Bob de Jong verrassende winnaar ELE Rally 2013

EINDHOVEN - Bob de Jong uit Essen heeft de 49e ELE Rally op zijn naam geschreven. Hij was lang in een fel gevecht verwikkeld met topfavoriet Jeroen Swaanen uit Vessem, maar die crashte en moest opgeven. Ook de andere grote favoriet, Erik van Loon Riethoven, viel uit.

Na de laatste proef in Son had De Jong meer dan drie minuten voorsprong op Jasper van den Heuvel, die wel won in de standaardklasse. Eindhovenaar Arjen de Koning eindigde als derde, op zeven minuten van De Jong.

Strijd tussen De Jong en Swaanen
Nadat Erik van Loon door een crash zijn kansen op de overwinning vrijdagavond al had verspeeld, was het zaterdagochtend en -middag vooral een strijd tussen de verrassende klassementsleider De Jong en titelverdediger Swaanen. Swaanen pakte in proef 5 (Vlierden) 2,5 seconden terug op de leider, maar zag dat De Jong in proef 6 (Stiphout) wat sneller was.

Proef 7 (wederom in Vlierden) was vervolgens nipt een prooi voor Swaanen, waarna De Jong won in proef 8 en met vijf seconden verschil ook in proef 9. Die proef, op legerbasis Oirschot, werd kort stilgelegd omdat Jasper van Tienen over de kop vloog. De inzittenden bleven ongedeerd. Erik van Loon, vooraf een van de favorieten, kampte had motorproblemen en moest na proef 9 opgeven.

Swaanen valt aan en crasht
Daarna zette Jeroen Swaanen zijn aanval in. In proef 10 (Spoordonk) liep Swaanen vijf seconden in op De Jong. Ook in proef 11, weer op de legerbasis, en in proef 12 (Wintelre) was Swaanen de snelste.

Tijdens proef 13 in Spoordonk wilde Swaanen nog meer tijd goed maken, maar toen ging het helemaal mis. Hij kwam net niet goed uit na een scherpe bocht, waarna hij met z'n wiel een boom raakte. Dat wiel vloog van de Citroën af, die zwaar beschadigd raakte. De proef werd stilgelegd en de auto van Swaanen moest worden weggesleept door een takelwagen. Einde rally dus voor de titelverdediger. "We waren iets te enthousiast. We waren volop in de achtervolging en dan kan zoiets gebeuren", zei Swaanen daarover. "Een klein foutje, en het is meteen afgestraft."

Makkelijk naar de winst
Daarna kon De Jong het rustig aan doen, want serieuze concurrentie had de Mitsubishi-rijder niet meer. De in Roosendaal geboren coureur won de laatste zeven proeven en reed onbedreigd naar zijn eerste ELE-overwinning.

Naast Swaanen en Van Loon haalden nog een aantal grote namen de finish niet. Piet van Hoof, Henk Vossen en Antoine van Ballegooijen vielen allemaal uit vanwege technische problemen.

Vrijdag: De Jong verrast
Vrijdag, tijdens de eerste dag van de ELE Rally 2013, pakte Bob de Jong al verrassend de leiding. Hij won drie van de vier proeven en nam flinke afstand van Jeroen Swaanen. Erik van Loon verspeelde vrijdag al zijn zijn kansen op een goede klassering door een 'foutje' in proef 4. Hij schoot rechtdoor bij het begin van een stuk onverharde weg. Tot twee keer toe kwam hij vast te zitten, waardoor hij veel tijd verloor.

Liveblog en samenvatting
Omroep Brabant deed verslag van de ELE Rally via een liveblog. De liveblog is ook in een groot scherm te terug te kijken (werkt ook op mobiel en in de apps).

Omroep Brabant TV zendt zondag een uitgebreide samenvatting uit van de ELE Rally. De uitzending is te zien vanaf 9.27 en wordt daarna elke twee uur herhaald. Zondagavond is de uitzending om 20.09, 22.09 en op het laatst om 0.09 te zien.

Check voor alle nieuws onze themapagina: omroepbrabant.nl/elerally.

Printen
Corrigeren
Publicatie: vrijdag 31 mei 2013 - 09:54
Auteur: Twan Spierts

Reacties (5)


Wat een geklaag weer zeg. Wat kost dat voetbalspelletje en wintersport de maatschappij niet aan vernielingen en ziektedagen door blessures.
Mocht @quinta zich er druk om maken wat er allemaal wel niet kapot gereden wordt, nou @quinta de dames en heren teams krijgen gewoon de rekening voor een eventueel geraakte lantaarnpaal, straatmeubilair etc. Die moet betaald worden. Kan bij andere sporten niet gezegd worden !
01-06-2013 om 23:23 uur | john

Maar wat rijden die lui allemaal niet kapot? Blijkbaar maakt niemand zich daar druk over. Ik snap daar dus niks van.
01-06-2013 om 21:38 uur | quinta

In tegenstelling tot janvanstraten. Ik woon ook nabij een van de circuits en ben wel degelijk vooraf goed geinformeerd. Zowel door de gemeente (via de gemeente berichten - vergunning aanvragen ) als door de organisatie zelf tijdig via een schriftelijke circulaire met tijden wanneer de weg afgesloten zou worden. Ik heb overigens velen (plaatselijke) fans lopend en op de fiets zien komen en gaan. Van veraf komen ze uiteraard zeker met andere vervoersmiddelen, al dan niet gemotoriseerd. Het is maar wat je zelf wil zien als je zelf geen fan bent van dit soort evenementen. Ik heb in ieder geval genoten en ben lopend naar het circuit gegaan maar dat was overigens ook niet zo heel ver.
[Bericht gewijzigd door 'clo' op 01-06-2013 om 21:09]
01-06-2013 om 20:16 uur | clo

@janvanstraten: Nee, van fietsen of lopen hebben dit soort fans nog nooit gehoord.
01-06-2013 om 18:10 uur | quinta

Heb alleen maar overlast van die rally staat hier vol auto's zelfs op mijn inrit.Wist ook niet dat dat vandaag was heb van niemand ook maar een enkel berichtje gehad.ga ik even boodschappen doen kom je terug staat alles vol met auto's.
01-06-2013 om 16:07 uur | janvanstraten

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.