De bewuste folder. (Foto: Marieke Boerefijn) De bewuste folder. (Foto: Marieke Boerefijn)

Mazelen-folders in 'zwartekousenkerk' voor ouders die hun kinderen niet laten inenten

WIJK EN AALBURG/WERKENDAM - In alle kerken in de gemeente Aalburg komen folders te liggen over het vaccineren van kinderen. Burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg heeft samen met de GGD en huisartsen met alle dominees in zijn gebied gesproken over de mazelenepidemie.

Volgens de dominees is afgesproken dat zij op die manier voorlichting zullen geven aan mensen die weigeren hun kinderen in te laten enten. Het is aan zowel de zwaardere als de lichtere protestantse gemeenten of ze de folders van de Nederlandse Patiënten Vereniging gaan verspreiden.

Hype
Predikanten in de Brabantse biblebelt reageren heel verschillend op het nieuws dat oud-minister Els Borst van Volksgezondheid en medisch-ethica Heleen Dupuis vinden dat zij in de kerk moeten preken voor vaccinatie. Dominee Bos van de Christelijke Gereformeerde Kerk Werkendam vindt het een mediahype. "Er is veel te veel aandacht voor die mazelenepidemie. Echt een hype, daar hebben we niets aan."

Dominee Haverkamp van Hervormd Aalburg vindt dat zijn kerkgangers zelf mondig genoeg zijn om een keuze voor of tegen vaccinatie te maken. Toch is het onderwerp in zijn kerk bespreekbaar. Haverkamp zal in de zondagse dienst ook over vaccineren spreken. "Ik wil alleen geen gewetensdwang toepassen. Zo van, als de dominee het zegt, moet het. Mensen moeten dat zelf beslissen."

Eigen kinderen
De meerderheid in de kerk van Dominee Haverkamp laat zich ook vaccineren. "Mijn eigen kinderen hebben we ook laten vaccineren, omdat wij geloven dat je de middelen die God beschikbaar stelt, ook mag toepassen. Dat geldt ook voor vaccinaties. Maar ik ga geen weigeraar dwingen. Het blijft een eigen keuze."

Haverkamp wijst er op dat er meerdere groeperingen zijn die tegen vaccineren zijn. "Niet alleen de wat strengere christenen, maar ook in antroposofische hoek zijn mensen tegen prikken omdat het niet vrij van risico's is."

'Kwaad mag je bestrijden'
De gemeente Werkendam staat bekend om zijn vele soorten kerkgenootschappen. In heel streng gereformeerde hoek ligt het vaccineren erg gevoelig. Ilse Ridderhof is van de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Sleeuwijk. In haar kerk is vaccineren wel bespreekbaar. "Wij geloven dat als god mensen zo slim maakt om vaccins te kunnen ontwikkelen tegen ziektes dat je die vaccins ook mag gebruiken."


Het probleem met het vaccineren zit volgens Ridderhof vooral in de zware hoek. "De zwarte kousenkerken zeg maar. Ik wil mijn christelijke broeders en zusters niet afvallen maar er zijn Christenen die de bijbel verkeerd uitleggen en dat vind ik erg jammer. Wij geloven dat het kwaad eenmaal in de wereld is en dat je het mag bestrijden."

Printen
Corrigeren
Publicatie: vrijdag 12 juli 2013 - 12:06
Auteur: Marieke Boerefijn

Reacties (17)


verplichten om te enten gaat te ver. Ieder heeft recht op eigen beslissing. Maar dan wel zelf extra kosten voor dokter en ziekenhuis zelf betalen! Waarschijnlijk hebben ze ook geen verzekering omdat ze gewetensbezwaard zijn. Dus samen met overige leden van de kerk die extra kosten betalen? Lijkt me eerlijk.
14-07-2013 om 17:22 uur | elsje

@pk49; Wat die ouders zelf doen interesseert me geen moer, al bidden ze Christus van het kruis af, wel wat ze hun kinderen aandoen.
14-07-2013 om 12:11 uur | nolleke

dragen deze gelovigen ook geen bril dan? want dat kan dan ook niet hé..je bent als ouders verplicht om je kind te laten inenten..belachelijk gewoon..dat is mijn mening.
13-07-2013 om 20:16 uur | hanniejetje

Folders? Waarom geld aan besteden aan folders, ze doen het toch niet hun kind inenten. Gewoon verplichten anders het kind uit de ouderlijke macht zetten. Nu breid de ziekte zich maar uit en steeds meer kinderen worden er ziek. Dus niet inenten uithuis plaatsen, dan kan alsniog kind ingeent worden. En erg sneu voor de kinderen maar de kinderen niet toelaten op school dit om te verkomen dat ze weer andere kinderen ziek maken. Alleen kinderen toelaten met een vaccinatie boekje op school.
13-07-2013 om 13:01 uur | anita

