100 jaar uitvindingen van Philips in vijf topproducten en vier flops

EINDHOVEN - Philips viert dit jaar het 100-jarig bestaan van het NatLab. 100 jaar uitvindingen die soms heel succesvol waren en soms helemaal niet. Een overzicht van vijf toppers die ons leven verrijkten en vier flops die totaal de plank missloegen.

Eindhovens trots Philips kwam de afgelopen honderd jaar met een lange rij producten. Daar zaten succesnummers bij, maar ook meer dan eens producten die het niet redden. Het Eindhovens Dagblad, Studio040 en Omroep Brabant hebben deze geschiedenis in kaart gebracht in het gezamenlijk project Eureka.

Philips was meer dan eens met 'sense and simplicity' duidelijk 'leading in technology', maar leverde ook producten waarvan gedacht kan worden dat ze minder 'let's things better' aan het maken waren.

Toppers:

  • Philishave (1939): Het door professor Alexandre Horowitz voor Philips ontwikkelde elektrische scheerapparaat had draaiende koppen, wat een revolutionair design bleek. Philips zocht vanwege de recessie ander soort elektrische apparaten om te ontwikkelen. Uit Amerika kwamen Philipsmedewerkers terug met een koffer aan apparaten. Daarbij zat ook een scheermachine. Horowitz zag het apparaat van Jacob Schick en zag dat dit ontwerp vele malen beter kon. Zo zag de Philishave het levenslicht en wordt tot op de dag van vandaag (dan wel onder een andere naam) door Philips verkocht.

  • Casettebandje (1963): De compact cassette, het cassettebandje of kortweg bandje werd door Philips ontwikkeld als opvolger van de grammofoonplaat. Omdat Philips haar ontwerp van het kleine doosje met de magneetstrip vrijgaf voor anderen om na te maken, werd deze Philipsvinding een groot succes. Voordeel van het cassettebandje was dat er veel compactere spelers konden worden gemaakt en het zelfs in draagbare afspeelapparatuur (walkman) kon worden meegenomen. Het nu vijftig jaar oude bandje werd uiteindelijk verdrongen door de Compact Disc (CD), ook uit de technische keuken van Philips.

  • PM5544-testbeeld (1974): Met de invoering van de kleurentelevisie kwam er ook een nieuw testbeeld, dat door monteurs wordt gebruikt om te controleren hoe de beeldkwaliteit is. Dit beeld wordt sindsdien opgewekt door de Philips PM5544-testbeeldgenerator. Dit testbeeld wordt op de meeste West-Europese en Afrikaanse zenders gebruikt. Voor het laatst werd dit testbeeld gebruikt in reguliere televisie in 2005. Sindsdien hebben digitale televisies een apart kanaal voor het testbeeld. Ook dan wordt vaak de afbeelding van de Philips PM5544 gebruikt.

  • Compact Disc: (1983): Samen met Sony ontwikkelde Philips de Compact Disc die voor het eerst op 17 augustus 1982 werd gefabriceerd. Philips vond in Sony een perfecte partner voor de CD. Philips had door de VLP (zie hieronder) nog veel ongebruikte videoplaatoctrooien. Sony had een specialisatie in digitale technieken. Dr. Toshi Doi en Kees Immink prefectioneerden als projectleiders de Compact Disc. In 1986 kwam de CD-Rom hieruit voort, die vooral gebruikt werd voor het opslaan van computerdata. Twee jaar later werd de CD-Rom beschrijfbaar. De CD werd ook de voorloper van de DVD.

  • Senseo (2001): Samen met Douwe Egberts kwam Philips in 2001 met het Senseo koffiezetsysteem. Het eerste koffiezetapparaat dat gebruik maakte van pads die de particuliere gebruiker in staat stelde één kop koffie te zetten. In de eerste vier jaar werden er vijftien miljoen exemplaren verkocht en vier miljard koffiepads. Douwe Egberts verloor in 2004 het gevecht om als enige producent het patent op de koffiepad te hebben, wat de markt opende voor veel meer koffiemakers.

Flops:
  • De VLP-videoplaat (1978): De Video Long Play (VLP) was een plaat met de afmetingen van een grammofoonplaat bedoeld om video mee af te spelen. Philips werkte hierin samen met de Amerikaanse filmproducent MCA. Uiteindelijk waren er te weinig elektronicabedrijven die spelers ontwikkelden, waardoor de VLP een technische en commerciële mislukking werd. Pioneer bracht enkele jaren wel succesvol de LaserVision op de markt die hetzelfde deed als de uitvinding van Philips.

  • Video 2000-systeem (1979): Het Video 2000-systeem (ook wel Video Compact Cassette of VCC) werd drie jaar later dan de grote concurrent VHS geïntroduceerd en kwam voort uit de VCR, het eerste homevideosysteem. Het was een kwalitatief veel beter product, maar door de vele elektronica duurder en ingewikkelder. Het systeem kreeg in Amerika geen voet aan de grond omdat de hogere beeldkwaliteit bij het Amerikaanse kleursysteem NTSC niet onderscheidend beter was. Ook het feit dat er voor het Video 2000-systeem geen porno voorhanden was en voor het goedkopere VHS-systeem wel, heeft deze videorecorder de das om gedaan.

  • CD-I (1991): De Compact Disc Interactive of CD-I was een reactie van Philips op de CD-Rom. Er konden spelletjes mee op televisie worden gespeeld. Succesvol voorbeeld was het schietspel Mad Dog McCree. Toch legde het CD-I-systeem het af vanwege de hoge prijs. Het goedkoopste model kostte bij introductie 1000 gulden (450 euro). CD-I legde het daarmee af tegen het kort daarna uitgebrachte Sony PlayStation. In 1996 stopte Philips definitief met CD-I.

  • Digital Compact Cassette (1992): Als opvolger van het analoge cassettebandje kwam Philips met het digital compact cassette-formaat. Concurrent van de Sony MiniDisc maar net als haar Japanse tegenhanger onmachtig om het immens populaire cassettebandje van de troon te stoten, ondanks dat het technisch superieur was. Behalve dat het het cassettebandje niet kon verdrijven, werd het helemaal overbodig met de komst van de beschrijfbare CD en het MP3-formaat waarmee geluidsbestanden konden worden gekopieerd. Vier jaar na introductie stopte Philips met de DCC die stilletjes van het toneel verdween.

Het zijn producten die we kennen, nog steeds gebruiken of soms allang weer vergeten zijn. 100 jaar Philips betekent innovatie en het verlangen om met nieuwe vindingen het leven van de consument aangenamer te maken. Daar is Philips meerdere malen glansrijk in geslaagd. En de keren dat dat minder lukte, was het vaak een opmars naar een wel geslaagd product. Niet slecht voor een 100-jarige.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 31 januari 2014 - 16:07
Auteur: Hessel Rippe