Discuswerper Erik Cadée pakt goud op NK

AMSTERDAM - Discuswerper Erik Cadée heeft op het NK atletiek in Amsterdam de titel gepakt. De Bosschenaar kwam in zijn laatste poging tot een afstand van 65,61 meter. Dat was genoeg voor het goud.

Cadée begon niet zo sterk en sprak zichzelf streng toe na een serie 'prutsworpen'. "Even tot jezelf komen en het gewoon doen'', zei de krachtpatser en een laatste verre worp van 65,61 meter volgde. Dat was zijn beste prestatie dit jaar.

Terug na blessureleed
Cadeé heeft lange tijd last gehad van een rugblessure. Hij is lichamelijk hersteld van die blessure maar in zijn hoofd was hij daar nog flink mee bezig.

"Alleen tussen mijn oren was die blessure er nog wel. Hierdoor was ik tijdens het gooien te gefixeerd op de techniek. Bij de allerlaatste worp ging het allemaal goed en gooide ik een topafstand. Dat geeft veel vertrouwen." Dat vertrouwen heeft hij hard nodig, want over een paar weken begint het WK atletiek in Moskou.   

Stimulans door Smith
Erik Cadée pakte dus de Nederlandse titel. Hij deed dat bij ontstentenis van achtvoudig Nederlands kampioen Rutger Smith. De Groninger is uitgeschakeld door een zware achillespeesblessure, maar hij was in het Olympisch Stadion in Amsterdam wel aandachtig toeschouwer.

"De wind stond een beetje tegen en dat is gunstig voor een goede worp. Ik zag het Rutger zeggen op het grote televisiescherm in het stadion. Hij stimuleerde me wel om even goed mijn best te doen", zei Cadée, die bij de WK volgende maand in Moskou mikt op een plaats in de top 8.

Overigens was de afstand van 65,61 meter een officieel stadionrecord. Dat stond met 65,51 op naam van Rutger Smith en is nu dus in handen van Eric Cadée.

print corrigeer
Publicatie: zondag 21 juli 2013 - 15:36
Auteur: Arjan van der Giessen