GGZ Eindhoven stuurde medische gegevens naar ICT-bedrijf

EINDHOVEN - De geestelijke gezondheidszorginstelling (GGZ) in Eindhoven heeft afgelopen week per ongeluk gevoelige medische gegevens naar een ICT-bedrijf gestuurd. Dat bevestigt een woordvoerder van de GGZ na berichtgeving daarover op Nu.nl. De instelling ontkent dat het vaker gebeurt.

Een medewerker van GGZ Eindhoven had onder andere de diagnose en de gebruikte medicatie van een patiënt naar een algemeen adres van ICT-bedrijf CARE doorgestuurd, meldt Nu.nl.

Onachtzaam
Volgens de GGZ wordt er normaal gesproken nooit vertrouwelijke informatie per mail verstuurd. "Hier is echt sprake van een zeer bereidwillige, maar onachtzame medewerker. Hij wist dat het niet mocht maar dacht het toch 'even gauw' te versturen", aldus de woordvoerdster.

Het gaat om de diagnose en medicatie van een patiënt die zich in december bij de crisisdienst van GGZ Eindhoven meldde. In de mail bestond uit een overleg tussen artsen. Experts zetten er vraagtekens bij dat er überhaupt via e-mail over patiënten wordt gecommuniceerd.

Fout
Joost Sanders van het bedrijf CARE zegt regelmatig mailtjes te krijgen op het algemene e-mailadres te krijgen, die duidelijk niet voor ze bedoeld zijn.

"Naar aanleiding van de discussies rondom het EPD en de in mijn ogen vreemde gang van zaken rondom de zaak Henk Krol vs Diagnostiek voor U vind ik het bizar en schandalig dat zeer privacy gevoelige en persoonlijke informatie over een patiënt van een psychiatrische instelling (en eigenlijk iedere patiënt in het algemeen) zo onzorgvuldig wordt behandeld", reageerde hij.

Henk Krol
Tegen 50Plus-voorman Henk Krol is een strafzaak aangespannen toen hij zwakheden in een computersysteem blootlegde. Hij logde in het systeem in met een code van GGZ Eindhoven van vijf cijfers.

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 9 februari 2013 - 14:54
Auteur: Jolien van de Griendt