.
Er is ook daar een actiegroep opgestaan.
Daarmee wil ik maar onderschrijven dat men het over het algemeen overal mee eens is voorzover het jezelf niet betreft.
Ik geloof niet in een van de reacties van een schrijver die schrijft: "Als een van mijn kinderen een dergelijke boete krijgen zal die voor het eerst in December 2014 weer zakgeld krijgen".
Blijf lekker hypocriet.
07-02-2013 om 12:50 uur | solly

Als iedereen die iets op straat gooit zo'n boete krijgt zijn we zo uit de crisis. Van mij mag het hoor.
07-02-2013 om 12:46 uur | mrsdonut

Die boa (ook te vertalen naar Bank of America of boa constrictor) heeft waarschijnlijk gedacht dat dat voorstel van Pieter van Vollenhoven om de agenten zelf de hoogte van een boete te laten betalen, al in werking was getreden.
Dus willekeur: mooie meid, sjachrijnig gezicht, familie, vrienden, rijk jochie, daar verzin je met een natte vinger een passende straf voor.
Idioterie ten top!
07-02-2013 om 12:43 uur | zusje

@Sjaak, even helder blijven, Dat Pijnenburg het kan missen heb ik inderdaad geschreven, dat dit afgunst is heb jij er zelf bijverzonnen. Hier in Nederland heb je gewoon regels en overtreed je die dan volgt er een sanctie. Of je nou 1000 euro of 100.000 euro per jaar verdiend, je betaalt gewoon en klaar. Niks geen zielig verhaal dat hij pas 13 jaar is en spijt heeft, had hij maar moeten bedenken voordat hij het blikje op straat gooide. En dat de boa vervolgens niks deed om het blikje alsnog in de prullenbak te krijgen is de fout van de boa maar staat los van de sanctie die is gegeven.
07-02-2013 om 12:32 uur | 040niek

Walm, ga niet van die zielige conclusies trekken omdat een antwoord je niet aanstaat.
07-02-2013 om 12:30 uur | sjaaktrekhaak

Als die boa iets van gevoel had gehad, had hij dat joch dat blikje alsnog laten opruimen en dan een waarschuwing
07-02-2013 om 12:28 uur | fransgvk

In de laatste alinea van dit artikel staat: Jens heeft geleerd van zijn dood: "ik moet geen blikjes meer weggooien."
Ik vind dat toch echt wel een veel te zware en strenge straf voor het op straat gooien van een blikje ;)
07-02-2013 om 12:28 uur | petertje2

Dus Sjaak: als iemand het niet met jou eens is dan moet hij/zij maar het land uit?
07-02-2013 om 12:28 uur | walm

040niek: jij schreef het zelf hoor, dus lees het maar weer na, heeft niks te maken met of jij het zelf nou zou kunnen betalen of niet. Maar zo gaat dat hier in Nederland, zodra mensen wat welvarender blijken te zijn, worden de mensjes opeens minder empathisch. En schijnbaar was die afval niet eens het probleem, want het blikje lag er nog...
07-02-2013 om 12:28 uur | sjaaktrekhaak

Als ouders niet wensen op te voeden, de mensen uit de maatschappij een klap in het gezicht krijgen als ze er iets van zeggen, dan moet de overheid maar optreden. En dat wordt nu gedaan. Moet veel vaker gebeuren.
07-02-2013 om 12:28 uur | miep

Walm: Meteen verhuizen naar Finland dan. Of die boetes in Nederland te hoog of te laag zijn, dat boeit niet. Wel dat de boetes onderling in verhouding zijn, dat snap jij toch ook wel, of niet dan?
07-02-2013 om 12:25 uur | sjaaktrekhaak

@Sjaak, nee iemand die afval op straat gooit lekker zijn/haar gang laten gaan en er niet tegen optreden, dat maakt een dorp/stad/land lekker leefbaar! Ik heb geen bedrijven op mijn naam staan of directeuren in dienst maar zo'n boete kan ik ook betalen, heeft niks met afgunst te maken.
[Bericht gewijzigd door '040niek' op 07-02-2013 om 12:24]
07-02-2013 om 12:23 uur | 040niek

