Omstreden neuroloog Evert Sanders (59) dag na uitspraak tuchtcollege overleden

BREDA - Neuroloog Evert Sanders (59) uit Breda is dinsdag overleden. Dat bevestigt zijn advocaat. De neuroloog is een natuurlijke dood gestorven. Sanders werkte tot februari 2012 in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Hij raakte in opspraak omdat hij zijn patiënten aan grote risico`s had blootgesteld. Evert Sanders werd maandag verboden nog zelfstandig te werken.

Waar Sanders precies aan is overleden is niet bekend. "Vermoedelijk gaat het om hartfalen, de familie is er kapot van", vertelt advocaat Coen Verberne die Sanders verdedigde.

'Onder toezicht werken'
In februari werd Sanders geschorst vanwege berichten over onprofessioneel en riskant handelen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had geëist dat de arts zou stoppen met zijn werk. De tuchtrechter verklaarde maandag alle klachten tegen Sanders gegrond. De neuroloog mocht voorlopig alleen onder toezicht zijn vak uitoefenen. Als hij in de toekomst dacht weer verantwoord zelfstandig te kunnen werken, kon hij een verzoek indienen om zijn bevoegdheden volledig te herstellen.
De huidige rechtszaak die nog loopt tussen de slachtoffers en Sanders om de geclaimde schadevergoedingen gaat gewoon door. De rechtbank zal het alleen moeten doen met het materiaal wat er nu is.

Volgens zijn advocaat reageerde Sanders nog opgelucht op de uitspraak. "De kritiek is stevig, maar we zijn redelijk verheugd." Zelf vond Sanders een levenslange schorsing veel te zwaar. De advocaat dacht dat Sanders vol goede moed was en zijn best ging doen om weer aan het werk te gaan.

Breda en Bergen op Zoom
Sinds 1980 deed Sanders onderzoek naar Multiple Sclerose (MS). De neuroloog was tot februari vorig jaar werkzaam in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Het ziekenhuis wil niet reageren op de dood van Sanders, omdat het nooit in het openbaar reageert op oud-werknemers.

Eind vorig jaar werkte Sanders vier maanden in het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom. Daar werkte hij, op verzoek van de IGZ, onder toezicht, omdat er al een onderzoek liep naar zijn werk.     

print corrigeer
Publicatie: woensdag 20 november 2013 - 20:38
Auteur: Bert van Doorn & Marcel Huisman