Moeder doodt zoontje (7) bij Safe Group in Roosendaal

ROOSENDAAL - Bij een vestiging van opvanghuis Safe Group in de Waterstraat in Roosendaal heeft een 42-jarige moeder zondagochtend haar 7-jarig zoontje om het leven gebracht. Daarna probeerde ze zelfmoord te plegen, maar dat mislukte.

De moeder is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend waarom ze haar zoontje om het leven bracht, zegt de politie. Volgens de politie heeft de moeder zelf 112 gebeld. Tegen 8 uur zondagochtend rukten de hulpdiensten uit. Maar voor de jongen kwam alle hulp te laat.

Directeur van de vestiging Jan de Werd was 'totaal verrast, verbijsterd en terneergeslagen' door het voorval. "Er was geen enkel signaal dat dit kon gebeuren. Ogenschijnlijk ging het goed", aldus de directeur.Er waren geen signalen dat ze iets ergs van plan was, zegt De Werd. 

Burgemeester Jacques Niederer laat weten 'geschokt' te zijn door de gebeurtenis. "Deze fatale daad raakt onze stad diep. Totaal onverwacht kon dit gebeuren, ondanks de goede opvang en geborgenheid van het opvanghuis."

Moeder woont in opvanghuis
De vrouw doodde haar zoontje bij een vestiging van de Safe Group in de Waterstraat in Roosendaal, Susan Rose. Er worden vrouwen opgevangen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en van bedreiging, veelal door de partner. Het complex zit op het terrein van de kloostergemeenschap Charitas. De instelling is een begrip in de regio. In Breda zit de hoofdvestiging Valkenhorst.

De moeder woonde sinds 29 maart met haar zoontje in Roosendaal. Waarom ze daar was is niet bekend gemaakt. Het opvanghuis is een laatste tussenstap naar terugkeer in de maatschappij.

De hulpdiensten in Roosendaal rukten zondagochtend massaal uit. Er waren twee ambulances, vijf politiebusjes en een traumahelikopter opgeroepen. De helikopter was ook geland, zo bevestigden buurtbewoners.

Printen
Corrigeren
Publicatie: zondag 21 april 2013 - 10:30
Auteur: Yoeri Nijs

Reacties (49)


Het is triest. Ya, maar denk maar goed over, ZE moest een reden hebben. Ik weet dat je moet zo moe zijn van vechten dat je denkt, ik heb alle deuren genomen...ordeel niet, want je weet niet, je voelt niet wat een ander voelt. dat ze wilde haar kind reden uit dit vies wereld , ik ben er zeker van. Wat jullie begrijpen niet , ik begrijp het. Ze kon niet haar jonge kind zonder bescherming achter haar laten. En ze kon het niet meer aan...JE moet JE eigen vragen waaroom NU ? wie heeft haar uit haar hell getrokken...
Alle deuren dicht...Kennen jullie dat / Ik wel...al 15 jaar...Soms ben je ZO moe...begrijp DE ondenkbaar...EN zorg dat mensen worden gehoord, dat justitie werkt, ik heb het over de justitie van salomon...IK wacht al 3 jaar...met 100 euri/m. over om te eten. We zijn 2. EN wat NU ? ! Ik heb bewijs, maar wat als je pensioen heeft zoveel fauten gemaakt ( je pensioen in guldens storten, bijvoorbeeld ) en wat, wanneer de belasting wil er niks aan doen...De rest van mijn leven met 100 euri of nog minder om te eten, zoals ik zei, je weet nooit, is er een andere deur...maar je weet wel dat een deur ka niet dicht zijn...heeft medelijden...JE weet niet.
25-04-2013 om 17:38 uur | domiiniquederoosendaal

Goed zo netje! Ik hoop alleen niet dat frankavdduin hierdoor haar reactie van de site heeft gehaald. Dat was namelijk een hele goede en eerlijke reactie waar niks mis mee was.
23-04-2013 om 12:32 uur | bredasebrabander