040niek, je had het erover dat die Pijnenburg het kan missen en dat ie daarom gewoon moet betalen. Dat is geheel iets anders dan rechtvaardigheid of regels. Dat is gewoon afgunst.
07-02-2013 om 12:23 uur | sjaaktrekhaak

In de laatste alinea van dit artikel staat: Jens heeft geleerd van zijn dood: "ik moet geen blikjes meer weggooien."
Ik vind dat toch echt wel een veel te zware en strenge straf voor het op straat gooien van een blikje ;)
07-02-2013 om 12:22 uur | petertje2

Dus, als ik het goed begrijp, vindt Sjaaktrekhaak dat andere boetes in Nederland te laag zijn? En ja, boete naar draagkracht zou een goed systeem zijn. Zie o.a. Finland. Werkt beter, en straft rechtvaardiger. (waarschijnlijk krijg ik nu heel boven-modaal Nederland over me heen.)
07-02-2013 om 12:22 uur | walm

Als boa's gaan strooien met boetes van honderden Euro's per lullige overtreding, dan hou je een dorp zo inderdaad niet echt leefbaar...
07-02-2013 om 12:21 uur | sjaaktrekhaak

Ja waarom niet? Is er een reden dat je niet hoeft te betalen voor een overtreding? Als ik door rood of te hard rij en een bekeuring krijg dan moet ik betalen of mag ik dan ook hier op OB een hele rel veroorzaken? Regels zijn er niet voor niks en bijbehorende sancties dien je te accepteren.
07-02-2013 om 12:21 uur | 040niek

En dan blijkt ook nog dat vader Pijnenburg lid is van de Groep Leefbaar Biezenmortel: http:/www.vooronsdorp.nl
Quote van die site:
"Wij zien net als vele uit ons dorp de leefbaarheid van Biezenmortel ernstig in gevaar komen. In dit geval heb je twee opties, namelijk niks doen en hopen dat het goed komt of actief actie ondernemen.
Wij hebben besloten om hier wel iets aan doen. We hebben ons namelijk ten doel gesteld deze problematiek aan te pakken, deze op de politieke agenda te zetten en hiervoor oplossingen aan te dragen."
07-02-2013 om 12:20 uur | timblanks

Oh, dus omdat iemand iets makkelijk kan missen, dan moet ie dat ook maar betalen. Ja hoor, weer een sterk staaltje van Nederlandse afgunst!
07-02-2013 om 12:17 uur | sjaaktrekhaak

Die brief zeg, wat een drama. Sowieso is de boete maar 180 euro ipv de 360 euro dus die ophef is al zwaar opgeblazen. Vervolgens in de brief zeggen: '.. ik ook samen met een directeur van één van mijn bedrijven thuis kwam'. Wat wil hij hiermee bereiken? statusverhoging? Gewoon die 180 euro aftikken want dat kan je makkelijk missen meneer Pijnenburg. Had je je zoon maar beter moeten opvoeden.
07-02-2013 om 12:15 uur | 040niek

Inmiddels betaalt die vader dus Euro 180,00. Voor Euro 20,00 meer "mag" hij door een rood verkeerslicht rijden. Voor die Euro 20,00 meer zijn de mogelijke gevolgen van deze overtreding ontelbare malen desastreuser cq dodelijker dan dat lullige blikje. Heeft er iemand hier nog wel enige realiteitszin, of vinden we allemaal dat die Euro 180,00 volledig in verhouding is met boetes die worden gegeven voor andere overtredingen?...
[Bericht gewijzigd door 'sjaaktrekhaak' op 07-02-2013 om 12:14]
07-02-2013 om 12:14 uur | sjaaktrekhaak

@frans: Halt is wellicht beter dan een goede opvoeding van de ouders. Halt is echter nodig door een gebrek aan opvoeding.Halt betalen we met zijn allen. Eigenlijk zou dat op kosten van de ouders moeten geschieden.
07-02-2013 om 12:14 uur | doordraaier

