Rock 'n Roll in Brabant

EINDHOVEN - Je ziet het vaker in tijden van crisis: een hang naar vroeger. Nu zijn de jaren 50 en begin jaren 60 populair. Auto’s, meubels en muziek uit die tijd staan opnieuw in de belangstelling. Presentatrice Eefke Boelhouwers maakte een serie over rock 'n roll.

Barbiers knippen strakke vetkuiven en de dames dragen het haar zoals pin-ups deden. Mannen dragen werkbroeken met bretels en dames kiezen voor een kokerrok of een cirkelrok met petticoat eronder.

Het begin in Brabant
Eind jaren 50 werden de Tielman Brothers uit Breda razend populair. Het duurde niet lang of er volgde rock 'n roll in het Nederlands. Het eerste Nederlandstalige nummer werd geschreven door Oscar Remeeus (80) uit Eindhoven. Maar voor hij zijn 'Crazy Love' - dat zijn de enige woorden in het Engels overigens - zelf op kon nemen, was de band Cees and his Skyliners hem voor. Oscar kreeg uiteindelijk de royalties van het lied, maar vindt nu nog steeds dat hem toen onrecht is aangedaan. "Het was míjn nummer, ze hebben het afgepakt. Het had geen zin dat ik het nog op ging nemen, want dan leek het net of ik de cover had gemaakt. Zeker wanneer ik het toen hoorde, werd ik boos. Ik was in staat om de radio kapot te gooien." 

Remeeus adviseerde Peter Koelewijn om in het Nederlands te gaan zingen. "Als je iets doet wat uniek is, iets wat van jezelf is, zul je daar succes mee hebben," zei de oude rocker tegen Koelwijn. Uiteindelijk werd 'Kom van dat dak af' sneller een hit dan 'Crazy Love' en gaat Peter's nummer de boeken in als de eerste rock 'n roll-single. De Tielman Brothers waren echter eerder en 'Crazy Love' ook.

Elvis en de kolonel uit Breda
The King of rock 'n roll is Elvis Presley. Mede dankzij Bredanaar kolonel Parker werd Elvis zo groot. De kolonel - echte naam Dries van Kuijk - kwam Elvis in zijn jonge jaren tegen en hij sloot meteen een contract met hem af. Naar verluidt streek de kolonel vijftig procent van de inkomsten op. De kolonel bedacht dat Elvis in films moest gaan spelen; de '68 Comeback Special speciaal voor tv-zender NBC; het allereerste satellietconcert ooit: Aloha from Hawaii en het concept merchandise.

De kolonel en Elvis bleven elkaar altijd trouw. Het verhaal gaat dat de kolonel illegaal in de VS verbleef en daarom niet met Elvis buiten Amerika wilde toeren. Hij was bang niet meer terug te kunnen. Hij overleed in 1997 in Las Vegas. Volgens de Brabantse fanclub ElvisMatters was hun samenwerking uniek en vulden ze elkaar aan. "De kolonel had het beste met Elvis voor en hij wilde dat zijn muziek wereldberoemd werd. Eén en één is in dit geval veel meer dan twee. Hij bedacht bijvoorbeeld de 'I hate Elvis' button, zodat hij ook geld kon verdienen aan mensen die niet van Elvis hielden," aldus voorzitter Michel van Erp van ElvisMatters.

Comeback in de jaren '70 en '80
Ook in de jaren '70 en '80 gingen mensen de rock 'n roll opnieuw waarderen. Veel muzikanten uit de hoogtijdagen traden toen nog steeds op. Een aantal werkte met de Brabantse band Mac Taple. Zij speelden met Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Fats Domino en Chuck Berry. Die laatste is een moeilijke man die steevast te laat kwam om op te treden, weigerde om  een geleende Mercedes terug te geven en tijdens zijn optredens de gitaar niet eens stemde. Volgens rock 'n roll junkie Herman Brood maakte Mac Taple échte muziek. Brood speelt zelfs een solo op één van hun albums.

Dansles
Rock 'n roll-feesten worden op dit moment drukbezocht. Neem de feesten van het Belgische Radio Modern. In België, Nederland en Noord-Frankrijk organiseren zij themafeesten. Wanneer je binnenkomt kun je je haar door de kuivenkapsters laten stylen. Daarna krijg je een dansles voor beginners. Er zijn bands die 50's en 60's muziek spelen en de dj draait ook écht plaatjes. Jong en oud bezoekt deze feesten. Ze beginnen op tijd en duren niet tot middenin de nacht, maar dit soort feesten is goed bezocht. Praktisch iedereen komt ook in stijl gekleed.

Op een aantal plekken in Brabant kun je op rock 'n roll-dansles. SwingCity in Breda leert lindy hop, de voorloper van rock 'n roll. Bij lindy hop, rock 'n roll en boogiewoogie gaat het niet alleen om de pasjes. Het is losser dan klassiek stijldansen. De man leidt en de vrouw volgt. Door duidelijk aan te geven wat er gaat gebeuren, weet je als danspartner wat de volgende stap wordt. Het duurt wel even eer je aan het betere gooi- en smijtwerk kunt beginnen, maar plezier staat voorop.

Jukebox betere belegging dan spaarrekening
Zeg je rock 'n roll, dan zeg je ook jukebox. De jukebox komt uit Amerika. De monteurs die de apparaten schoonmaakten, hielden bij welke plaatjes het meest gedraaid werden en maakten daar een lijstje van. Zo ontstonden de eerste hitlijsten. Het meest bekend is de klassieke Wurlitzer met gekleurd glas en belletjes. Zo'n kast in topconditie kost ongeveer 15.000 euro. Verder zijn de merken Seeburg, AMI en Rock Ola er ook nog. Seeburg wordt geroemd om het warme geluid.

Het Jukebox Museum in Sint Oedenrode heeft dit allemaal. Christ Boelens heeft er 150 uitgestald en ze geven ook licht en doen het. Zoals Christ zegt: "Je kunt beter een jukebox kopen, dan het geld op de spaarrekening laten staan met de huidige rente. Een jukebox wordt alleen maar méér waard."

print corrigeer
Publicatie: woensdag 14 augustus 2013 - 11:19
Auteur: Eefke Boelhouwers