'De kroeg ging weer open en dat kan met de kerk ook': pastoor van Mensvoort van Esbeek vecht door

ESBEEK - Je kunt als bisschop wel kerken willen sluiten, maar dan moet je wel pastoor Piet van Mensvoort en de parochianen in Esbeek verslaan. En dat is een taaie, hechte gemeenschap. De bijna tachtigjarige Van Mensvoort is bij de Congregatie voor de Clerus in Rome in beroep gegaan tegen de sluiting van de kerk in Esbeek. Kansloos?

"Daar ben ik niet van overtuigd als je kijkt wat er in de rest van de wereld gebeurt",  zegt de pastoor.

Waarom zou die Clerus anders denken dan de bisschop? Als de sluiting van een kerk ten koste gaat van het zielenheil van de parochianen dan mag dat niet van Rome. En daar is volgens de strijdvaardige pastoor sprake van in Esbeek.

Onbeschoft behandeld door bisdom
Van Mensvoort. "Nog los van de onbeschofte manier waarop het bisdom met ons is omgegaan, zijn wij het niet eens met de argumenten. Het bisdom zegt dat het open houden van de kerk niet te betalen is. Daar moet  je in Esbeek niet mee aankomen. Ik ben er van overtuigd dat de gemeenschap dat geld had opgebracht. Maar dat mocht niet. Nou, dan raak je het zielenheil van de Esbekenaren".

Esbeek heeft een naam hoog te houden als het gaat om gemeenschapszin. In 2010 kochten driehonderd dorpelingen samen het café Schuttershof, zodat dit ontmoetingspunt van het dorp niet verloren zou gaan. "En dan zouden wij niet een kerk kunnen open houden voor 15.000 euro per jaar",  zegt Mensvoort.

Geen kans gekregen
Het steekt de emeritus pastoor geweldig dat ze in Esbeek de kans niet hebben gekregen. "Laat het dan eens mislukt zijn na vijf jaar. Dan had het bisdom kunnen zeggen: 'Het is niet te betalen'. Dan hadden we er in pais en vree mee kunnen stoppen. Maar nee, de kerk is botweg gesloten."

Over de hele wereld worden kerken gesloten. In andere landen zijn ook mensen in beroep gegaan bij de Congregatie voor de Clerus. "Uit de uitspraken is wel gebleken dat bisdommen sterke argumenten moeten hebben om kerken te kunnen sluiten. Ik denk dat het argument dat het in Esbeek onbetaalbaar is geen stand houdt. Volgens mij is dat in strijd met het kerkelijk wetboek", zegt Van Mensvoort.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 6 september 2013 - 16:07
Auteur: Jan de Vries