De keuze om voor een maatregel te kiezen die makkelijker aan te vechten is, lijkt me de meest verstandige op dat moment. Jou niet dan? Tegen een boete kan bezwaar gemaakt worden en er is geen sprake van boter bij de vis.
07-02-2013 om 12:09 uur | sjaaktrekhaak

@solly. Dus papa heeft zijn keuze gemaakt. Daar dan niet achteraf over zeuren. Door nu voor de mediaaandacht te kiezen is zijn zoon meer gestigmatiseerd dan door hem naar Halt te sturen.
@sjaaktrekhaak: wat is jouw mening over het feit dat papa kiest voor de boete en vervolgens tegen zijn eigen keuze in beroep gaat, via de media?
07-02-2013 om 12:06 uur | walm

Vader Pijnenburg maakt zich erg druk over de impact die dit zal hebben op de toekomst van zoonlief. Wat denkt vader Pijnenburg dat toekomstige werkgevers tegen zullen komen als ze op "Jens Pijnenburg" googlen? Maar blijkbaar staat de erg belangrijke familie Pijnenburg boven de wet. De wet geldt enkel voor de minder gefortuneerden.
07-02-2013 om 12:05 uur | timblanks

Ik ben ook zeker niet tegen een straf voor die jongen, maar Euro 360 dat gaat echt nergens over. Met de beste wil van de wereld kan ik geen logische verhouding zien in de hoogte van de boetes/
[Bericht gewijzigd door 'sjaaktrekhaak' op 07-02-2013 om 12:03]
07-02-2013 om 12:02 uur | sjaaktrekhaak

@solly...als één van mijn kinderen en dergelijke boete krijgen, zullen ze voor de eerste keer weer in december 2014 zakgeld ontvangen!
07-02-2013 om 12:01 uur | noekie

Wat ik nu echt onbegrijpelijk vindt, is dat er gister een stuk in stond van e.o.a. kunstenaar, die een facebook aktie aanzet, omdat mijnheer in enkele dagen 5 keer gepakt was voor te hard rijden.
Bijna iedereen vond dat hij te zwaar gestraft werd, omdat de 5e boete was opgeschroefd tot 300 euro.
Nu deze vader de i.d.d. belachelijke hoge boete gaat aanvechten, krijgt hij ( vele dezelfde als gister voor waren , nu tegen ). vermoedelijk zien zij in te hard rijden zich zelf terug en hopen dat deze overtredingen lichter gestraft zouden moeten worden. Overigens zou hier een poll van Omroep Brabant op zijn plaats zijn, met b.v. de vraag Wat moet strenger gestraft worden 1e dagelijks veel te snel rijden in bebouwde kom. of 2e een kind dat een leeg blikje weg gooit. P.-. ( ik ben er ook op tegen dat men alles op straat gooit. maar beslist wel voor een dag parken schoon maken i.p.v. torenhoge boetes) die uiteindelijk door de ouders betaald moet worden.
07-02-2013 om 11:58 uur | fraaanske

[Bericht is verwijderd door 'sjaaktrekhaak']
07-02-2013 om 11:58 uur | sjaaktrekhaak

@sjaaktrekhaak: Helemaal mee eens.
De hypocrisie ten top. Ze zijn het eens met het gebeurde totdat het hunzelf of hun naaste overkomt.
07-02-2013 om 11:56 uur | solly

Stelletje hypocriete heilige boontjes hier weer allemaal. Allemaal lieverdjes die zelf nooit iets op straat hebben gegooid als niemand keek.
Euro 360,00 voor het weggooien van een blikje? Volgens mij is er wat mis met de verhoudingen tussen de boetes die je allemaal opgelegd kan krijgen in Nederland.
Om maar wat te noemen:
Door rood rijden en telefoneren achter het stuur: Euro 224,00
Bumperkleven: vanaf Euro 240,00
Wildplassen en poepen: Euro 130,00
Hond niet aangelijnd waar het moet: Euro 90,00
Kortom, voor Euro 360 kun je echt wel meer plezier hebben binnen ons Nederlands rechtssysteem. Het gaat dus echt helemaal nergens over, de hoogte van die boete...
07-02-2013 om 11:50 uur | sjaaktrekhaak

