Dakar etappe 5: Erik van Loon negende, Gerard de Rooy houdt verlies beperkt

CHILECITO - Etappe 5 van de Dakar Rally leverde weer een toptienplek op voor Erik van Loon. De coureur uit Riethoven werd tiende bij de auto's. Gerard de Rooy kreeg z'n gehavende truck als derde over de finishlijn en hield de schade ten opzichte van de Kamazzen beperkt. Bij de motoren en quads werd de etappe halverwege afgebroken om 'veiligheidsredenen'.

De Rooy kwam in het begin even vast te zitten. Daarbij brak een steekas af, waardoor de trucker uit Son de rest van de proef met maar drie aangedreven wielen moest rijden. Omdat De Rooy dus even vastzat verloor hij in het begin een klein kwartier ten opzichte van de Kamazzen. Maar ondanks de gebreken aan z'n truck gaf hij daarna weinig meer toe.

Zeker omdat concurrent Nikolaev even de weg kwijt was bleef de schade uiteindelijk beperkt voor De Rooy. De Rooy verstevigt zelfs zijn leidende positie in het algemeen klassement. Ook concurrent concurrent Marcel van Vliet verloor namelijk veel tijd.

Auto's:  Van Loon eindigt als negende
Bij de auto's reed Erik van Loon een constante proef. Vooral in de tweede helft van de etappe gaf hij weinig weg, waardoor hij steeds wat plekken in het tussenstand steeg. Met uiteindelijk negende plek, voor de derde keer in vijf etappes in de top 10. We hebben alle Brabantse uitslagen op een rijtje gezet.

Ondanks de grote problemen in etappe 2 kruipt Van Loon in het algemeen klassement nu weer voorzichtig omhoog.

Motoren: Vogels 18e
Hans Vogels, de enige nog overgebleven Brabander bij de motoren, deed het wederom prima. Hij werd 18e, op 48 minuten van de winnaar en maakte daardoor in het algemeen klassement een reuzesprong: van plek 40 naar 27. De etappe bij de motoren werd gewonnen door Marc Coma. De Spanjaard nam daarmee ook de leiding in het algemeen klassement over van Joan Barreda Bort.

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom de etappe van Chilecito naar Tucumán voor motoren en quads halverwege werd afgebroken. De organisatie hield het in eerste instantie op 'veiligheidsredenen'. Te veel coureurs zouden vermoeid, uitgedroogd of geblesseerd zijn.  De etappe werd eerder om onbekende redenen al ingekort van 527 naar 428 kilometer. Halverwege de etappe zat een geneutraliseerd stuk. Voor de motoren en quads was dat het eindpunt, de auto's en trucks reden wel door.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

Liveblog
Je kunt de liveblog van deze etappe ook in groot scherm terugkijken.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:34
Auteur: Hessel Rippe