Dakar Rally 2014 - Etappe 4: Gerard de Rooy kaapt winst vlak voor neus Karginov weg

SAN JUAN - Gerard de Rooy uit Son heeft woensdag in de Dakar Rally zijn tweede etappewinst gepakt. Tot vlak voor het einde van etappe 4 was De Rooy langzamer dan de Rus Karginov, maar wist toch de overwinning voor zich op te eisen.

Karginov ging furieus van start en De Rooy was de enige die goed kon volgen. Tot de trucker uit Son tussen meetpunt 3 en 4 zelfs drie minuten verloor op de Kamaz van Karginov.

Voorsprong niet meer weg
Maar de Dakargoden waren De Rooy gunstig gezind. 100 kilometer voor de finish viel Karginov voor een paar minuten stil. De truckcoureur uit Son pakte meteen de snelste tijd en gaf deze voorsprong tot de eindstreep niet meer af. Hij finishte met 1 minuut, 31 seconden voor op de Kamaz.

De Rooy tekende zo voor zijn tweede etappewinst na zijn overwinning maandag. Deze overwinning in etappe 2 'kreeg' De Rooy van de wedstrijdleiding omdat de tijd die hij had verloren aan het helpen van Kamazrijder Mardeev werd teruggegeven.

Sportiviteit: De Rooy versus Kamaz
Gesprek van de dag bij de fans en in het bivak waren deze beelden die woensdag van de etappe van dinsdag werden geplaatst op YouTube. Eerst zien we Kamazrijder Shibalov die een gestrande auto op woeste wijze passeert (op 1.00). Daarna stopt Gerard de Rooy wel en sleept de wagen recht (op 3.00).

Vele volgers op de liveblog van Omroep Brabant zagen in de beelden het verschil tussen de kille Kamazrijders en de sportiviteit van Gerard de Rooy die helpt waar hij ook door kan rijden. Eerder hielp De Rooy directe concurrent en Kamazrijder Mardeev in etappe 2.Van Loon 12e
Erik van Loon uit Riethoven is woensdag in etappe 4 van de Dakar Rally als twaalfde geëindigd. Hij kwam op de finish in Chilecito als negende binnen, maar toen moesten nog veel andere deelnemers binnenkomen.

Van Loon moest in het begin van de etappe wachten bij ploeggenoot Erik Wevers die met een gebroken aandrijfas stond. Toen dit verholpen was, kon Van Loon zijn eigen race rijden en stoomde hij verder op richting de top tien achter de Spanjaard Carlos Sainz die de etappe won.

Sainz was de hele dag in gevecht met Nasser Al-Attiyah. De coureur uit Qatar zette op elke meetpunt de snelste tijd neer, tot hij door Sainz voorbij werd gestreefd een paar meetpunten voor de finish. 'El matador' zegevierde zo grandioos in etappe 4.

Aangename verrassing
De hele dag was hij op geen enkele tijdwaarneming voorbij gekomen. En ineens was hij daar, Hans Vogels uit Sint-Oedenrode. De enige overgebleven Brabantse motorrijder eindigde woensdag als 26e en zetten daarmee een zeer knappe prestatie neer.

Op donderdag kan ook Vogels weer aan de bak. Etappe 5 gaat over 527 kilometer en zal gedomineerd worden door de hitte. En dat met al vele honderden kilometers met de knuisten om het stuur, zal het weer afzien worden voor de deelnemers. Maar hé, da's Dakar. If you can't stand the heat. stay out of the kitchen.

Bekijk hier de liveblog van deze etappe terug in groot scherm.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:34
Auteur: Hessel Rippe