Ik snap sommige mensen op dit forum niet.
Als ze in het buitenland op vakantie zijn en ze vinden het daar prachtig schoon, vooral omdat daar zo zwaar gestraft wordt op afval op straat gooien, dan roepen ze tegen iedereen in NL dat ze dat hier ook maar eens moeten doen. Nu wordt er eindelijk eens zwaar voor gestraft en dan zitten ze te piepen dat de boetes te hoog zijn. Ik erger me dood aan het afval wat je overal ziet rond slingeren en het zijn niet alleen de jongeren hoor, kijk maar eens wat er allemaal langs de snelweg wordt weggeslingerd.
Kosten opruimen van straatafval, ongeveer 250 miljoen!
[Bericht gewijzigd door 'happypeople' op 07-02-2013 om 11:51]
07-02-2013 om 11:50 uur | happypeople

Ik heb die brief die 'mijnheer' Pijnenburg aan de burgemeester heeft gestuurd eens gelezen, wat een walgelijke vent is die Pijnenburg zeg. Hij wil zeker graag op een voetstuk staan met zijn geblaat over hoe goed wij wel niet zijn en ook erg belangrijk, bah bah. Misschien kan herr Pijnenburg een boete krijgen vanwege hoogmoedswaanzin!
07-02-2013 om 11:48 uur | dowed

@walg: Het gaat z'n vader niet over de keuze, dus halt of de boete. Het ging z'n vader nl over de aantekening die z'n zoon krijgt na deze "daad", en vooral over het hetgeen die boa over de aantekening erbij vertelde. "Dat hij het kon vergeten dat hij met zo'n aantekening ooit bij natuurmonumenten zou kunnen komen werken".
Het empatisch vermogen is bij mij zeker niet aangetast, maar volgens mij heb jij niet het vermogen zich in de ander in te leven (de betekenis van empathie). Verder ben ik niet automatisch tegen de wetgever, maar diezelfde wetgever moet wel de zaak in de juiste proporties gieten.
Verder is het niet te hopen dat, als je kinderen hebt, deze op een dag ook zo thuis zullen komen.
[Bericht gewijzigd door 'solly' op 07-02-2013 om 11:48]
07-02-2013 om 11:38 uur | solly

Tja papa, als je zelf mag kiezen en je kiest heel bewust voor de boete omdat die (eigen woorden) makkelijk aan te vechten is, moet je nu niet overal de publiciteit gaan zoeken!
Het is een vast gesteld bedrag waar deze boa niks over te zeggen heeft.
If u can't do the time, don't do the crime...
07-02-2013 om 11:21 uur | oma46

@solly: proportionaliteitsbeginsel? Als hij zijn zoon gewoon naar Halt gestuurd had, had deze geleerd dat hij het niet meer moet doen. Hij heeft er zelf voor gekozen om voor de €360,- boete te gaan. Ik vind het heel eng dat jij zo automatisch tegen de wetgever reageert. Empatisch vermogen bij jou ook een beetje aangetast?
07-02-2013 om 11:18 uur | walm

wat is er mis met die vader van het halt leer ie meer dan van zijn vader
07-02-2013 om 11:17 uur | frans1

