Dubbel gevoel na etappe 6 Dakar 2014: Peter Versluis wint, Belgische motorrijder komt om

SALTA - Peter Versluis uit Werkendam heeft de zesde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. In de korte sprintetappe naar Salta van 156 kilometer versloeg de trucker van het VeKa-team het Russische team Kamaz en Team De Rooy.

Versluis sloeg zijn slag tegen het einde van de 6e etappe. Op het eerste meetpunt verloor hij nog een halve minuut op de strijdende Hans Stacey uit Best en titelverdediger Kamazrijder Nikolaev.

Versluis ging steeds harder rijden en maakte de tijd snel goed. Halverwege de etappe kwam de trucker uit Werkendam als snelste door. Dat hield hij tot de finish vol, waar hij één minuut en elf seconden sneller was dan de Rus Karginov die tweede werd.

De Rooy verliest voorruit
Gerard de Rooy verloor na twintig kilometer op de klassementsproef zijn voorruit. Het maakte zijn etappe erg lastig. "Dan wordt het stofhappen, letterlijk en figuurlijk", aldus De Rooy na de etappe waarin hij uiteindelijk 7e werd.

Hans Stacey uit Best deed het met een vijfde plek in deze etappe erg goed. Hij wist lange tijd de leidende truck van Nikolaev te volgen. Erik van Loon uit Riethoven eindigde met zijn Ford vrijdag als 17e bij de auto's. We hebben alle Brabantse uitslagen op een rijtje gezet.

Motorrijder Hans Vogels uit Boskant wist zijn goede presteren vrijdag voort te zetten met een knappe 21e plek, waarmee hij beste Nederlander was. "Het ging erg goed vandaag", vertelde de debutant achteraf. "Het parcours lag me erg goed en ik kon goed doorrijden. Na de neutralisatie kon ik zelfs bij Henk (Knuiman, red.) wegrijden."

Eerste dode Dakar 2014
Vrijdag was de eerste dode onder de deelnemers deze Dakar te betreuren. De Belgische motorrijder Eric Palante werd vrijdagochtend vroeg gevonden nadat hij gisteren was gestrand op etappe 5 naar Tucuman. Dat bevestigde de organisatie van de Dakar Rally vrijdag.

De 50-jarige Eric Palante reed zijn elfde Dakar. Palante is een goede vriend van Tom Coulsoul, de navigator van Gerard de Rooy. De precieze oorzaak van Palante's overlijden is nog niet bekend en wordt onderzocht door de Argentijnse autoriteiten.Eerder op vrijdag werd ook bekend dat twee Argentijnse verslaggevers een dag eerder om het leven kwamen nadat hun auto een ravijn inreed en honderd meter naar beneden stortte. De twee verslaggevers voorin de auto waren op slag dood, twee inzittenden op de achterbank raakten zwaargewond.

Dubbel gevoel
De overwinnig van Versluis en de dood van Palante geeft etappe 6 een dubbel gevoel. Aan de ene kant is er de blijdschap om de etappewinst, aan de andere kant het verdriet om het wegvallen van een deelnemer. Veel teams deelden hun respect en medeleven met de familie en het team van Palante.

Peter Versluis zei tegen Omroep Brabant dat er ondanks de winst daarom ook niet uitbundig wordt gefeest in het bivak. Hij regelt een barbecue voor zijn team, want 'dat hebben ze verdiend', aldus Verluis. Daarnaast is er het stilstaan bij de dood van Palante. Twee emoties zo ver van elkaar, maar op een dag als deze in Dakar zo dichtbij elkaar.

Het leven gaat door en Dakar dendert verder. Eerst de rustdag zaterdag. Tijd om de koppies weer leeg te krijgen en krachten op te laden voor nog een lange week Dakar. Want zoals Versluis zei, "Dat is het leven, dat is Dakar, je staat weer op en gaat verder."

Je kunt de liveblog van deze etappe in groot scherm teruglezen.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:33
Auteur: Hessel Rippe