Boxtel: bijna 2000 mensen verhuizen als er naar schaliegas geboord gaat worden

BOXTEL - Ruim 1800 Boxtelaren gaan verhuizen als er in de toekomst naar schaliegas geboord gaat worden in hun gemeente. 89 procent van de inwoners van Boxtel is tegen schaliegaswinning in hun dorp en meer dan de helft van de bevolking zegt in actie te komen als er echt boringen komen. Dat blijkt allemaal uit onderzoek van Omroep Brabant.

De houding van de Boxtelaren maakt het voor minister Henk Kamp van Economische Zaken extra moeilijk om draagvlak te vinden voor de boringen te krijgen.

Minister Kamp besloot vorige week om de beslissing over het boren naar schaliegas anderhalf jaar uit te stellen. Pas daarna wordt de knoop doorgehakt. Die tijd wordt gebruikt om verder onderzoek te doen en op zoek te gaan naar draagvlak onder de bevolking. In Brabant wordt ondermeer gesproken over Boxtel en Haaren als mogelijke boorlocaties. Omroep Brabant liet onderzoeksbureau Newcom het draagvlak in kaart brengen.

Schaliegas leeft in Boxtel
Iedereen in Boxtel heeft over schaliegas gehoord, blijkt uit dat onderzoek. 23 procent van de inwoners van Boxtel zegt zelfs precies te weten wat het is. 77 procent heeft er over gehoord en weet ongeveer wat het is.

De inhoudelijke kennis over schaliegas lijkt wat beperkter: 58 procent weet niet dat het gas op een diepte van meer dan drie kilometer in de bodem zit.

Desondanks zegt zes procent te willen verhuizen als het proefboren doorgaat. Dat komt neer op ruim 1800 mensen.

89% is tegen schaliegaswinning
Mogelijke schaliegaswinning wordt slecht ontvangen in het dorp: 89 procent van de inwoners van Boxtel is tegen schaliegaswinning in hun woonplaats. 42 procent vindt het slecht voor het milieu en 35 procent is zelfs bang voor aardbevingen zoals in Groningen. Een ander veelgenoemd argument dat ondervraagden geven, is dat de risico's niet goed genoeg in kaart zijn gebracht.

Het lijkt 92 procent van de inwoners van Boxtel beter om te investeren in zonne- en windenergie dan in schaliegaswinning. De belangrijkste reden die ondervraagden hebben om wel voor schaliegaswinning in Boxtel te zijn, is omdat de winning geld oplevert. Het stimuleren van de werkgelegenheid is een andere reden.

Boxtel komt in actie
De sentimenten zitten zo diep dat 53 procent van de inwoners zegt om op een of andere manier in actie te komen, mocht er in de toekomst echt geboord worden naar schaliegas in Boxtel. Dat is meer dan de helft van de ongeveer 30.440 bewoners.


Check voor alle nieuwsberichten over schaliegas onze themapagina: omroepbrabant.nl/schaliegas.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 24 september 2013 - 07:00
Auteur: Sid van der Linden