Ogenschijnlijk ging alles goed,maar ogenschijnlijk had een goed gesprek en en controle veel ellende voorkomen.En Jeugdzorg weet weer van niets,maak dat de kat maar wijs!
[Bericht gewijzigd door 'joep1234' op 23-04-2013 om 12:16]
23-04-2013 om 12:16 uur | joep1234

Aan alle marginale mensen die hier lompe, ondoordachte reacties hebben geplaatst die volledig bol staan van ontwetendheid:
Als je niet weet waarover je spreekt, plaats dan gewoon géén verwijtende reacties bij dit nieuwsbericht. Jullie onnozele commentaar voegt absoluut niks toe. Er is een reden waarom deze vrouw in deze Safe Group woont. En die kan zeer uiteenlopend zijn. Ze is wellicht gevlucht voor het geweld van haar (ex)partner thuis. Of misschien heeft de Kinderbescherming haar opgelegd dat de enige voorwaarde waarop zij haar kind bij haar kon houden in deze fragile gezinssituatie, was door bij haar partner weg te gaan en intrek te nemen in een hulpverleningsinstelling. En zo kan ik u nog wel even wat situatieschetsen voorschotelen. Hulpverleners hebben niet overal grip en zicht op. Dat is onmogelijk. En ook hulpverleners is dit afschuwelijk. Er zijn daar waarschijnlijk nu groepsleiders die daags ervoor nog met dit kind gespeeld hebben. Misschien een maatschappelijk werker die met de handen in het haar zit nu en zich nog lange tijd zal afvragen of er signalen over het hoofd zijn gezien. Dat is serieus heel erg!
Iedereen mag zijn/haar mening hebben op de "hulpverlening van tegenwoordig" maar ik vind dat een goede onderbouwing wel vereist is in dit geval. Je moet weten waar je over spreekt!
Ik heb heel lang gelden zelf als kind in Valkenhorst gewoond en er later als volwassene ook nog gewerkt. Dus haal het niet in je hoofd om te reageren door te zeggen dat ik niet weet waarover ik spreek!
Dank u.
23-04-2013 om 11:45 uur | netje

[Bericht is verwijderd door 'frankavdduin']
22-04-2013 om 18:12 uur | frankavdduin

22-04-2013 om 11:46 uur | bredasebrabander
Het mag gezegd worden. Een zeer respectvolle en duidelijke reactie van u. Mijn complimenten !
22-04-2013 om 12:09 uur | sbok1250

Ook ik ben in 1991 met mijn drie kinderen van toen 9, 11 en 13 jaar, enkele maanden in Valkenhorst geweest. Het is voor mij dé gelegenheid geweest om in een veilige omgeving een echtscheiding te realiseren. Ik ben nog steeds blij dat dit mogelijk is geweest maar dit is zeker niet alleen te danken aan de opvang in Valkenhorst. De wijze van opvang in groepen met mensen die vaak ernstig getraumatiseerd zijn, is heel moeilijk en kent ook gevaren. Ik vraag me nog steeds af of de hulpverlening dat op de juiste wijze inschat. Bovendien waren de hulpverleners (de goede niet te na gesproken) vaak betuttelend. Men noemt dat voorwaardelijke hulpverlening maar ik voelde me vaak alsof ik op kostschool zat. Ik heb het volgehouden maar zeker niet alléén door de hulpverlening. Dat ik er uiteindelijk goed uitgekomen ben, is mede te danken aan het feit dat ik zelf mijn vlucht goed had voorbereid, dat ik mijn doel scherp voor ogen had en hield en niet in het minst door de steun van mijn familie. Ik heb ook later gezien dat de vrouwen die ook veel steun van familie hadden, van hun ouders met name, het uiteindelijk hebben gered. Alle anderen zijn draaideurhulpvragers geworden.
Ik wil hiermee niets afdoen aan de goede bedoelingen van de individuele hulpverleners. Vrouwenopvang is noodzakelijk en is in het geheel van de benodigde voorwaarden voor veel mensen een essentieel middel om uit een gevaarlijke situatie te komen, vaak is het de enige manier. Daarom zal ik daarvoor ook steeds op de barricaden gaan. Maar de invulling is zeker niet perfect, alle goede bedoelingen ten spijt.
Daar komt nog bij dat tegenwoordig veel meer dan vroeger wordt ingezet op herstel van de relatie. Dat wordt niet ingegeven door vernieuwde inzichten maar door economische motieven. Dit is voor veel vrouwen zeer bedreigend en zij hebben hiertegen weinig verweer. Dit wordt door de hulpverleners zeker onderschat. Vrouwen die zich zeer afhankelijk voelen en dat ook vaak zijn, hebben hiertegen in hun kwetsbare situatie geen enkel verweer.
Wat met deze moeder en dit kindje aan de hand is geweest, weet ik niet. Dat hoeft ook niet. Het is verschrikkelijk dat dit gebeurt, in de eerste plaats voor het jongetje zelf. Moge hij ruste in vrede. Verder wens ik iedere betrokkene sterkte, ook de hulpverleners.
22-04-2013 om 11:46 uur | bredasebrabander

