Toch mascottes voor NAC? Belgen testen beveiliging NAC Breda voor duel met AZ in konijnenpakken

BREDA - Voetbalclub NAC heeft geen mascotte. En ze willen er ook geen in Breda. Maar zondagmiddag betraden twee mensen in konijnenpakken en clubtenue het veld voor aanvang van de competitiewedstrijd tegen AZ. Dit deden ze met een cameraman van de Belgische website Clint.be. Tot verbazing van de club en de supporters, want hier was geen toestemming voor gegeven.

Jef de Busser van de website legt uit dat het gaat om een ludieke actie. "We testen al een paar jaar de veiligheid in Belgische stadions. We zijn erachter gekomen dat je je in een mascottepak en een clubtenue heel makkelijk door de beveiliging kunt kletsen", vertelde hij. "We wilden testen of dat in Nederland ook zo makkelijk gaat."

Mascotte
En ook in Breda kwamen de Belgen moeiteloos door de beveiliging. Toen de twee mascottes zich samen met de cameraman bij de beveiligers meldden, kregen ze toestemming en werden ze begeleid tot aan het veld. Dat is helemaal opvallend, omdat NAC als een van de weinige clubs geen mascotte heeft. Het is dus vreemd dat de Belgen met die 'smoes' het veld mochten betreden.

Een van de supporters vroeg zich op Twitter verbaasd af wie hier toestemming voor gaf: "Wij willen geen mascottes!" NAC liet meteen weten dat de 'konijnen' niet van de club zijn en dat de club rekening hield met 'een stunt van iets of iemand'.'Boete en stadionverbod'
Volgens Omroep Brabant-verslaggever Ronald Sträter kunnen de 'konijnen' een boete van 30.000 euro en een levenslang stadionverbod verwachten. De club dacht eerst dat de actie van Powned kwam, maar dat bleek dus niet het geval.NAC is 'not amused' over de actie van Clint.be. Sträter: "NAC maakt er werk van en gaat aangifte doen." Volgens De Busser reageren de meeste clubs sportief op de test. "Het gaat om een ludieke actie en we willen niet provoceren. Het blijft allemaal vrij lief. We hopen dat NAC dit aangrijpt om de beveiliging aan te scherpen."

print corrigeer
Publicatie: zondag 22 september 2013 - 15:21
Auteur: Peter de Bekker