Coffeeshops Tilburg zetten beelden straatdealers op YouTube: 'Het gaat de verkeerde kant op'

TILBURG - De Vereniging van Tilburgse coffeeshops De Achterdeur heeft beelden van straatdealers in Tilburg op YouTube gezet. Na een tweedaags bezoek aan Maastricht zijn de coffeeshopeigenaren geschrokken van de grote hoeveelheid straatdealers daar.

"In Tilburg zien we er ook steeds meer. Met de filmpjes wil ik vooral de Tilburgers wakker schudden. Want het gaat de verkeerde kant op", zo zegt de voorzitter van de vereniging Willem Vugs. De leden van de vereniging waren in Maastricht, omdat de shops daar uit verzet tegen de politiek de deuren voor buitenlanders open hebben gezet.

Schandpaal
Dat mag eigenlijk niet volgens de regels en omdat de buitenlanders niet in de coffeeshops terecht kunnen, kopen ze steeds vaker wiet bij straathandelaren. "We willen niemand aan de schandpaal nagelen, maar we hebben dit vooral uit frustratie gedaan, want de gemeente en de politiek doen niks tegen de dealers."

Willem Vugs noemt het 'opmerkelijk' dat de politie niks doet tegen de straatdealers. "We hebben soortgelijke beelden vorig jaar aan raadsleden laten zien, maar die hebben er ook niks mee gedaan. Terwijl straathandel verboden is. Tegen ons treden ze ook op als we ons niet aan de regels houden, dus waarom niet tegen de straatdealers?"

Niemand doet iets
De coffeeshopshouders zien het niet als hun taak om actie tegen de straathandel te ondernemen, maar omdat niemand anders het doet, hebben ze besloten om wat beelden online te zetten.

"We hebben hulp gekregen van klanten, maar hebben ook zelf opnames gemaakt. Hopelijk schudt het de Tilburgers ook wakker, want anders krijgen we dezelfde situatie als in Maastricht en dat moeten we hier in Tilburg niet willen", aldus Vugs.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 7 mei 2013 - 18:36
Auteur: Mathijs Pennings