Visgilde Oosterschelde in Bergen op Zoom op nummer 5 in AD Haringtest: 'Gewoon top'

EINDHOVEN - Bij Visgilde Oosterschelde in Bergen op Zoom kun je (wederom) de beste haring van Brabant kopen. De viszaak scoorde een dikke 9 in de AD Haringtest. Landelijk gezien eindigde Visgilde Oosterschelde op een vijfde plek, net als een jaar eerder. In het juryrapport is te lezen: "Ook nu weer de kwaliteit die je verwacht, gewoon top."

De laatste jaren is de viszaak in Bergen op Zoom niet weg te slaan in de bovenste regionen van de AD Haringtest. In 2011 werd Visgilde Oosterschelde nog tweede, in 2012 eindigde de winkel op een vijfde plek. Vishandel Atlantic in Leiden verkoopt ook dit jaar de beste haring van Nederland met het eindcijfer 9,5.

'We (her)kennen de controleurs'
Bert-Jan de Vos van Visgilde Oosterschelde is blij met wederom de hoge notering voor zijn zaak. "Dit is al het zevende jaar dat we in de top vijf staan. Daar zijn we wel trots op. We hebben de controleurs heus niet omgekocht hoor", zegt Bert-Jan lachend of de vraag of er steekpenningen in het spel zijn. "Maar we kennen de controleurs wel."

Ieder jaar komen namelijk dezelfde controleurs een haring proeven. "We hebben ook al meerdere malen een beker van ze gehad dus je herkent ze wel. Maar omdat je niet weet wanneer ze precies komen, moet je altijd goede haring hebben." Ook dit keer heeft Visgilde Oosterschelde een beker gekregen. "Die staat midden op de toonbank."                   

'Gaat de goede kant uit'
In totaal heeft het AD 111 viszaken onderzocht, waaronder 8 Brabantse. De conclusie van de jury voor Visgilde Oosterschelde mag er wezen: "Jaarlijks gaat de familie Schot op 'strooptocht' langs producenten op zoek naar de beste haring. Ook dit jaar lukte het om een prima partij op de kop te tikken."

De Zeeuwse Bron in Etten-Leur is te vinden op plek 22 met een 8. "Stevige haring die qua smaak de goede kant uitgaat", aldus de jury. Op plaats 30 staat Visspeciaalzaak De Parel in Kaatsheuvel met een mooie 7,5. "Zeer goed schoongemaakt, maar een tikkeltje bitter." 

'Klef exemplaar'
Hierna begint het al snel minder te worden met de Brabantse viszaken. Vishandel Venrooy in Den Bosch valt tegen met een 6,5 op de 48ste plaats: "Weer zo'n klef exemplaar, geen Hollandse Nieuwe." Voor de wagen Arjan Quist van Kwaliteitsvishandel Schot op plek 56 een harde beoordeling maar nog wel kleine voldoende met een 6: "Graten, smurrie en hele happen uit de haring. Deze delicatesse verdient een beter lot."

Het Eindhovense Fish 'n Food scoort een onvoldoende met een 5 op plaats 74: "Ondefinieerbare afwijkende geur, je verwacht meer." Nog wel een twijfelachtige eer voor Fish 'n Food, met bijna 5 euro per 100 gram is de duurste haring uit de test.

'Haringverkrachter is een betere naam'
Onderin de lijst zijn de jurycommentaren niet bepaald mals te noemen. "Smaakt naar alles behalve haring", concludeert de jury over de haring van Jumbo Food Markt in Breda die een dikke drie krijgt en op plek 92 te vinden is. "Haring ligt ongekoeld en dat kan echt niet." De winkel zelf in de Rat Verleghstraat is volgens de jury wel schitterend. "Alles ziet er magnifiek uit en dan met de haring zo'n steek laten vallen."

Verreweg de slechte haring van Brabant is te koop bij Visspecialist Timmers in Tilburg op plaats 103 met het eindcijfer 1. "Haring is schoongemaakt door een houthakker. Ruikt rans, geel en cyclaam. Ook bitter. Net niet bedorven maar wat smerig." De eindconclusie van de jury liegt er niet om: "Hoe groot is het bord voor je hoofd als je je visspecialist durft te noemen en tegelijkertijd dit verkoopt? Haringverkrachter Timmers is een betere naam."

Timmers is zich van geen kwaad bewust: "Nou, ik heb gewoon een goede klantenkring. En ik heb ook al reacties gehad van: joh, jouw haring is gewoon top. Wat dat betreft.. Maar ja, je trekt het je toch aan."

Haringtest 2013
1. Vishandel Atlantic, Leiden: 9,5
2. Vishandel Gebroeders Simonis, Den Haag: 9,5
3. Schmidt Zeevis, Rotterdam: 9+
4. Vishandel Koning, Rijswijk: 9+
5. Visgilde Oosterschelde, Bergen op Zoom: 9
22. De Zeeuwse Bron, Etten-Leur: 8
30. Visspeciaalzaak De Parel, Kaatsheuvel: 7,5
48. Vishandel Venrooy, Den Bosch: 6,5
56. Arjan Quist / Kwaliteitsvishandel Schot, Roosendaal: 6
74. Fish 'n Food, Eindhoven: 5
92. Jumbo Food Markt, Breda: 3
103. Visspecialist Timmers, Tilburg: 1

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 20 juli 2013 - 07:00
Auteur: Bert van Doorn