Veel vragen rond vlees na verschillende schandalen: kunnen we nog wel vertrouwen op wat we kopen?

EINDHOVEN - Het vertrouwen van consumenten in vlees wordt de afgelopen tijd behoorlijk op de proef gesteld. Zo bleek woensdag dat bij een Jumbo supermarkt in Valkenswaard Nederlands rundvlees werd verkocht als Iers rundvlees. Het etiket zorgt voor verwarring. Kunnen we nog wel vertrouwen op wat we kopen in de supermarkt?

Een vraag die ook werd gesteld na een eerder incident bij Jumbo in mei vorig jaar. Toen bleek een lekker stukje Iers rundvlees volgens het etiket uit Polen te komen.

Jumbo zorgt woensdag dus voor een nieuwe deuk in het vertrouwen dat consumenten hebben in vlees. Waarbij de schandalen bij vleesgroothandel Selten in Oss en vleesverwerker VION in Boxtel vorig jaar vooral de aandacht trokken.  

Selten en VION
Willy Selten uit wordt verdacht van fraude omdat er 300.000 kilo paardenvlees met rundvlees zou zijn gemengd. Het vlees werd vervolgens verkocht als puur rundvlees. Ook zou bedorven vlees zijn gebruikt. Het strafrechtelijk onderzoek is nog niet afgerond.

In het geval van VION meldden twee klokkenluiders zich eind vorig jaar bij Omroep Brabant. Ze vertelden dat in de zomer van 2012 bij Encebe Vleeswaren een partij vlees van 23.000 kilo was omgekat van normaal naar biologisch vlees. Een geval van bewuste fraude, zo bleek eind vorig jaar na onderzoek van Hans Alders.

Ook bleek vorig jaar dat vleesverwerker VION in 2012 een partij van ruim 25.000 kilo vlees aan snackfabrikant Mora leverde met daarin plastic. Vlees dat door Mora overigens niet werd verwerkt.

Paardenlasagne?
Een laatste opvallend incident betreft 'paardenlasagne' bij de Albert Heijn. In februari vorig jaar bleek dat in lasagne van het merk Euro Shopper mogelijk paardenvlees verwerkt was. Dit terwijl er op het etiket vermeld stond dat er enkel rundvlees in zou zitten.

Heel veel vragen over vlees dus. Iets waar een vegetariër in elk geval geen last van heeft.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 19 februari 2014 - 11:32
Auteur: Sandra Kagie