Dakar Rally: De Rooy verliest leiding, Karginov eerste na bloedstollende koninginnenrit

ANTOFAGASTA - Gerard de Rooy is de leiding in het algemeen klassement bij de trucks kwijt. In de elfde etappe verloor hij meer dan een kwartier op concurrent Andrey Karginov. Die won de etappe en neemt de leidende positie over van de trucker uit Son. De etappe van 605 kilometer naar El Salvador zorgde voor grote verschillen.

De Rooy verloor onder meer tijd door een lekke band halverwege de zware etappe, die door de organisatie tot koninginnenrit was gedoopt.

De Rooy op achterstand
Behalve Karginov moest De Rooy ook nog diens teamgenoot Eduard Nikolaev voor zich dulden. In het klassement heeft De Rooy nu bijna acht minuten achterstand op de Rus. Aangezien Karginov de afgelopen etappes steeds sneller was dan De Rooy, wordt het erg moeilijk om die tijd nog terug te pakken. Maar De Rooy weigert de strijd op te geven. "Het is nog niet beslist", bleef hij strijdvaardig.

De etappe van donderdag kende veel uitvallers, veelal door technische problemen. Frits van Eerd uit Veghel ontkwam niet aan maheur. Gelukkig kon teamgenoot Eimbert Timmermans zijn kapotte turbo weer aan de praat krijgen, waarna de twee trucks met flinke achterstand hun weg konden vervolgen.

Problemen voor Van Loon
Erik van Loon en navigator Wouter Rosegaar lag bijna uit de rally toen zijn auto op een grote steen klapte. Twee velgen waren door midden gescheurd en een remleiding raakte beschadigd. Het lukte Erik en Wouter om de remleiding af te knellen en twee nieuwe banden op de auto te zetten. Dat kostte al meer dan een uur.

Zo’n honderd kilometer voor de finish kreeg de Ford van Van Loon weer een lekke band. Omdat de reservebanden op zijn, moesten ze wachten op de truck van Eimbert Timmermans, die nog een band achterin had liggen.

Hans Vogels 22e
Bij de motoren werd Hans Vogels 22e. De coureur uit Sint-Oedenrode deed een dik uur langer over de etappe dan klassementsleider Marc Coma, die de snelste was.

We hebben alle uitslagen van de Brabanders op een rij gezet.

Etappe 11: Antofagasta - El Salvador
Verbinding: 144 km, proef: 605 km

Met 605 kilometer klassementsproef mocht deze elfde etappe met recht de koninginnenrit van Dakar 2014 genoemd worden. Het was een gevarieerde etappe door de Atacamawoestijn, met een flink stuk in het hart van de duinen.

De etappe was ook een uitputtingsslag, want de meeste coureurs waren meer dan zeven uur onderweg. Voor sommigen was de etappe echter nog veel langer, want de verschillen liepen al snel op tot meerdere uren.

Nog twee etappes
Na deze koninginnenrit volgen er nog twee etappes voor de overgebleven Dakar-deelnemers. Vrijdag trekt de karavaan naar La Serena (350 kilometer) en zaterdag is de korte (157 kilometer) slotetappe naar Valparaíso.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

Je kunt de liveblog van deze etappe in groot scherm terugkijken.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:28
Auteur: Hessel Rippe