Dakar etappe 7: Gerard de Rooy derde, maar loopt wel uit in klassement

SALTA - Gerard de Rooy is als derde geëindigd in etappe 7 van de Dakar Rally, één plek voor Peter Versluis. Bij de auto's kwam Erik van Loon als 11e over de finish. Motorcoureur Hans Vogels werd 30e in deze bijzondere etappe. De route van de auto's en trucks was volledig losgekoppeld van die van de motoren en quads.

Vooral bij de trucks was het een spannende en lange proef, waarin de verschillen lang heel klein waren.

Nikolaev van de radar
Halverwege de etappe liep Eduard Nikolaev steeds wat verder uit op de rest. Totdat hij bij het tiende meetpunt opeens van de radar verdween. Het leek erop dat de Rus problemen had, maar bij het volgende meetpunt stond hij plots weer terug aan kop. Het is nog onduidelijk of Nikolaev het meetpunt heeft gemist en of hij daarvoor straftijd krijgt. Ook Dmitry Sotnikov was uiteindelijk iets sneller dan De Rooy, maar de verschillen bleven klein. We hebben alle uitslagen van de Brabanders op een een rij gezet.

Gerard de Rooy moest dus weliswaar twee Kamazzen voor zich dulden, toch waren er blije gezichten bij zijn team. Andrey Karginov, zijn grootste concurrent in het algemeen klassement, verloor namelijk acht minuten op De Rooy. De leidende positie van de trucker uit Son is dus alleen maar verstevigd.

Ingekort bij motoren, Vogels 30e
De start van de etappe liep vertraging op, omdat de helikopters niet konden opstijgen vanwege laaghangende bewolking. Voor de motoren werd de etappe met dik honderd kilometer ingekort, de auto's en trucks reden wel de volledige route.

Hans Vogels reed lange tijd in de top twintig en leek daarmee zijn beste uitslag van deze Dakar Rally neer te gaan zetten. Maar in het laatste stuk verloor hij nog wat tijd, waardoor hij uiteindelijk op een dertigste plek uitkwam. De overwinning bij de motoren ging naar Joan Barreda Bort.

Auto's: jubileum voor Rosegaar
Wouter Rosegaar, de navigator van Van Loon, vierde zondag een bijzonder jubileum. Het was zijn honderdste Dakar-etappe. Rosegaar reed vier Dakars met Tonnie van Deijne, drie edities met Peter van den Bosch en dit jaar voor het eerst met Erik van Loon.

In die jubileumetappe eindigden Van Loon en Rosegaar als elfde. Ze begonnen matig aan de etappe, maar schoven steeds wat plekken op. "Het was Wouter's honderdste Dakar-etappe, dus ik wilde hem netjes naar de finish brengen", zei Van Loon na afloop. Carlos Sainz won de etappe.

Rondje Salta en naar Bolivia
De zevende etappe leidde de motoren en quads voor het eerst naar Bolivia. Het bivak werd opgeslagen in Uyuni, aan de rand van een zoutvlakte op niet minder dan 3600 meter hoogte.

Voor de auto's en trucks eindigde etappe 7 waar die begon: in het Argentijnse Salta. Het rondje om de kerk van dik 500 kilometer bevatte allerlei soorten terrein. Van wegen bezaaid met stenen aan het begin van de dag, tot vlakke oppervlakten waar de hoogste snelheden van de hele rally konden worden behaald. Dit alles op 3500 meter hoogte.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

Je kunt de liveblog van deze etappe in groot scherm terugkijken.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:32
Auteur: Hessel Rippe