Dakar Rally 2014: Etappe 9 - Brabanders moeten klappen incasseren tijdens rit naar Iquique

CALAMA - Gerard de Rooy uit Son heeft in de negende etappe van de Dakar Rally een flinke klap te verduren gekregen. In de etappe naar Iquique verloor De Rooy ruim negentien minuten op zijn directe concurrent Karginov van Kamaz. De voorsprong van De Rooy in het algemeen klassement is nu met meer dan de helft geslonken.

Met 150 kilometer woestijn in deze 422 kilometer tellende proef, was dit een uitgelezen kans om directe tegenstanders een gevoelige tik in het klassement toe te brengen. Dat deed Karginov door als een bezetene over de proef te gaan en elk meetpunt uit te lopen op zijn directe conccurent Gerard de Rooy.

Aan het eind van de etappe, na de spectaculaire afdaling naar finishplaats Iquique, bleek Karginov meer dan negentien minuten sneller dan De Rooy. De voorsprong van 32 minuten en 35 seconden die klassementsleider De Rooy had op de Kamazrijder werd teruggebacht tot dertien minuten en 28 seconden. "Ongelofelijk wat ging Andrey Karginov vandaag te keer", zei De Rooy in een reactie na etappe 9.

Pechvogels Versluis en van Loon
En het ging ze juist zo goed af de laatste dagen. Tot het noodlot (weer) toesloeg. Erik van Loon uit Riethoven stond al vroeg op de klassementsproef stil met een afgelopen multiriem. Dat technische probleem had hij al eerder. Eimbert Timmermans uit Veghel hielp de coureur uit Riethoven die met grote achterstand verder kon op de klassementsproef.

Peter Versluis liep een kapotte carterpan op. Hij zette nog wel de vierde tussentijd op het vierde meetpunt neer, maar viel daarna stil. Heel lang stil. Na het repareren van het mankement, zette de trucker uit Werkendam met loden voet de tocht naar de finish in. Halverwege de etappe had hij al 4,5 uur achterstand op etappewinnaar Karginov.

Hans Vogels weer goed
Het wordt bijna gewoon. Hans Vogels die rond de 20e plaats eindigt bij de motoren. Ook etappe 9 leverde een mooie 22e plaats op. Gezien de rest van de uitslagen bij de Brabanders een puike prestatie. Vogels is moe, maar zijn ijzeren wil zorgt dat hij moet en zal finishen. "Ik verlang zo naar de finish", verzuchtte de motorrijder uit Boskant na de etappe. "De ontlading zal dan megagroot zijn."

De verschillende voertuigen werden tijdens etappe 9 weer weer herenigd. Terug bij elkaar legden de motoren, quads, auto's en trucks etappe negen weer gezamenlijk af. Hierin bereikten zij het meest noordelijke puntje van deze Dakar Rally in Iquique. Daar zagen de deelnemers voor het eerst de zee.

Atacamawoestijn
Na een vervelend eerste deel van de klassementsproef stonden de teams weer oog in oog met de gevreesde Atacamawoestijn. Duinspecialisten konden hun klasse tonen over een afstand van 150 kilometer. De Rooy kon echter als verwoed zandhaas niet aanklampen bij Karginov, hoewel hij hier wel uitliep op Kamazrijders Sotnikov en Nikoalev.

Spektakel in de laatste drie kilometer van de etappe in de afdaling naar het bivak in Iquique toe. Het hoogteverschil tussen de start van de etappe en de finish is daar meer dan dertig procent. Het bivak was nooit ver weg. Hoewel sommige Brabanders daar duidelijk anders over dachten.

Je kunt de liveblog van deze etappe in groot scherm teruglezen.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:31
Auteur: Hessel Rippe