Folders? Gewoon vragen of het kind is ingeent...zo nee...meteen prik en een prent voor de ouders op basis van gevaar voor de omgeving zorgen.
13-07-2013 om 12:35 uur | stelletjejostishier

mogen ze wle naar een dokter als ze ziek zijn? of moeten maar afwachten of ze beter worden of dat ze dood gaan dat is dan toch ook de wil van god
12-07-2013 om 22:51 uur | vennix

Er zijn ook veel ingeente kinderen erg ziek van de mazelen.
mijn zoon niet ingeent was helemaal niet erg ziek van de mazelen!
12-07-2013 om 22:22 uur | tinie50

Als de NL Hervormde kerk zelf zegt dat je wel mag inenten!, Waar staat het dan geschreven dat god het niet goed vind? Als dit nu het enige was wat je doet dat god verbied, zal hij het je zeker vergeven!
12-07-2013 om 21:36 uur | bommuntje

Snap niet dat iemand zich hier druk om kan maken. Laat die mensen toch met rust.
12-07-2013 om 21:26 uur | guuske44

de bekende intolerantie spat er weer vanaf bij de meeste reakties,Zoals gewoonlijk is er geen enkel begrip voor de geloof en belevenis van anderen.Als iemand vindt dat zijn geloof een bepaald handelen niet toestaat moet van binnenuit die geloof deze gelovigen op andere gedachten worden gebracht.Hier is een taak weggelegd voor de leiders,zoals predikanten binnen deze geloofsgemeenschappen.Iemands God/geloof belachelijk maken en meer van dat soort neerbuigende uitingen lost niets op.
12-07-2013 om 21:06 uur | pk49

Snappen jullie het nog steeds niet?
In dit land waar het kwade wordt beschermd en het goede wordt vertrapt zal er nooit worden overgegaan tot gedwongen inenting, of vervolging van ouders die inenting weigeren wegens kindermishandeling.
Maar geef je eigen kind maar eens een corrigerende draai om zijn oren: Kinderbescherming, Zedenpolitie, Maatschappelijk Werk zullen zich op je storten.
Want als je je kind slaat, dan zul je ook wel schuldig zijn aan incest en dan spoor je niet helemaal, dus zullen er binnen je gezin nog wel meer misstanden zijn.
12-07-2013 om 20:04 uur | sarcast

mensen die hun kinderen niet laten vaccineren wegens geloofsovertuigingen maken zich schuldig aan kindermishandeling.
hun spelen met het leven van hun kind en zijn daardoor dan ook geen kinderen waardig.
je doet er toch alles aan om je kind te beschermen van invloeden van buitenaf, dan moet je ook je kind laten vaccineren vind ik.
want het is wel zo dat 1 kind een hele gemeenschap kan aansteken als anderen ook niet zijn in geënt, ze brengen ook baby's in gevaar die nog geen inentingen mogen krijgen omdat ze te jong zijn waardoor jonge baby's extra onnodig gevaar lopen.
nee naar mijn neming spelen die ouders zelf voor god, ik zeg enten die hap en zo niet dan kinderen afpakken.
12-07-2013 om 19:44 uur | shirley

Hetboerke, klopt! God, wie is God? Het is een naar verzinsel waar veel ellende van komt en waar er in dit verhaal niet gekeken word wat goed is voor kinderen.
12-07-2013 om 18:59 uur | swiebertje

Verplicht laten inenten,zoniet dan in huis laten,dus niet naar buiten.
12-07-2013 om 17:25 uur | wit

niet inenten en er gaat een kind ziek worden. Dan ook gewoon de kosten zelf betalen.
12-07-2013 om 16:50 uur | jan1511

Dominees die moeten niets die mogen over bepaalde onderwerpen preken. Hou art1 hoog.
Christen die het oude testament volgen die mogen dat zelf weten. Vaccinatie is ook niet altijd veilig.
Mijn kinderen zijn ingeent omdat ik geen god ken.Maar zou ik die wel kennen dan zou ik god laten oordelen over hun lot en zeker niet een Els Borst.
12-07-2013 om 16:29 uur | burgermannetje

@redactie houd het netjes niet schelden.
In uw hoofdtitel staat een scheldwoord.
12-07-2013 om 15:11 uur | hetboerke

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.