Dakar Rally 2014 - Etappe 12: Gerard de Rooy wint etappe, Karginov blijft leider klassement

EL SALVADOR - Gerard de Rooy heeft vrijdag de 12e etappe van de Dakar Rally gewonnen. In een directe strijd met zijn directe concurrent Andrej Karginov won de trucker uit Son de rit naar La Serena. Hij was over 350 kilometer 31 seconden sneller dan de Rus in zijn Kamaz. Karginov blijft wel leider in het algemeen klassement.

Het was de hele dag een flinke strijd tussen de Kamazrijder en de bestuurder van de Iveco-truck. De Rooy pakte aan het begin van de etappe nog de snelste tijd, maar daarna leek het de grote Karginovshow. De Rus kwam op elk meetpunt als snelste door en de achterstand van De Rooy werd steeds groter.

Tot het laatste deel naar de finish. Op het laatste meetpunt zette De Rooy de snelste tijd neer met zelfs 2,5 minuut voorsprong op Karginov. Op de finish bleef daar nog maar 31 seconden van over. Genoeg voor de etappewinst. Karginov heeft met nog één etappe te gaan zeven minuut en 25 seconden voor op De Rooy in het algemeen klassement. "Ik wil winnen, hij moet winnen van de baas", zei De Rooy in een reactie na de etappe.

Van Loon klaar met auto
Een lekke band, veel stof en een keer of tien stoppen door een te hete motor. De laatste loodjes wogen vrijdag zwaar voor Erik van Loon uit Riethoven en Wouter Rosegaar uit Zeeland deze Dakar Rally. Ondanks deze kleine problemen wist Van Loon de 22e tijd te noteren. "En daar kan ik niet anders dan tevreden mee zijn", aldus Van Loon.

Over zijn Ford HRX is hij wat minder te spreken. Meerdere keren deze Dakar liep de multiriem er vanaf, waarna ook nog eens het probleem de kop opstak dat de motor te gemakkelijk te heet werd, waardoor Van Loon soms van het gas af moest om verdere schade te voorkomen. "We moesten de wagen ook vandaag een keer of tien stilzetten omdat de motor te warm werd. Als ’ie het morgen niet doet, hang ik ’m achter de vrachtauto."Het zoeken in de duinen
Hans Vogels uit Sint-Oedenrode zag zich in etappe 12 met zijn maatje Henk Knuiman lange tijd rond de bekende 20e positie rijden. Tot het laatste stuk in de duinen. Daar kon de motorcoureur een paar waypoints niet vinden, die noodzakelijk gepasseerd moeten worden voor de tijdswaarneming. Daar verloor Vogels een paar minuten. Hij eindigde uiteindelijk als 27e.

Vogels was niet echt bezig met vandaag. De etappe was goed te doen en behalve het akkefietje in de duinen, sloeg hij zich met relatief gemak door etappe 12. "Het gaat om de finish bereiken en dat is morgen. Vandaag snel vergeten en op naar morgen", vertelde Vogels na de finish in een reactie.

Zand, zand, zand
Zand zover het oog reikt. Aan het einde van de klassementsproef van 350 kilometer wachtten pittige duinen in deze door zand gedomineerde etappe. Met het eind van de rally in zicht, moest Gerard de Rooy alles uit de kast halen om Andrej Karginov te bedreigen als leider van het algemeen klassement.

Dat lukte ten dele. De Rooy won de etappe, maar moet in de laatste etappe naar Valparaiso nog iets minder dan 7,5 minuut goed maken op de Rus. Het einde is nu met nog één dag te gaan in zicht. Voor sommigen te vroeg, voor anderen precies op tijd.

Hoe dan ook, nog even en de deelnemers moeten weer een jaar wachten op de zwaarste rally ter wereld.

Je kunt de liveblog van deze etappe in groot scherm teruglezen.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.


print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:28
Auteur: Hessel Rippe