Tips om grooming te voorkomen: 'Praat met je kinderen en geef duidelijk aan waar ze terechtkunnen'

EINDHOVEN - Kinderlokker Frank R. uit Cuijk zocht online contact met zijn slachtoffers. Dit wordt ook wel grooming genoemd. Maar wat kan je als ouder doen om te voorkomen dat je kind slachtoffer wordt van digitaal kinderlokken? Hoofdredacteur van Ouders Online, Justine Pardoen, is gespecialiseerd in mediaopvoeding en heeft enkele handige tips: "Praat met je kinderen erover en geef goede informatie."

De kinderen die het meeste risico lopen zijn meisjes tussen de 11 en 15 jaar, net zoals in de zaak Frank R. uit Cuijk, en jongens van rond de 16 jaar oud die twijfelen over homoseksuele gevoelen. Ook eenzame en depressieve kinderen, seksueel misbruikte kinderen en kinderen met een slechte relatie met hun ouders lopen gevaar het slachtoffer te worden van grooming. 

Versierproces in vijf fasen
Er zijn vijf fasen te onderscheiden in het proces van een kinderlokker. In de eerste fase is het kind afhankelijk van de genegenheid van de lokker. In de tweede fase vertelt de kinderlokker persoonlijke details over zichzelf en probeert het kind te helpen met persoonlijke problemen. Er ontstaat een vertrouwelijke sfeer en de twee worden vriendjes. 

In fase drie wordt de sfeer steeds intiemer en wordt het bijzondere van de relatie benadrukt. In de vierde fase worden echte geheimen gedeeld in een sfeer van 'niet verder vertellen'. In deze fase gaat het ook over seks en wordt de webcam ingezet. De vijfde fase draait exclusief om seks en worden ook afspraken gemaakt om elkaar te ontmoeten. Meestal komt er geen dwang bij kijken. 

'Praten met je kinderen'
Volgens Justine Pardoen is het voor ouders het belangrijkste om veel te praten met hun kinderen. "Dat zorgt een basis als vertrouwenspersoon. Als kinderen weten dat het misgaat, weten ze dat ze bij hun moeder kunnen aankloppen. Praat daarbij ook over de seksuele ervaringen van kinderen. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze experimenteren. Durf daarbij ook je kinderen te vertrouwen, ga niet continu naast ze zitten."  

Als kinderen niet bij hun ouders terechtkunnen, is het belangrijk om aan te geven met wie ze wel kunnen praten. "Dat kan een mentor op school zijn, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo heb je de Kindertelefoon voor kinderen tot achttien jaar die altijd bereikbaar is. Verder kan je ook terecht bij de website Meldknop.nl waar je rechtstreeks in contact kunt komen met een hulpverlener."

Beveiligingssoftware installeren
Het kan ook volgens Pardoen ook geen kwaad om beveiligingssoftware te installeren, zoals YourSafetyNet. "Daarmee kan je in de gaten houden wat je kind doet. Ook kan je mensen waarmee je kind chat automatisch een bericht versturen waarin staat dat hun IP-adres wordt gelogd. Dat schrikt digitale kinderlokkers af."

print corrigeer
Publicatie: donderdag 10 oktober 2013 - 17:09
Auteur: Bert van Doorn