Weigeren autisten nog ter discussie Weigeren autisten nog ter discussie

Inspectie nog niet klaar met weigering autisten SintLucas Eindhoven

EINDHOVEN - Autistische leerlingen zijn misschien niet op 'objectieve en redelijke grond' geweigerd op het SintLucas College in Eindhoven zoals de gemeente eerder stelde. De onderwijsinspectie kan die conclusie nog niet onderschrijven, zegt de inspectie in het Eindhovens Dagblad.

Het SintLucas College kreeg eerder klachten bij een meldpunt voor scholen die autisten weigeren ondanks hun capaciteiten. Het gemeentebestuur schreef deze week dat het SintLucas College en de onderwijsinspectie hadden geconcludeerd dat de leerlingen waren geweigerd op 'objectieve en redelijke grond'.

Inspectie
Voor de opleiding waren 1800 aanmeldingen tegenover 900 plaatsen. De onderwijsinspectie zegt zaterdag in het Eindhovens Dagblad dat die conclusie nog niet te onderschrijven is, de werkwijze van de school wordt pas later beoordeeld.

Printen
Corrigeren
Publicatie: zaterdag 7 september 2013 - 07:56
Auteur: Sid van der Linden

Reacties (2)


@imrhien, ik heb hoog functionerend autisme en toen het nog tle was heb ik daar op school gezeten (mts). Daarna in de avonduren hts. Het kan dus wel. Echter, als je zwaar autistisch bent, dan ben ik het met je eens, maar dan heb je meestal ook een lager IQ en kan je sowieso geen mts volgen (afaik).
08-09-2013 om 17:29 uur | hoefnix

Krijg je dat gemiep weer... Wat mensen hier al snel over het hoofd zien, is dat SintLucas een competitiegerichte school is. Je moet dus heel veel zelf plannen en invullen, en voor veel autisten is dit moeilijk omdat zij een bepaalde regelmaat en structuur nodig hebben. Ik heb zelf ook op deze school gezeten en ben hier bevriend geraakt met een meisje dat een vrij zware vorm van autisme heeft. Desondanks heeft zij de opleiding af kunnen maken, maar wel met veel extra hulp en aangepaste regelingen. Ik kan me goed voorstellen dat ze het op deze school als een extra risico zien om kinderen met bepaalde vormen van autisme aan te nemen, omdat dit vaak leidt tot het maken van extra kosten voor begeleiding (die overigens wel erg goed is) en het risico gewoon groot is dat iemand met autisme de opleiding toch niet afmaakt omdat het te zwaar blijkt, wat weer ten koste gaat van een studieplek die een andere leerling wel in had kunnen vullen.
[Niet generaliseren, De Redactie]
[Bericht gewijzigd door 'redactie' op 08-09-2013 om 16:14]
08-09-2013 om 15:52 uur | imrhien

  • Reageren op dit artikel

  • Dit bericht is gearchiveerd, waardoor het niet meer mogelijk is om te reageren.