"Directeur van de vestiging Jan de Werd was 'totaal verrast, verbijsterd en terneergeslagen' door het voorval. "er was geen enkel signaal dat dit kon gebeuren. Ogenschijnlijk ging het goed", aldus de directeur.Er waren geen signalen dat ze iets ergs van plan was, zegt De Werd. "
Ziehier de onzinnigheid van opvanghuizen en psychologische onderzoeken. Iemand die het achterste van zijn tong niet wil laten zien, kan gewoon ongestoord doen wat hem/haar gerieft. Met dit tot gevolg, Het arme kind moet het met zijn leven bekopen.
22-04-2013 om 08:57 uur | rakker1

Uitgaande van alle goed bedoelde pedagogische opmerkingen en reacties is het natuurlijk de omgeving van moeder en kind die exact weten wat er zich heeft afgespeeld en wat uiteindelijk tot dit drama heeft geleid. Wat ons als lezer eigenlijk rest is mededogen aan het adres van de moeder en hopen dat zij uiteindelijk de krachten weet te herpakken met haar leven verder te gaan.
22-04-2013 om 08:11 uur | sbok1250

Heel triest wat hier is gebeurd.
En wie is er schuldig aan is maar e vraag?
Ik denk dat ook de vader van dit kind hierbij betrokken is.
Misschien had hij wel losse handjes.
Maar dat wat er nu gebeurt is dat komt vast niet van vandaag of gisteren.
Familie leden zullen best is wat gehoord of gezien hebben .
Maar deze mensen willen zich er graag niet in mengen
Met alle gevolgen van dien.
22-04-2013 om 07:42 uur | ykgcuh6h7

Kennelijk heeft de zorg dit toch niet kunnen voorkomen.
22-04-2013 om 02:17 uur | unweit

Trieste zaak.
Meldplicht invoeren
en geen gezag meer per automatisme
geven aan risicogroepen.
Preventie.
21-04-2013 om 22:58 uur | juspol

De mensen zijn ziek tegenwoordig,ik snap echt niet dat een moeder haar eigen kind kan doden,sorry dat kan er bij mij niet in.
21-04-2013 om 22:43 uur | willy59

Hera, niet te hard roepen, er zijn veel vaders en moeders tot dingen in staat waar jij en menigeen met hun oren van staan te flapperen. En niet omdat het leven zo zwaar is maar puur omdat ze het "leuk" vinden.
21-04-2013 om 22:30 uur | swiebertje

[Geen persoonlijke aanvallen, de Redactie]
[Bericht gewijzigd door 'redactie' op 21-04-2013 om 23:25]
21-04-2013 om 21:52 uur | hera

