Dakar Rally 2014 etappe 1: Gerard de Rooy vierde, Peter Versluis verliest veel tijd

ROSARIO - Gerard de Rooy is prima begonnen aan de Dakar Rally. De trucker uit Son kwam in de eerste etappe van Rosaria naar San Luis in Argentinië als vierde over de finish, maar het verschil met etappewinnaar Mardeev was erg klein. Ook Erik van Loon begon prima aan Dakar, met een tiende plaats bij de auto's.

Bij de trucks bleven de toppers erg dicht bij elkaar. Nummer vier Gerard de Rooy gaf in een etappe over 180 kilometer maar 1.33 minuut toe op winnaar Ayrat Mardeev. Hans Stacey finishte als achtste, op dik acht minuten.

Versluis verliest veel tijd
Op deze eerste dag was er weinig te winnen voor de coureurs, maar wel veel te verliezen. Dat ondervond bijvoorbeeld trucker Peter Versluis uit Werkendam, die door onder meer een lekke band 41 minuten verloor en daarmee zijn klassement al vrijwel verspeelde.

Van Loon in toptien
Maar ook bij de auto's zorgde autopech ervoor dat klassementsambities in duigen vielen. De Amerikaan Robby Gordon, een van de favorieten, liep dik twee uur achterstand op.

Bij die auto's was Erik van Loon met z'n tiende plek de beste Nederlander. En daarmee was hij heel erg blij. De coureur uit Riethoven startte als 24ste, dus tussen de langzamere wagens. Dat maakt zijn klassering extra knap. "Onze beste etappe in de Dakar ooit", zei hij na afloop.

Verhoeven niet ontevreden
Bij de motoren had Frans Verhoeven bij de finish 6.58 minuten achterstand op etappewinnaar Joan Barreda Bort. Ondanks dat hij niet in de buurt kwam van een toptienplek was de Tilburger niet ontevreden. "Ik zat lekker in mijn ritme, heb geen risico's genomen. Er zijn nog dertien dagen te gaan, ik denk dat ik er goed voor sta."

Debutant Hans Vogels uit Best finishte bij de motoren knap als 38ste, voor Jan van Gerven (54ste) en Sjors van Heertum (87ste). We hebben alle uitslagen van de Brabanders op een rijtje gezet.

Start in Rosario
De Argentijnse vrijdheidsstrijder Ernesto 'Che' Guevara was een groot liefhebber van motorrijden. Laat nou net de Dakar Rally in zijn geboorteplaats Rosario van start zijn gegaan. Het was een korte etappe om er in te komen, hoewel er inkomen bij Dakar vooral betekent dat er flink op het gaspedaal werd gestampt.

Toch was het geen makkelijke 'proloog'. "Heel veel draaien en keren met best wel moeilijke punten, die lastig in te schatten waren", zei Frans Verhoeven. De proef was 'maar' 180 kilometer. Maar met de 629 kilometer aan verbindingswegen erbij hebben de deelnemers na dag 1 toch al meer dan 800 kilometer in de vingers zitten.

Volg Dakar en de Brabanders op de voet via onze themapagina omroepbrabant.nl/dakar.

Liveblog
Omroep Brabant deed verslag van deze etappe via een liveblog. Je kunt de liveblog ook in groot scherm terugkijken.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 17 december 2013 - 16:37