IJskoude oefening: halfnaakte militairen zwemmend het Drongelens Kanaal in Vught over

VUGHT - Veel regen en een graad of zeven; niet bepaald weer om in shirt en onderbroek het Drongelens Kanaal in Vught al zwemmend over te steken. Toch was dat precies wat dinsdag op het programma stond voor zo'n zestien militairen van de legerbasis Oirschot. Het ging om een oefening in doorzettingsvermogen. "Het was koud!!"

De militairen die dinsdag iets na het middaguur het koude bruine water ingaan, maken deel uit van een zogeheten ontsmettingspeleton. Vanaf  2015 zijn zij de mannen die andere peletons kunnen 'ontsmetten' na een aanval met chemische wapens. Mannen en materiaal maken zij dan weer schoon.

Datzelfde kunnen ze in de toekomst ook bij de brandweer in Nederland doen, mocht er een chemische ramp gebeuren.

Doorzettingsvermogen
Maar zover is het nog niet. De mannen zijn in opleiding. Een jaar vormen ze nu een eenheid. In dat jaar is vooral toegewerkt naar 'kameraadschap.' Maar nu is het tijd om te kijken hoe het met hun gehardheid en doorzettingsvermogen gesteld is.

En dus gaan aan de oever van het Drongelens kanaal de militaire pakken uit. Maar niet nadat ieder z'n eigen drijfpakket met onder meer wapen, helm en droge kleding voor aan de overkant in orde maakt.

In boxershort
En daar gaan ze dan. In boxershort en t-shirtje het water in. Om er na enkele minuten aan de overkant rillend weer uit te komen. "Koud! Na een hele dag lopen zijn de spieren al aardig verzuurd en dan dat water in. Da's niet echt aangenaam."  Een ander voegt eraan toe: "Ik zou zeggen; probeer het zelf eens!" 

Dan mogen de warme droge kleren weer aan en zit deze oefening in doorzetten erop. Allemaal halen ze de overkant. En zo zullen er nog veel kleine en grotere uitdagingen volgen in de aanloop naar 'het echte werk'.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 5 november 2013 - 15:58
Auteur: Marjanka Oerlemans