Taakstraf s goed voor dit soort vergrijpen
07-02-2013 om 11:02 uur | marie71

[Bericht is verwijderd door 'doordraaier']
07-02-2013 om 10:59 uur | doordraaier

Ik vind het echt heel eng te constateren dat er schrijvers zijn die aan de zijde staan van de verballisant; dus de fanatieke bonnenschrijver. Die boa mist ieder empatisch vermogen en wellicht uit op een eindejaars beoordeling. Beroepsdeformatie brengt hem tot het automatisch uitschrijven van deze bon. Machtswellust.
Nauurlijk is het weggooien van dat blikje verwerpelijk en ongewenst.
Maar het geven van zo'n absurt hoge boete mist echt het gewenste resultaat. Je maakt er iemand alleen nog kwader en dus ongemotiveerder mee. Het proportionaliteitsbeginsel mist hierbij ieder doel.
Ik wil de schrijvers die opkomen voor hetgedrag van deze boa dan ook wel eens zien als hun kind met zoiets thuiskomt.
Je zult inderdaad maar zo'n vader hebben...een die in dit geval opkomt voor z'n zoon, voor het recht in het algemeen.
En dat diezelfde vader een advocaat in z'n arm neemt is op zich toch niks mis mee? Bovendien snap ik de mensen niet die zeuren over het feit dat die vader een advocaat in de arm heeft genomen...een ieder heeft recht op verdediging en een ieder krijgt ook die verdediging. Dus helemaal niets te maken met kapitalisme !
Ik hoop dat deze zaak een precedent zal scheppen voor de rest van al die ontzinnig hoge boetes.
Een ander voorbeeld is (onnodig) claxoneren. Ik wil al die reactieschrijvers die het eens zijn met dit artikel wel eens zien als zij hiervoor een boete krijgen van ook 300 euro.
Dus, ik steun van harte de strijd van de de Hr. Pijnenburg, de vader van dit jongetje.
En gemeente...ga iets doen met die boa. Geef hem een bijscholing in menselijke benadering of leer hem het proportinaliteitsbeginsel bij. Overigens iets wat iedere boa moet kennen.
[Bericht gewijzigd door 'solly' op 07-02-2013 om 11:01]
07-02-2013 om 10:54 uur | solly

En de lachende derde is dadelijk de dader zelf. Hij hoeft niet naar Bureau Halt, want daar heeft papa allereerst al een stokje voor gestoken. Vervolgens heeft papa voor de boete gekozen die hij ongetwijfeld zelf gaat betalen. Papa heeft ook al een advocaat klaarstaan die op hoge poten het gezag onderuit probeert te halen onder het motto "hoe durft u mijn kind een boete te geven". Gezien de media aandacht zal de boete wel verlaagd cq geseponeerd worden en heeft het papa aan advocaten meer gekost dan de boete, maar hey, als je geld hebt kun je het kapitalisme misbruiken in je eigen voordeel. Zo gaat dat hier in Nederland. En zoonlief? Die krijgt een preek van papa en weet voor de volgende keer dat papa hem ook wel weer zal helpen als hij iets uitvreet. Want het kapitalisme zal en moet zegevieren en vrouwe Justitia pinkt hier een traantje om weg. Dit is bananenrepubliek Nederland.
07-02-2013 om 10:54 uur | nespresso

En de lachende derde is dadelijk de dader zelf. Hij hoeft niet naar Bureau Halt, want daar heeft papa allereerst al een stokje voor gestoken. Vervolgens heeft papa voor de boete gekozen die hij ongetwijfeld zelf gaat betalen. Papa heeft ook al een advocaat klaarstaan die op hoge poten het gezag onderuit probeert te halen onder het motto "hoe durft u mijn kind een boete te geven". Gezien de media aandacht zal de boete wel verlaagd cq geseponeerd worden en heeft het papa aan advocaten meer gekost dan de boete, maar hey, als je geld hebt kun je het kapitalisme misbruiken in je eigen voordeel. Zo gaat dat hier in Nederland. En zoonlief? Die krijgt een preek van papa en weet voor de volgende keer dat papa hem ook wel weer zal helpen als hij iets uitvreet. Want het kapitalisme zal en moet zegevieren en vrouwe Justitia pinkt hier een traantje om weg. Dit is bananenrepubliek Nederland.
07-02-2013 om 10:53 uur | nespresso

Prima! Zo'n boete zou voor iedereen moeten gelden, jong of oud!
07-02-2013 om 10:51 uur | noekie

Verplaats je eens in de situatie als ouder van een 13 jarige. Je zoon flikt hetzelfde met als voorbeeld de oudere die eveneens een blikje wegwerpen en dat als hoogst normaal ziet. Wedden dat je dan ook verzet aantekent ?
07-02-2013 om 10:37 uur | sbok1250

De vader koos voor de boete omdat die gemakkelijker aan te vechten was. Hij had natuurlijk ook voor halt kunnen kiezen. Dan had zoon een paar uurtjes rommel op straat moeten opruimen. Maar dat valt achteraf natuurlijk niet meer aan te vechten. Je zult maar zo'n vader hebben. Hopelijk heeft zoon in ieder geval geleerd om geen troep meer op straat te gooien.
07-02-2013 om 10:22 uur | timblanks

