Boete Henk Krol voor tippen media na hacken Diagnostiek voor U

DEN BOSCH - Henk Krol heeft vrijdag bij de rechtbank in Den Bosch een onvoorwaardelijke boete van 750 euro gekregen. De Eindhovense fractievoorzitter van de partij 50Plus stond terecht voor computervredebreuk, omdat hij de website van Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U gehackt zou hebben om de slechte beveiliging aan te tonen.

De rechtbank mocht de dossiers inzien, om te kijken of Krol echt zo makkelijk toegang kon krijgen tot de website van Diagnostiek voor U. De site is bedoeld voor medische professionals en bevat de medische gegevens van duizenden Brabanders. De rechtbank is van mening dat Krol te snel de media heeft opgezocht. Hij had eerst contact op moeten nemen met Diagnostiek voor U.

Mogelijke gevolgen voor de journalistiek
Het Tweede Kamerlid kan 'heel redelijk leven met het oordeel van de rechter'. Wel vraagt hij zich af wat de uitspraak betekent voor de journalistiek. "Als je misstanden aan de kaak wilt stellen, maar dat mag alleen als je iemand vooraf de kans geeft om ze op te lossen, dan wordt het werk voor journalisten behoorlijk onmogelijk gemaakt."

Buitenproportioneel
Krol krijgt een onvoorwaardelijke boete van 750 euro, omdat hij naast het plegen van computervredebreuk ook buitenproportioneel gehandeld heeft. Hij heeft meer dossiers ingekeken dan nodig was en hij heeft de directie van Diagnostiek voor U niet genoeg kans gegeven om de situatie te verbeteren.

Het maatschappelijk belang was wel groot genoeg om in te breken. Als Krol minder dossiers had ingekeken en hij meer moeite had gedaan om Diagnostiek voor U op de hoogte te stellen, was hij niet veroordeeld.

'Opmerkelijk'
Krol wijst er ook op dat hij ook niet actief naar de pers liep toen hij had ontdekt hoe slecht de beveiliging was bij het laboratorium Diagnostiek voor U. "Ik belde een journalist bij Omroep Brabant om hem te vragen hoe hij hier mee om zou gaan. Toen hij daarna met een camera op de stoep stond, kon ik hem moeilijk wegsturen."

Beveiliging
Wat betreft de beveiliging van de internetsite constateerde de rechter dat er geen sprake was van een technisch mankement, maar dat één gebruiker onzorgvuldig was met zijn inloggegevens.

Een schadeclaim van 1000 euro werd niet toegewezen omdat niet eenvoudig is te beoordelen of er een verband is tussen de schade en de computerinbraak en mogelijke eigen schuld van Diagnostiek voor U.

Geen voorwaardelijk deel
Er was ook 750 euro voorwaardelijk geëist, maar omdat de rechter niet verwacht dat Krol in herhaling valt, is dat deel vervallen. Krol kreeg de inloggegevens via een vrijwilliger en lid van 50PLUS, die de code had afgekeken van zijn psychiater. Die man is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 250 euro, omdat hij medeplichtig is.

Krol wachtte in spanning op de uitspraak. Hij liet weten ervan te balen dat uitgerekend op de dag dat zijn uitspraak online moet komen, rechtspraak.nl tijdelijk geen nieuwe uitspraken toevoegt. Krol was namelijk zelf niet aanwezig in de rechtbank in Den Bosch.

Krol gaat de uitspraak met zijn advocaat nader bestuderen en besluit daarna over een eventueel hoger beroep. Zelf heeft hij er 'niet zo'n verschrikkelijke behoefte aan' om in hoger beroep te gaan. De veroordeling heeft geen gevolgen voor zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer.

Met de pet rond gaan
Een collega-Tweede Kamerlid van de VVD heeft volgens Krol al aangeboden om in het parlement met de pet rond te gaat om de 750 euro op te halen.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 15 februari 2013 - 13:14
Auteur: Jolien van de Griendt