Diep triest.
21-04-2013 om 21:20 uur | beekertje

Altijd hetzelfde verhaaltje, niemand heeft het aan zien komen, en dat zijn notabene deskundigen die dat zeggen.Kom op zeg.
21-04-2013 om 20:24 uur | dabenik

ik keur het absoluut niet goed wat ze heeft gedaan, maar laten we de moeder niet veroordelen zonder dat er bepaalde feiten duidelijk zijn. Wie weet wat voor ontzettende ellende haar tot deze vreselijke "uitweg" bracht. ze zaten niet voor niets in dat opvanghuis. Ze wou zelf dood en haar kind niet alleen achterlaten, ( dat doen moeders nou eenmaal niet makkelijk) kun je nagaan wat voor angst/ellende de moeder zal hebben gehad.
21-04-2013 om 20:05 uur | banaantje

@dewijze waar slaat dit commentaar op ?
weet jij wat er gebeurd is, ken je de mensen , was je erbij ? nee , dat dacht ik al.
hoe kun je zo reageren...
ik praat het niet goed wat er is gebeurd, ben zelf ook moeder en kan me niet voorstellen dat ik zoiets zou doen, maar oordeel niet over anderen, bah.
voor alle nabestaanden heel veel sterkte met deze diep tragische gebeurtenis.
21-04-2013 om 19:58 uur | vrolijk

triest, in en in triest! degenen die weer alles goed weten en zelf zonder fouten zijn, moeten zich na dit drama diep schamen!
21-04-2013 om 19:08 uur | pharana

Misschien dan eerst eens nadenken voor je kinderen krijgt.
En niet meteen trouwen en samenwonen omdat hij er zo lekker uitziet.
Maar ja toen ze jong waren was dat allemaal wel gaaf.
Maar nu mag de rest van NL opdraaien voor de kosten van zo'n opvang, omdat deze mensen niet na kunnen denken schijnbaar.
Nogmaals ik praat mishandeling echt niet goed, maar ze beginnen dan wel aan kinderen en blijven bij zo 1.
21-04-2013 om 18:41 uur | dewijze

In 1986 had ik in Valkenhorst in Breda gezeten met mijn 2 kinderen in de leeftijd 9 en 8.
Ik kwam daar ook terrecht omdat ik ook Geestelijk en Lichamelijk mishandeld was.
Toen ik daar was moest de volgende dag werken/schoonmaken.
Ik was Geestelijk en Lichamelijk gebroken en ik kreeg daar geen rust om bij te komen van al die situatie thuis en bent na de 3de terug naar huis gegaan.
Het was geen goede organistatie Valkenhorst zoals ik de rest van de Opvanghuis hebt gezeten in jaren '80
Ik wens haar dat ze goed opgevangen wordt en dat de Hulpverleningen alle gedupeerde vrouwen of mannen en include de kinderen een zekere toekomst kan bieden dat ze zeker van zijn dat hun leven weer op de rails krijgt.Verder wens ik de rest van haar en haar man families veel sterkte in verder toekomst.
God Bless You All.
21-04-2013 om 18:29 uur | debora

Mensen met dat soort problemen moeten uit de ouderlijke macht gezet kunnen worden.
je komt daar niet vanzelf terecht, huiselijk geweld is niet goed te praten maar een kind bij zo 1 alleen laten is vragen om problemen dit is al vaker bewezen.
De wet zou er in moeten voorzien dat mensen die zelf niet voor kinderen kunnen zorgen het zei financieel dan wel andere zaken waar het kind de dupe van wordt meteen ff helpen zodat er ook geen zwangerschap meer kan komen.
het is hard maar dan worden de kinderen tenminste behoed voor dit
21-04-2013 om 18:12 uur | dewijze

Men wijst weer naar de persoon die dit gedaan heeft , maar niemand weet waarom.
Als men al zover gaat om eerst je eigen kind om het leven te brengen en daarna een zelfmoordpoging doet die helaas voor haarzelf mislukt dan speelt die gedachte al een hele poos naar mijns inziens .
Zoiets gebeurt niet in een opwelling.
Sterkte voor de hulpverleners die het kind niet meer konden helpen en hopenlijk houd men er geen trauma aan over.
Ook voor de familie van de vrouw en van de vader van het kind zullen nu ook wel vreselijk geschokt zijn dat dit heeft kunnen gebeuren.
21-04-2013 om 18:02 uur | jojotje

