Dakar Rally: Gerard de Rooy verliest iets op Karginov in etappe 8

SALTA/UYUNI - Gerard de Rooy heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally vijf minuten verloren op concurrent Andrey Karginov. De Rus won de etappe naar Calama. De Rooy werd tweede. In etappe 8 verplaatste het Dakar-circus zich naar Chili.

De finish was in Calama, midden in de woestijn.

De Rooy verliest iets
Gerard de Rooy deed dik vijf minuten langer over de etappe dan Andrey Karginov, zijn grootste concurrent voor de eindzege. Toch hoeft de trucker uit Son niet te wanhopen, want hij heeft nog steeds meer dan een half uur voorsprong op de Kamaz.

De Rooy had veel respect voor de strijdwijze van Karginov, die vol de aanval koos. "Maar ik heb de schade beperkt gehouden. Als het zo doorgaat, win ik 'm", zei hij toen hij arriveerde in het bivak.

Versluis en Stacey
Peter Versluis reed wederom prima en finishte als vijfde, vier plekken voor Hans Stacey. Maurik van den Heuvel werd knap vijftiende. We hebben alle uitslagen van de Brabanders op een rij gezet.

Voor de motoren en quads was het een vrijwel vlakke proef, over de op één na grootste zoutvlakte ter wereld. De auto's en trucks zagen een stuk meer hoogteverschil. Zij reden door het Andesgebergte.

Van Eerd in de problemen
Na 302 kilometer kreeg de truck van Frits van Eerd een probleem, een groot probleem. Halverwege de etappe ging zijn turbo kapot en sloeg het schoepenwiel door het spruitstuk. "uiteindelijk ben ik heel blij dat ik nog rijd”, vertelde de trucker uit Veghel tegen de site Autosportnieuws.

Eimbert Timmermans was er om hem te helpen. Van Eerd finishte als 43e, Timmermans als 42e. Van Eerd viel terug naar plek 21 in het algemeen klassement. De gehoopte toptiennotering is weg. "Dat gaat niet meer lukken, dus het doel is bijgesteld naar finishen en van iedere dag maximaal genieten."

Vogels en Van Loon
Hans Vogels eindigde bij de motoren net buiten de top 20, op de 21e plek. Vogels reed een constante race, maar kwam doodop over de finish. De debutant heeft last van hoogteziekte. En dat is niet zo raar, want de motoren reden de hele etappe op een hoogte van meer dan 3600 meter. Cyril Despres was de snelste bij de motoren, voor Joan Barreda Bort en Marc Coma.

Erik van Loon werd veertiende en deed het daarmee net iets minder dan zondag, toen hij op plek elf eindigde. Dat kwam gedeeltelijk door zijn motor, die iets té heet werd. In het algemeen klassement steeg Van Loon wel iets: van plek zestien naar vijftien. Bij de auto's won Nassar Al-Attiyah, gevolgd door Stephane Peterhansel.

Verschillende startplaatsen
De auto's vertrokken maandagochtend vanuit Salta in Argentinië en trokken over de Andes door Chili richting Calama. De motoren sliepen de afgelopen nacht in het Boliviaanse Uyuni en begonnen de etappe met een prachtig vergezicht over de zoutvlakte Salar de Uyuni. Voor hen was de etappe vrijwel vlak. De finishplaats was voor iedereen hetzelfde: Calama, midden in de kurkdroge Atacama-woestijn. Daar is dinsdag ook de start van etappe 9.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

Je kunt de liveblog van deze etappe in groot scherm terugkijken.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:32
Auteur: Hessel Rippe