Dakar Rally 2014 - Etappe 10: De Rooy moet weer toegeven op Karginov, maar leidt nog steeds

IQUIQUE - Gerard de Rooy uit Son heeft in etappe 10 van de Dakar Rally weer tijd moeten toegeven op zijn directe concurrent Andrej Karginov. De Kamazrijder reed de klassementsproef woensdag naar Antofagasta 5,5 minuut sneller dan De Rooy. Hierdoor houdt De Rooy in het algemeen klassement iets minder dan acht minuten voorsprong op de Rus over.

Na de etappe was De Rooy duidelijk over de rijstijl van Karginov. "Karginov neemt alles risico's", vertelde de trucker uit Son. "Kamaz speelt alles of niks. Maar dik zeven minuten is niks natuurlijk. Dit is echte strijd." Ook zijn vader, teamcaptain Jan de Rooy, weet dat etappe 11 alles bepalend zal zijn. "Morgen wordt de strijd beslist tussen Gerard en Karginov", vertelde De Rooy in een reactie na etappe 10.

Slecht nieuws was er voor trucker Peter Versluis uit Werkendam, die uit de bocht vloog en de strijd moest staken.

Weer problemen voor Van Loon
Motorcoureur Hans Vogels uit Boskant startte erg sterk en klokte zelfs de 13e tussentijd. Daarna vonden de toppers het gaspedaal weer en reed Vogels weer rond de 21e plek. Op die positie finishte hij ook op veertig minuten en vijf seconden van etappewinnaar Juan Barreda Bort. "Ik rijd telkens rond de twintigste plek en vind het wel best zo", vertelde Vogels na de klassementsproef.

Erik van Loon had ook woensdag de nodige problemen. De coureur uit Riethoven zag tot twee keer toe zijn multiriem van zijn Ford HRX aflopen. Het kostte Van Loon erg veel tijd. Dinsdag was de multiriem ook al de bron van veel tijdverlies. Van Loon eindigde als 30e op meer dan 2,5 uur achter etappewinnaar Al-Attiyah.Na dagen banjeren door het droge zand, reden de deelnemers woensdag langs de zee. Het omslaan van de golven aan de Chileense kust was een aangename afwisseling voor de coureurs. Een lange klassementsproef die onder meer over het gevreesde losse fesh fesh ging. Een zware etappe met uitzicht op de hemelpoort aan de finish.

Etappe 10 in twee delen
Deze etappe werd opgedeeld in twee delen. Het eerste deel stond in het teken van de afdaling vanuit het bivak richting de kustlijn van de Grote oceaan. Het tweede deel vroeg veel van de deelnemers toen ze het losse fesh-feshzand moesten trotseren.

Tegen het einde van de etappe volgden de rijders de mijnweggetjes naar het bivak waar ze verwelkomd werden door de prachtige Ark van La Portada, een door de golven uitgehouwen rots die als een poort in de zee staat op een steenworpafstand van Antofagasta. De Dakargoden zagen dat het goed was.

Je kunt de liveblog van deze etappe in groot scherm bekijken.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:30
Auteur: Hessel Rippe