Wat ik zo allemaal lees o.a. dat het in die opvang niet goed gaat,dat ze je aan je lot overlaten,begrijp ik niet dat dit soort opvangen bestaan.
Dat dan nu deze vrouw,haar kindje van 7 iets aangedaan is,is opzich vreselijk...hebben die mensen hulp nodig ja zeer zeker...
Uiteraard weten wij niet het verleden,en dat hoeft ook niet.
Hulp instantie's zijn hier wel verantwoordelijk voor,Dus Den-Haag stop daar is geld in!
Wens familie heel veel sterkte toe,het is niet niks wat gebeurd is.
@bloem,wat jij schrijft kan echt niet,je kan dan wel in de gevangenis werken,Maar niet daar! Jij weet echt niet wat die vrouw meegemaakt heeft,dus oordeel dan ook niet!
Er zal vast wel gepraat worden,waar het nu voor te laat is...
@banaantje geheel met je eens
[Bericht gewijzigd door 'wit' op 21-04-2013 om 20:53]
21-04-2013 om 17:52 uur | wit

Ik wil heel even op bloem 24 reageren werk jij in de gevangenis met die taal je moet mensen niet veroordelen als je de situatie niet kent zoiets doe je natuurlijk niet met je volle verstand maar je kent de hele situatie niet
21-04-2013 om 17:35 uur | donja

vreselijk..rip voor het manneke
21-04-2013 om 17:01 uur | poekie20

Laten we het nu eens over het kind hebben, in plaats van over moeder.
We hebben het hier over een kind van 7 jaar, totaal weerloos en onschuldig.
Wat er ook is, dat doet er niets aan af, dat je van kinderen af moet blijven.
Dan kan er voor alles wel een excuus gezocht worden.
Ik kan me voorstellen dat mensen soms tot uiterste gaan, maar hou het dan bij jezelf.
rip klein mannetje.
21-04-2013 om 16:20 uur | essenaar

Als je je eigen kind vermoord, ben je 100% krankzinnig. Waarom moeten deze geschifte figuren altijd onschuldigen vermoorden voordat ze zelf zich van kant maken.
21-04-2013 om 15:12 uur | silbertanne

Bloem24, Ik ken 2 personen die daar gezeten hebben en zo goed is het daar niet. Je wordt gewoon aan je lot overgelaten en je kan het allemaal zelf uitzoeken. 1 van de 2 is uit pure ellende daar terug naar haar ex gegaan en heeft een jaar later daar weer haar spullen gepakt en is uit pure noodzaak bij haar broer ingaan wonen. De 2e is na een week bij haar ouders in gaan wonen ook omdat ze niet geholpen werd.
Het is erg wat die vrouw gedaan heeft maar misschien heeft ze dit wel als laatste redding gezien. En degene die haar in al die ellende gebracht heeft die moeten ze ook flink straffen.
[Bericht gewijzigd door 'cvgn' op 21-04-2013 om 15:04]
21-04-2013 om 14:56 uur | cvgn

bloem 24, er bestaat helemaal geen straf in NL waarbij tbs voor altijd is. Als je in het gevangeniswezen zou werken dan zou je dat toch moeten weten hoor! Een tbs maatregel heeft áltijd de opzet om iemand na behandeling weer terug te laten in de maatschappij en hiermee is tbs géén straf om iemand voor altijd binnen te houden. tbs komt daarom ook ná de gevangenisstraf. Ik begrijp de reacties vanuit de onderbuik maar niemand weet hier wat er precies gaande is geweest dus ga dan ook niet oordelen..natuurlijk is het niet goed te praten maar er zal vast veel meespelen.
21-04-2013 om 14:21 uur | brabo1977

wie weet wat dat vrouwtje al heeft mee gemaakt ,dit is natuurlijk niet goed wat ze heeft gedaan maar
ik kan me er weliets bij voorstellen dat ze het niet meer zag zitten erg triest voor het jongentje medeleven voor de familie
21-04-2013 om 14:01 uur | liever67

ja hoor wel ja ,we gaan lekker de moeder vrijpleiten omdat er crisis is en werkeloosheid ,sorry hoor dit had gewoon niet hoeven gebeuren als die heks het niet aankon dan had ze hulp moeten vragen ze woont toch in een tehuis daar ,nou genoeg mensen die haar konden helpen ,dus ik zeg ,lang de bak in en voor altijd tbs ,die is niet goed te praten ,ik werk in de bajes met dat soort tuig
21-04-2013 om 13:52 uur | bloem24