Toen de nieuwe Kopschef Dhr. Vissers onlangs een bericht de ruimte in slingerde dat agenten de boetes wel erg hoog zijn gaan vinden en eigenlijk liever niet meer "onrechtvaardige" bedragen wilden uitschrijven werd hij ernstig door minister Ivo Opstelten op de vingers getikt. Met weinig woorden zei Opstelten "vooral niet bemoeien met mijn beleid". Eigenlijk zou de vader van deze blikjeswerper zich moeten richten tot diezelfde Minister Opstelten en de politiebaas Dhr. Vissers een hart onder de riem steken! Een ding is zeker. Met het gooien van dit blikje heeft de werper de boel aardig "op Stelten"!
Een tip: je had beter dat blikje kunnen stelen...kom je er met een sepot vanaf!
[Bericht gewijzigd door 'opstelten' op 07-02-2013 om 10:04]
07-02-2013 om 10:01 uur | opstelten

@goathill Ben het gedeeltelijk met je eens
Men moet inderdaad een voorbeeld stellen op zulk gedrag maar niet met zo'n absurde hoge boete.
En bij de scholieren moet men op school maar is een campagne opzetten voor opruimgedrag.
Als je inderdaad achter een collonne scholieren fietst of loopt regent het chips op straat.maar ja dat hoeven ze zelf niet op te ruimen dat doen die meeuwen wel die er achteraan komen , soms net zo'n sneeuwbui.
Als je tussen een school en een supermarkt inwoont is het één grote ergernis wat er op één dag voor je deur voorbijkomt aan scholieren die tussen twee lesuren in nog snel even wat lekkers moeten gaan halen
Daar is een oplossing voor de lesroosters aanpassen zodat ze niet meer onder schooltijd de straat op kunnen.
07-02-2013 om 09:58 uur | jojotje

Dat er boetes op staan voor het gooien van allerlei rotzooi op straat is wel goed en kennelijk nodig , maar voor een dertienjarige een boete van € 360,00 delen door 2 wordt uiteindelijk € 180,00 , is toch wel een beetje zwaar overdreven. Een passend boetebedrag en een aantal dagen de rommel mee opruimen die dagelijks op straat wordt weggegooid, zou beter passen.
07-02-2013 om 09:56 uur | clo

Te recht dat er een bekeuring wordt gegeven en de hoogte er van is ook goed ik was een paar jaar geleden in Engeland en daar betaalde je al voor zoiets 350 Pond. Maar de vader heeft al een advocaat achter de hand dus meneer is van een goed kom af en voelt zich een beetje gekrenkt omdat zoon lief een bekeuring krijgt.
Welke gewone burger kan zo maar even een advocaat bellen ik niet.
En dan nog door gaan tot het Europese hof ik hoop dat die de kosten daarvan ook moet betalen.
Ik zie zoveel afval langs de weg dus ik ben blij dat het eindelijk is goed wordt aangepakt.
07-02-2013 om 09:49 uur | 8alex8

Ze zijn ontspoord hier in Nederland, foutparkeren, blikje op straat etc. is vort duurder als iemand doodschoppen...
07-02-2013 om 09:40 uur | domblontje

werkstraf geven want zo worden de ouders er de dupe ervan
want het is wel extreem 360 euro boete om een blikje op straat te gooien
want als de ouders de boete zouden moeten betalen wat leert die jongen ervan
want de volgende keer proberen ze hard weg te lopen of te ontsnappen aan de politie
om een boete te ontlopen
07-02-2013 om 09:38 uur | antwan

Iedereen roept hier maar wat sorry.
Maar 360 euro is gewoon veel te hoog zoals ook de meeste verkeersboetes veel te hoog zijn.
Het is pure geldklopperij en anders niks.
vvd is alleen op geld uit van hardwerkende burgers.
En Opstelten maar roepen we gaan strenger straffen, maar heeft toch niets met geld van doen.
Opstelten moet zijn afspraken maar is nakomen.
Ik hoop dat er snel nieuwe verkiezingen komen.En dat we dan niet belogen en bedrogen worden.
07-02-2013 om 09:16 uur | ykgcuh6h7

