Uitstel van executie voor Woningstichting Geertruidenberg

GEERTRUIDENBERG - De noodlijdende Woningstichting Geertruidenberg (WSG) wordt toch niet op korte termijn opgeheven. Dat was in oktober vorig jaar min of meer afgesproken. Maar door de slechte huizenmarkt raakt de woningstichting haar huizen en ander vastgoed aan de straatstenen niet kwijt.

De wooncorporatie in Geertruidenberg krijgt van het Centraal Fonds Volkshuisvesting nu 5 jaar respijt, om de (meeste) bezittingen af te stoten. Daarvoor wordt ruim 97 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat komt bovenop de 21 miljoen euro die het fonds in oktober 2012 al overmaakte voor de opheffing.

Snel opheffen geen optie meer
De afspraak was toen dat WSG zo snel mogelijk haar ruim 4000 woningen zou verkopen aan andere corporaties in de regio en daarna zou worden opgeheven. Maar die andere corporaties toonden weinig tot geen belangstelling.

Een geforceerde snelle verkoop van het vastgoed en versneld aflossen van leningen zou nu 'tot enorme verliezen leiden', zo blijkt uit onderzoek. Bovendien zou de schade voor de hele woonsector onverantwoord hoog zijn.

Vijf jaar uitstel
Vanwege de slechte ervaringen van de afgelopen sanering is nu afgesproken dat de woningstichting uit Geertruidenberg de komende vijf jaar doorgaat met het afstoten van bedrijfsruimten, grond en het grootste deel van haar woningen. Daarna wordt bekeken of de WSG in zeer afgeslankte vorm alleen nog sociale huurwoningen gaat verhuren, of toch op moet gaan in een andere coƶperatie.

De woonstichting heeft haar huurders per brief [PDF] op de hoogte gebracht van de nieuwe ontwikkelingen.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 30 juli 2013 - 14:19
Auteur: Peter Juda