Lid van Orde der Transformanten uit Hoeven steekt oud-sektelid uit Laren neer

HOEVEN - Een 26-jarige man die lid is van de christelijk-sektarische Orde der Transformanten uit Hoeven heeft vrijdag een oud-sektelid in Laren neergestoken. Het sektelid ging de 43-jarige man te lijf in het huis van het slachtoffer aan de Lingenskamp in Laren.

De man uit Laren, een dissident van de transformanten, vertelde te hulp geschoten buren kort na de aanslag dat hij zijn belager herkende als lid van de Brabantse geloofsgemeenschap.

Sektelid meteen opgepakt
Het sektelid kon ter plekke worden ingerekend, omdat het slachtoffer hem samen met buren en een hulpvaardige passant in bedwang kon houden tot de politie kwam. De man wordt verdacht van poging tot moord. Hij zit nog minimaal veertien dagen vast.

Het slachtoffer is sinds zaterdag uit het ziekenhuis, maar keert op advies van de politie voorlopig niet terug naar zijn woning. Volgens omwonenden was de aanslag goed voorbereid. Het mes was verstopt in een bos lelies en het ordelid droeg een pruik. Een buurvrouw: "Leden zijn kaal, anders was hij direct herkend.''

Vrouw raakte in de ban van sekte
De advocaat van de orde was maandag niet bereikbaar voor een reactie. De 43-jarige Laarder zat met zijn vrouw en kinderen ooit een tijdje bij deze christelijk-sektarische gemeenschap in Brabant. Zijn vrouw raakte in de ban van de leider en besloot te blijven, met de kinderen. De Laarder vertrok en nagelde de orde aan de schandpaal via onder meer via een protestwebsite.

De Larense buurt kan alleen maar gissen naar het motief voor de moordaanslag van vrijdag. "De buurman is erg op zichzelf. Ik zag wel dat de kinderen heel af en toe werden gebracht door van die kale sekteleden. Die checkten eerst uitgebreid het huis om te kijken of het wel veilig was voor de kinderen'', vertelt een andere omwonende.

Moordaanslag op zakenman
De transformanten werden in 2008 in verband gebracht met het neerschieten van een Rotterdamse zakenman, net als de Laarder iemand die bonje met ze had. Ook die aanslag mislukte.

De twee leden uit Hoeven die verdacht werden van de moordaanslag op de zakenman werden in 2012 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 11 februari 2014 - 11:49
Auteur: Mathijs Pennings