Opsporingsdiensten onderscheppen opnieuw grote lading gesmokkelde sigaretten, nu in Gilze

GILZE - In Gilze is donderdag een grote partij illegale sigaretten gevonden. In een loods lagen ruim elf miljoen sigaretten opgeslagen. Als ze op de markt waren gekomen, was de overheid voor 2,2 miljoen euro aan belastinggeld misgelopen. In verband met de zaak zijn vijf mensen opgepakt. Het is de tweede grote vondst in korte tijd. Of er een verband bestaat, is niet bekend.

De verdachten waren volgens de douane en de FIOD bezig met het inpakken van de sigaretten toen ze werden betrapt. De sigaretten werden verstopt in snoepdozen. Andere sigaretten zaten verpakt in dozen die eruit zagen alsof er rubber tegels in zaten voor kinderspeelplaatsen. De sigaretten worden vernietigd.

De vondst van de partij is de tweede in een paar weken tijd in Midden-Brabant. Eind vorige maand werd een vergelijkbare partij gevonden in Tilburg. Het is een grote vangst maar geen megavangst. Een paar jaar geleden werd het dubbele van deze partij ontdekt in Maarheeze. In 2009 is in Breda zelfs een lading van 38 miljoen illegale sigaretten onderschept. Meestal zijn zulke ladingen bestemd voor de Engelse markt.

De sigaretten zijn illegaal omdat er geen accijnszegels op zitten. Zo wordt belasting ontdoken en de overheid benadeeld, omdat er minder geld binnenkomt.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 15 maart 2013 - 11:40
Auteur: Willem Jan Joachems