Breaking News: Hitteplan van kracht voor bloedhete Tilburgse kermis, waterbakken voor bezoekers Lees verder Sluiten

Omstreden geitenstal in Zeeland mag toch worden gebouwd

ZEELAND - De geitenhouder in Zeeland mag verder gaan met de bouw van een omstreden geitenstal. Een verzoek van de provincie om vernietiging van de bouwvergunning vanwege de Q-koorts is door minister Melanie Schultz van Haegen (Milieu) afgewezen.

Terwijl het college van de gemeente Landerd de vergunning voor de geitenstal wilde weigeren, werd die door ambtenaren in 2010 op het hoogtepunt van de Q-koorts toch verleend.

De provincie vroeg de minister om vernietiging omdat vanwege de Q-koorts juist een bouwstop voor geitenbedrijven was ingesteld.

Provincie teleurgesteld over beslissing rijk
De provincie is teleurgesteld dat het Rijk de vernietiging van een bouwvergunning voor een geitenstal in Landerd afwijst en is verbaasd over de motivering van dat besluit. Ondanks de bouwstop in de provincie voor geiten, vindt de minister het verdedigbaar dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met de actuele situatie rond Q-koorts.

Eerder bleek dat er grote fouten zijn gemaakt in de zaak om de geitenstal.  Zo communiceerde het college van Zeeland onvoldoende met haar ambtenaren. Ook onderling en met de provincie werd er slecht samengewerkt. Zo kon ongemerkt een bouwvergunning voor de omstreden geitenstal worden afgegeven, notabene in het zwaarst getroffen Q-koorts-gebied.

'Snel verder met bouwen'
Geitenhouder Erik Smits is ontzettend opgelucht, zei zijn adviseur maandag.
De bedoeling is dat de schop weer snel de grond in gaat. De geitenhouder en
zijn adviseur kijken nog of er schade is geleden en of ze daarover nog
willen procederen.

print corrigeer
Publicatie: maandag 25 maart 2013 - 16:33
Auteur: Bert van Doorn