Dakar Rally 2014: Wedstrijdleiding beslist, Gerard de Rooy wint Dakar Rally 2014 net niet

VALPARAISO - Echt op het allerlaatste moment leek Gerard de Rooy uit Son de Dakar Rally van 2014 te winnen. Na meer dan 9000 kilometer won De Rooy veel tijd op directe concurrent Karginov in de laatste zestig kilometer. Maar omdat Karginov hielp een auto weg te slepen, bepaalde de wedstrijdleiding dat de Rus deze verloren tijd terugkrijgt. Karginov won zo de Dakar Rally van 2014.

Een MINI kwam op zijn kant op een smalle bergpas te liggen. De Rooy kon zijn truck er langs manoeuvreren. Toen de Kamaz van Karginov arriveerde, stond de MINI recht. De mannen uit de Kamaz hebben toen de MINI helpen wegslepen. Op de finish moest de wedstrijdleiding beslissen of de hierdoor verloren tijd aan Kamazrijder Karginov zou worden teruggegeven.

Nagels bijten aan de finish
Aan de finish was het nagels bijten voor iedereen bij Team De Rooy. Na het uitlezen van de data uit de truck van Karginov werd besloten de verloren tijd terug te geven. Daardoor finishte Karginov de etappe als zevende met een achterstand van vier minuten en veertien seconden op De Rooy die tweede werd. Dat was voor de trucker uit Son niet voldoende om de achterstand in het algemeen klassement van zeven minuten en 25 seconden in te halen.Aan de finish was er ondertussen een feestje uitgebroken bij de deelnemers. Vooral het kamp van Kees Koolen vierde een unieke gebeurtenis. Het racedier uit Bergeijk wist in vier edities Dakar de finish te halen in alle vier de categorieën (auto, truck, motor en quad). De glimlach van Koolen was op de finish dan ook van oor tot oor.

Puike prestatie debutant Hans Vogels
Waar Koolen een veteraan in Dakar is, komt Hans Vogels net kijken. Ook bij hem was de opluchting groot toen hij de finish van etappe 13 zag. Hij sluit de Dakar af met een knappe 22e positie in het algemeen klassement. De debutant reed in de allerlaatste etappe naar een verdienstelijke 21e plek. Een opmerkelijke start van de klassementsproef omdat de motoren in omgekeerde volgorde van de binnenkomst gisteren moesten starten. Dit gold voor de auto's en trucks niet.


Bij die auto's hield Erik van Loon de schade beperkt. Hij kon niet voluitgaan omdat de motor van zijn Ford HRX te snel te heet werd. Hij wist deze etappe als 17e te eindigen. Daarmee is de coureur uit Riethoven samen met zijn navigator Wouter Rosegaarde uit Zeeland de beste Nederlandse equipe bij de auto's met een 27e plek.

Lachende gezichten
Veel lachende gezichten aan het eind van deze etappe, op het bedrukte gezicht van Gerard de Rooy na, die toen nog moest afwachten wat de wedstrijdleiding zou beslissen. Ze hebben het gehaald. En dat in een editie van Dakar die wordt getypeerd als de zwaarste in Zuid-Amerika tot nu toe. Dat de organisatie de duimschroeven van de deelnemers dit jaar aandraaide, werd als positief ontvangen.

Dan moest je alleen wel zorgen dat je niet bij de vele uitvallers zat. Elf van de zeventien Brabantse deelnemers haalden de finish. Voor hen die de eindstreep haalden en voor zij die dat niet deden, is het nu alweer dromen over de Dakar van 2015. Vamos!

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

Je kunt de liveblog van deze etappe in groot scherm teruglezen.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:27
Auteur: Hessel Rippe