Rijk genoeg om een advocaat in te schakelen. Straf zal wel minder worden, wat dan weer een overwinning voor het kapitaal is.
07-02-2013 om 09:01 uur | walm

Misschien wat aan de hoge kant. Maar een boete is wel op zijn plaats. Als fietser moet je al zigzaggend over de weg omdat er overal blikjes, flesjes, glas enz op straat ligt. Hij zal niet zo snel nog iets weggooien op straat :)
07-02-2013 om 08:59 uur | mrc

de boete is inderdaad aan de hoge kant in verhouding met de straf voor (dieren)mishandeling/moord maar het blijft eigen schuld dikke bult. (en misschien zegt dat meer over de lage boetes van grotere misdrijven) ik heb er in ieder geval geen medelijden mee
07-02-2013 om 08:37 uur | banaantje

deze berekende keuze zal hem nog duur komen te staan
07-02-2013 om 08:31 uur | ert

Goh, wat zou je dan moeten krijgen voor het molesteren van een willekeurige voorbijganger met meerdere personen. Een sanctie is goed, daar hoor je volgens mij de pa van de jongen ook niet over zeuren maar er de verhoudingen zijn ver te zoeken.
Ik zou mijn opvoeding gaan richten op de meer serieuze vergrijpen, want hoe zwaarder de vergrijpen, hoe "lichter" de straffen.
Je kan beter een bank omzeep helpen, dan een blikje op straat gooien.
Persoonlijk vind ik een dagje of wat straatpuin rapen in een duidelijk herkeenbaar hesje een zeer gepaste straf, kan die gelijk zijn eigen rotzooi ookopruimen.
07-02-2013 om 08:22 uur | tisnix

Ook erg dom voor een 13 jarige, je weet dat daar zware boetes op staan
Hij had beter naar naar het stratumseind, de vestdijk of stadhuisplein in Eindhoven kennen gaan om daar onschuldige mensen d,r hoofd van de romp gaan stampen.
Dan had hij weg gekomen met een taakstrafje 40 uur rommel op ruimen in een park, als hij al een straf zou krijgen dan.

07-02-2013 om 08:22 uur | koekwouws

de hoogte van sommige boetes is inderdaad helemaal doorgeslagen. Walgelijk 360 euro voor zo'n kleine overtreding. Onder het mom van 'dan leren ze het wel af' wordt wordt er lekker gecashed...
07-02-2013 om 08:21 uur | joep3

Wat een gedoe, je doet iets wat niet mag, krijgt daarvoor een straf zoals iedereen die krijgt en klaar. Leer er mee leven dat er regels zijn waar je je aan dient te houden. Gezien het feit dat pa zich drukker maakt over de boete dan het weggooien van afval op straat zegt voor mij al genoeg.
[Bericht gewijzigd door '040niek' op 07-02-2013 om 08:19]
07-02-2013 om 08:18 uur | 040niek

Kwestie van opvoeden, er staan voldoende afvalbakken en anders ff meenemen tot je er een ziet staan, of gooit hij thuis ook alles zomaar op de grond. zal dan een lekker zooitje zijn bij die familie. Vader en zoon hebben beide een opvoedingscursusje nodig en misschien de moeder ook wel hoewel deze niet in het verhaal voorkomt.
07-02-2013 om 08:18 uur | breda1962

Niet zo zeuren. Dit houden we een half jaar vol en dan wordt het hier een stuk schoner in dit land. Wel eens achter een kolonne scholieren gereden? Het regent dan chipszakken, snoepwikkels en blikjes. Tijd voor schoonmaak, en dat mag wat kosten!
07-02-2013 om 08:10 uur | goathill

Ik vind dat hij nog goed wegkomt met 360 euro of een taakstraf.
Erger me groen en geel aan lieden die hun afval laten vallen waar ze zin in hebben.
Dus gewoon die 360 euro aftikken, wedden dat ie het de rest van zijn leven nooit meer zal doen?
07-02-2013 om 08:06 uur | tijluilenspiegel

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.