Dakar Rally: Gerard de Rooy wint etappe 2, Versluis verliest opnieuw veel tijd

SAN LUIS - Etappe 2 van de Dakar Rally ontaardde in een grote chaos. Bij de trucks was het lange tijd onduidelijk wie de etappe gewonnen had. De Rus Anton Shibalov was uiteindelijk het snelst in een Kamaz. Gerard de Rooy werd derde, achter Marcel van Vliet. Maar omdat De Rooy werd opgehouden door een crash van Ayrat Mardeev besloot de organisatie hem de overwinning toe te kennen. Voor Erik van Loon en Peter Versluis verliep de etappe dramatisch.

De Rooy verloor 22 minuten doordat hij stil kwam te staan achter de Rus Ayrat Mardeev, wiens Kamaz was gekanteld. Daardoor was de piste geblokkeerd. De Rooy trok de wagen overeind maar verspeelde door dit sportieve gebaar - een ongeschreven wet in de Dakar - 22 minuten. De Rooy claimde die tijd terug bij de organisatie en dat werd toegekend door de A.S.O. Hierdoor sloeg de trucker uit Son een dubbelslag, want door de winst in etappe 2 staat hij nu bovenaan in het truckklassement.

Voor Peter Versluis was het wederom een dramatische dag. De trucker uit Werkendam stond lang stil vanwege problemen met de elektronica en verloor meer dan een uur. Frits van Eerd (17e) deed het iets beter. We hebben alle uitslagen van de Brabanders -zover bekend- op een rijtje gezet.

Motoren: Vogels blijft verrassen
Frans Verhoeven werd zestiende bij de motoren. De Tilburger gaf een klein kwartier toe op de verrassende etappewinnaar Sam Sunderland. Met zijn zestiende plek deed hij het iets beter dan zondag, toen hij achttiende werd. In het algemeen klassement staat Verhoeven nu vijftiende. Debutant Hans Vogels uit Sint-Oedenrode deed het weer boven verwachting goed. Hij finishte op plek 31, zeven plekken hoger dan zondag.

Jan van Gerven had pech. Zijn benzinetank liep leeg, waarschijnlijk door vervuilde benzine. Hij stond dus zonder benzine in de bushbush. Gelukkig kreeg hij bijzondere hulp. "Opeens kwam er een man op een paard uit de bushbush. Hij had geen tanden of niks", vertelde hij na afloop. "Hij stak zijn hand op dat ik moest wachten en ging er in galop vandoor. Even later kwam ie terug met een colafles vol benzine."

Auto's: grote problemen voor Van Loon
Erik van Loon stond in het tweede deel van de etappe lang stil, vanwege een kapotte multiriem. Met telefonische hulp van zijn monteurs kon hij uiteindelijk weer verder rijden, maar de coureur uit Riethoven verloor daardoor veel tijd.

Uiteindelijk kwam hij binnen met meer dan drie uur achterstand op etappewinnaar Stephane Peterhansel. Omdat hij uiteindelijk net iets meer dan zeven uur over de etappe deed, kreeg hij ook nog automatisch twee uur tijdstraf. Zijn hoop op een goed klassement is daarmee al vervlogen. "Het gevoel is goed, maar de auto is niet betrouwbaar", was zijn nuchtere conclusie na afloop.

Zware tweede etappe
De tweede etappe, van San Luis naar San Rafael, was behoorlijk zwaar. Het eerste deel van de proef was het snelste stuk van de hele Dakar Rally. Daarna werden de eerste duinen bereikt, de eerste echte test voor de coureurs. De motoren, auto's en trucks volgden allemaal een andere route. Vooral bij de auto's en trucks werd het een slagveld.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

Je kunt de liveblog van deze etappe ook in groot scherm terugkijken.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:36
Auteur: Hessel Rippe