Dakar Rally 2014: Hoge pieken, diepe dalen voor de Brabanders in etappe 3

SAN RAFAEL - Zoals het Andesgebergte zelf kende etappe drie voor de Brabanders dinsdag in de Dakar Rally hoge pieken, maar ook diepe dalen. De grootste klap was voor Frans Verhoeven uit Tilburg die met zijn motor op een rotsblok botste en bij de val zijn elleboog brak.

Voor Frans Verhoeven uit Tilburg betekende de etappe van dinsdag zijn Waterloo. Hij viel vlak na het tweede meetpunt en brak bij de val zijn elleboog. Zijn team Yamaha liet weten dat dit het einde van Dakar voor Frans Verhoeven betekende.

"Het ging juist zo lekker vandaag", reageerde Verhoeven achteraf op zijn ongeluk. "Eén ding staat vast, als deelnemer aan de Dakar 2014 zit het er op." Verhoeven lag tot dat moment tiende in de etappe die zich voor de motoren op grote hoogtes in het Andesgebergte afspeelde.

De Rooy tweede
De auto's en trucks reden een andere route. Dat legde Erik van Loon uit Riethoven geen windeieren. De autocoureur eindigde deze derde etappe op een knappe tiende plek. Na een zware tweede etappe op maandag, was de tiende plek een opsteker voor de coureur uit Riethoven en zijn navigator Wouter Rosegaar uit Zeeland.

"Dit is de beste etappe die ik ooit heb gereden!", reageerde Van Loon blij. De coureur uit Riethoven zou eigenlijk dinsdag achteraan moeten beginnen omdat hij maandag uren na de nummer één binnenkwam. Hij zette zijn joker in, wat betekende dat hij toch vooraan het veld mocht starten.

Voor Peterhansel en Sainz
Op de eindstreep liet hij toppers als Stephane Peterhansel en Carlos Sainz achter zich die meer moeite hadden met de etappe van dinsdag. Van Loon eindigde maandag als 61e en kreeg toen twee uur tijdstraf aan zijn broek. Die werd na de etappe van maandag door de wedstrijdleiding weer ingetrokken.

Trucker Gerard de Rooy uit Son moest ondertussen behoudend zijn truck naar de finish sturen. Uiteindelijk moest hij één Kamaz voor zich dulden tijdens de derde etappe naar San Juan. Dat moest dan maar. De Rooy finishte als tweede en verstevigde zijn leiding in het algemeen klassement.

Geen tijdswaarneming op waypoints
Etappe drie was voor de Dakarliefhebbers in Nederland lastig te volgen. Net als maandag werkte de tijdswaarneming op de waypoints niet, wat betekende dat er weinig informatie doorkwam. Als ze Sesamstraat hadden gekeken, hadden ze meer meegekregen van de verrichtingen van de coureurs.

Voor de motoren is er na het helse Andesgebergte woensdag een tweede uitdaging. Zij eindigden dinsdag in een ander bivak dan de auto's en de trucks. Nadat zij de hoogte in hun hoofd voelden kloppen, moeten ze de vierde etappe woensdag ook nog eens beginnen zonder dat de monteurs aan hun motoren mogen sleutelen.

Na de afdaling van de Andes aan het eind van etappe 3 zullen de motorrijders zich 's nachts in hun tentje realiseren dat ze slechts de eerste helft van deze monstertocht er op hebben zitten. De etappe van woensdag zal daarom veel slachtoffers eisen. De slijtage zal als een IJzeren Hein de deelnemers langs de route opwachten.

Je kunt de liveblog van deze etappe in groot scherm terugkijken.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:36
Auteur: Hessel Rippe