Het zal inderdaad wel het gevolg zijn van de grote werkloosheid en de economische crisis.
21-04-2013 om 13:44 uur | vandijk

Zo safe was het voor de kleine man niet. rip manneke.
21-04-2013 om 13:21 uur | swiebertje

@21-04-2013 om 12:35 uur | antwan
Zoals asmus het hier ook vermeld het heeft niets met crisis te maken, daar gaat een heel verhaal aan vooraf je weet niet wat de moeder heeft meegemaakt maar het is niet goed te praten en het is diep en intriest dat deze dingen gebeuren!
21-04-2013 om 13:04 uur | ookeenreactie

Idd. vreselijk, vreselijk! Wat moet de nood vreselijk hoog geweest zijn. Ondanks dat de waarde van een mensenleven enorm is en zeker je eigen kind, moet de nood in deze wel hoger geweest zijn.
Je moet er niet bij stil staan wat deze moeder al doorstaan heeft vóór deze daad. En helemaal niet wat ze nog doorstaan moet in haar leven ná deze daad. Afschuwlijk!
21-04-2013 om 12:49 uur | narsis

Kom op zeg @antwan, onzin dat het door de crisis komt, zoiets doe je niet, dan ben je goed ziek ja
21-04-2013 om 12:43 uur | asmus

de crises maakt de mensen wanhopig
21-04-2013 om 12:35 uur | antwan

Komen er nu ook kamervragen, of ministers die af moeten treden? De wanhoop moet groot zijn als je deze stap neemt en dan nog wel in een safe house.Maar ze is geen asielzoeker, dus zal het wel ingeboekt wordenals: triest maar niets aan te doen.
21-04-2013 om 12:25 uur | bergenaartje

@jetje1
Prima verwoord , ook ik ga hier vanuit in dit geval.
Triest.
21-04-2013 om 11:47 uur | januithellmond

@Sbok er zijn ook meer dan genoeg mensen die het leven van een mens bijna
onleefbaar maken en soms mensen geen andere uitweg meer zien.
21-04-2013 om 11:45 uur | jetje1

Ja, de waarde van een mensenleven, met name voor bepaalde mensen die we hier teveel binnenhalen stelt niets voor! Dat is namelijk ook zo waar ze vandaan komen.
[Bericht gewijzigd door 'dimi974' op 21-04-2013 om 11:45]
21-04-2013 om 11:44 uur | dimi974

klopt helemaal @sbok1250
21-04-2013 om 11:38 uur | asmus

Vreselijk, vreselijk, vreselijk.
21-04-2013 om 11:03 uur | jetje1

De waarde van een mensenleven is enorm. Triest dat er verkeerde mensen tussen zitten die de waarden van het leven niet willen zien.
21-04-2013 om 11:02 uur | sbok1250

vreselijk, waar is het misgegaan,triest
21-04-2013 om 10:49 uur | asmus

een mensen leven is tegenwoordig niks meer waard in deze maatschappij,elke dag lees je wel in de media dat hier in Nederland 2 a 3 mensen van het leven berooft wordt.wat 20 jaar terug nog nieuws was is schijnbaar nu de gewoonste zaak van de wereld geworden.
ik vraag mijn eigen dan ook altijd af,in welke maatschappij mijn dochters dadelijk op moeten groeien.
21-04-2013 om 10:40 uur | bavaria12

Vreselijk wat mensen elkaar kunnen aandoen.
21-04-2013 om 10:16 uur | sbok1250

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.